HomeZaterdagDerde klasseKDO beëindigt reeks ROAC, 0-1 op het Hertogspark

KDO beëindigt reeks ROAC, 0-1 op het Hertogspark

-

Derde klasse C (zondag)- Na een lange reeks zonder nederlagen weet ROAC weer wat verliezen is. Uitgerekend op het eigen Hertogspark, vaak een onneembare vesting voor hoog geklasseerde ploegen, leed ROAC haar eerste thuisnederlaag. Op 5 november 2023 verloor het dan wel de (op papier) thuiswedstrijd tegen Roda’46 alleen deze wedstrijd werd in verband met de festiviteiten in Rijpwetering destijds in Leusden gespeeld.

In navolg van de discussie in Rijpwetering of zondagvoetbal nog een heilig huisje is, kondigde tegenstander KDO al aan komend seizoen “de zondag” te gaan verlaten en hiermee verlaat er wederom een regiogenoot van de Rippers deze competitie (de afstand tussen De Kwakel en Rijpwetering is hemelsbreed 15 kilometer). ROAC zal overigens komend seizoen nog zeker niet overstappen.

Het eerste speldenprikje deze middag was een schot van Wessel van der Poel wat ver naast ging na een langlopende aanval maar het was de eerste de beste aanval van KDO die de score deed openen. Aanvaller Wessel Kleijn was trefzeker voor Kracht Door Oefening, een streep door de rekening voor ROAC dat dus in de achtervolging moest. Kort daarna was er nog een kleine claim voor een handsbal in de zestien waarbij een verdediger van KDO via de kluts al dan niet de bal met de hand toucheerde voordat deze in de handen van doelman Jesper Oudshoorn belandde.

Aan de andere kant mocht ROAC doelman Olaf Koek dankbaar zijn want na een fraaie inval wist hij met een minstens zo fraaie en nuttige redding met de voet de bal uit het doel te houden. Eerste doelman Tijn van der Geest had nog teveel last van zijn kwetsuur opgelopen in de wedstrijd tegen PVC. Verder nieuws van het keepersfront was overigens de terugkeer van Dammes van der Poel die na een jaartje FC Rijnvogels komend seizoen weer voor ROAC zal uitkomen en de strijd zal aangaan met Tijn van der Geest.

In de niet hoogstaande eerste helft waren de goedlopende aanvallen van de thuisploeg schaars, maar toch kreeg het wel wat mogelijkheden om nog voor rust de score recht te trekken. Zo zag Bart Hogenboom na een voorzet van Thijs van Seggelen zijn inzet rakelings naast gaan en miste een hakje achter het standbeen langs van Matty van Benten kracht om de Kwakelse doelman te verrassen.

Een opvallend moment in de eerste helft was een ongenode veldbestormer in de vorm van een hond die na een kort oponthoud door zijn baasje weer ingerekend kon worden. Het zorgde in ieder geval voor een glimlach op en rond het veld van het Hertogspark.

Na ongetwijfeld een oppepper van trainer Bart Jansen in de rust ging ROAC feller van start en werd er meteen uit een ander vaatje getapt. Allereerst een goede kans van Bart Hogenboom die naast kopte en even later leverde dezelfde Hogenboom een voorzet af op het hoofd van Yoek Bentvelzen die via de grond over kopte. De grootse kans op de gelijkmaker kwam nadat aanvoerder Mitchel Boere van achteruit op kwam stomen en via een combinatie oog in oog met de doelman kwam. Deze kans strandde op de voeten van doelman Oudshoorn.

Naarmate de tweede helft vorderde werden er steeds meer aanvallers voorin geposteerd in de hoop wat te forceren maar veel kansen zou dat niet meer opleveren. Ook de hierdoor ontstane ruimte werd niet efficiënt benut door de bezoekers en zo werd er dus niet meer gescoord en bleek de vroege treffer van Kleijn voldoende voor de minimale overwinning voor de bezoekers.

Na het laatste fluitsignaal was de teleurstelling zichtbaar bij de spelers en ook bij trainer Bart Jansen. ,,Een hele zure nederlaag deze. We zaten er lekker in en hadden, vanaf begin november niet meer verloren. We zaten in een hele goede serie en hadden thuis alles gewonnen. Dan ga je er wel van uit dat je hier wel drie punten zou halen en dat had ook gekund gezien de kansenverhouding. Alhoewel ik het van onze kant niet bijster goed vond.”

,,Van onderschatting was absoluut geen sprake, het belang was bij iedereen duidelijk. We hebben het over het algemeen niet makkelijk tegen KDO. Met name in de eerste helft zat er bij hun meer beleving in. Het was een beetje een kopie van het heenduel waar we op dat vlak afgetroefd worden. Ik vond dat we na rust heer en meester waren. Na een sterke fase ebde het een beetje weg. We gaan met een tweede spits en later met een derde spits erbij voetballen om wat te creëren en te forceren. Het bracht wel wat strijd en beleving en ook nog wel wat kansen maar hij viel niet goed.”

Toch blijft Jansen strijdbaar en zag hij deze nederlaag niet als een streep door de rekening van de ambities van ROAC voor dit seizoen: ,,Ons doel is top 3 en daar blijven we voor strijden. Al is dat gat vandaag wel wat groter geworden. We krijgen WVHEDW en Swift nog allebei en die spelen ook nog tegen elkaar. Dus op zich valt daar nog wel wat te halen. Je hebt ook nog kans als je vierde wordt om een periodetitel maar daar gaan we niet voor. We gaan voor de derde plek. We spelen komende week thuis tegen Roda’46. Die spelen vandaag ook met 3-3 gelijk tegen Swift dat is ook geen ploeg die we moeten onderschatten.”

Komende zondag wacht dus de uitwedstrijd tegen Roda’46 die dus op de eigen thuisbasis op het Hertogspark gespeeld gaat worden. Aanvang 14:00 uur!

Opstelling: Olaf Koek, Van der Meer, Van Benten, Boere, Heemskerk, Van Seggelen, Van der Poel, Hogenboom (77. Van Zeil), Van As, Bentvelzen, Van der Pouw Kraan (71. Jay Koek)

Wim Masmeijer
Vlagger bij Valken'68, voetbaldier, veel gevolgde twitteraar in de regio. Scherp als een mes en altijd de knipoog. LAchen is gezond, de derde helft ook..