donderdag, mei 2, 2024
HomeDerde klasseLugdunumLeden en teams op het telraam: Lugdunum (1)

Leden en teams op het telraam: Lugdunum (1)

-

Voor het tweede jaar op rij zijn er meer mensen in Nederland lid geworden van een voetbalvereniging, zo liet de KNVB weten in 2023. De voetbalbond noteert in het jaarverslag over het seizoen 2022/’23 een plus van 1,7 procent waarmee het totaal aantal leden is gegroeid naar 1.212.697. De groei kenmerkt zich in vrijwel alle geledingen van het voetbal. Zowel bij de mannen als de vrouwen en bij de senioren als de pupillen. Alleen in het aantal junioren dat lid is van de KNVB is een lichte daling te constateren. Traditioneel gezien is deze leeftijdscategorie, die de stap maakt van junior naar senior, voor het verenigingsleven het lastigst te vangen. Ook in het seizoen 2021/’22 was er sprake van een groei in het aantal leden van de KNVB.

Maar hoe staat het er voor in onze regio? In welke leeftijdscategorie bevinden zich de meeste leden, op welke leeftijd is het dun gezaaid bij een club en meer van dat werk. Onze redactie brengt een en en ander de komende tijd in kaart, te beginnen met de clubs uit Leiden. Lugdunum werd willekeurig als eerste onder de loep genomen. Straks hebben we een totaalbeeld in kaart gebracht van onze regio en kunnen we conclusies trekken, verbanden leggen en wat vragen op tafel leggen over de toekomst.

In een ver verleden was Lugdunum, opgericht in 1919, een toonaangevende club in de regio. Het eerste speelde lange tijd net onder het hoogste amateurniveau, met als hoogtepunt in 1971 de zevende plaats in de zondag 1e klasse, destijds het tweede amateurniveau van Nederland, vergelijkbaar met de huidige 3e divisie.

Na de eeuwwisseling ging het een stuk minder met Lugdunum. De ledenaantallen daalden sterk, ook het niveau kwam in een vrije val. Het zondagteam degradeerde vanaf ‘99 in vijf jaar tijd vier keer, en kwam terecht in de 4e klasse. Vlak voor de opheffing speelde het zelfs in 5a (2009). Ondertussen was het prestatievoetbal naar zaterdag overgeheveld waar het twee keer een seizoen in de 2e klasse uitkwam: in 2000 en 2018. Sindsdien speelt het eerste in de 3e klasse.

Totaal aantal leden:

500, 376 spelend

Totaal teams:

26

Samenstelling teams:

4 mannenteams zondag

2 zaterdagteams

4 zaalvoetbalteams (Futsalteam in Topklasse)

1 O 23 zaterdag

2 O 17

1 O 15

1 O 13

1 O 11

2 O 10

2 O 8

2 O 7

1 vrouwenteam (top eerste klasse)

2 vrouwen zaal

1 meiden 0 17

Ook zullen we later dit seizoen een compleet overzicht delen en de krenten uit de pap vissen.

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

Must Read