zondag, april 28, 2024
HomeZaterdagDerde klasseKoudekerk pakt prijs door winst tegen 'angstgegner' Zwammerdam (plus foto's)

Koudekerk pakt prijs door winst tegen ‘angstgegner’ Zwammerdam (plus foto’s)

-

Derde klasse A (zaterdag)- Koudekerk heeft de lastige uitwedstrijd bij Zwammerdam met 0-2 gewonnen en pakte daarmee de periodetitel in de derde klasse A. Vooraf was al duidelijk dat de periodetitel de Koudekerkers eigenlijk nauwelijks meer kon ontgaan, maar het moest nog wel even gebeuren. Stijf uitverkocht was het niet, gezellig druk langs de lijn was het wel. De aanwezige supporters moesten het vooral doen met de spanning, goed voetbal zat er dit keer niet in bij beide ploegen.

Als we deze wedstrijd in één woord moesten omschrijven dan is dat wel ‘hotseknotsenbegonia-voetbal’. De term die ooit werd geïntroduceerd door voormalig betaald voetbal trainer Bert Jacobs en werd gebruikt om een uiterst chaotische wedstrijd te beschrijven. Aan inzet en passie lag het zeker niet. Ook niet aan de intentie om te voetballen, maar het zompige gras van Zwammerdam liet goed voetbal nou eenmaal niet toe.

Het meest spannende en opvallende moment was misschien zelfs wel voor de wedstrijd. Vol verwondering stonden supporters te kijken op het moment dat de technische staf van de bezoekers een camera gingen opzetten langs het veld. Artificial Intelligence (AI) bleek het geheim achter deze bijzondere camera van Koudekerk. Met een panorama beeld werd de hele wedstrijd gefilmd en konden spelers en spelsituaties individueel en gericht in beeld worden gebracht. Beelden die de staf van Koudekerk weer kan gebruiken voor het vervolg van het seizoen. ‘Milanello 2.0’ aan de Gruttolaan in Koudekerk. Misschien wel het meest zichtbare bewijs van de ambities van de technische staf en de spelersgroep.

Trainer Jarno Verweij van Koudekerk is blij met deze nieuwe wijze van analyse en voorbereiden. ,,We reflecteren wekelijks op onze eigen speelwijze en dat zorgt dat we betere keuzes gaan maken in het veld. Mensen zeggen weleens hier zitten spelers niet op te wachten maar dat is bij ons echt niet zo. Het merendeel van de spelers is hier heel actief mee bezig en wil zelf de beelden al hebben. Het helpt ons ook in de voorbereiding om bijvoorbeeld naar het spel en gedrag van de tegenstander in de eerste wedstrijd te kijken.”

Ondanks de goede voorbereiding met behulp van de met AI gemaakte analyses ten spijt, konden we over de eerste helft kort zijn. Beide ploegen hadden vaak de bal, maar dan vooral omdat deze iedere keer weer snel aan de tegenstander werd verspeeld. Beide ploegen kwamen niet verder dan wat speldenprikjes en met een 0-0 ruststand gingen beide teams aan de thee. Zonder noemenswaardige kansen.

Wat nog het meest bepalend zou blijken achteraf was het uitvallen van twee sterkhouders aan Zwammerdamse kant in de eerste helft. Al na 25 minuten spelen moest aanvaller Justin Bons naar de kant met een blessure. De linksbuiten met nummer elf had zich vast iets heel anders voorgesteld van deze wedstrijd tegen die andere nummer elf. Aan de kant van Koudekerk speelde op rechtsbuiten zijn broer Mitchell Bons. Door het uitvallen van Justin was deze broederstrijd, zonder een echte strijd te kunnen worden, al na 25 minuten ten einde.

In de rust bleef ook rechtsback Martijn Vink met een blessure achter in de kleedkamer. Het gemis van Vink, die na dit seizoen de fraaie overstap maakt naar tweede divisionist Noordwijk, bleek een tweede aderlating voor Zwammerdam. ,,We missen drie basisspelers de tweede helft, maar met een groep van achttien man moet dat niet uitmaken. En als dat al niet lukt dan moeten we in ieder geval op wilskracht winnen en dat verzuimden we vandaag”, aldus aanvoerder Lars Kremer van Zwammerdam.

Voor Koudekerk, dat als trotse koploper naar Zwammerdam kwam, was dit het moment om een tandje erbij te doen. De Koudekerkers kwamen wat beter in de wedstrijd en kregen de eerste kansen na rust. Eerst was het Koudekerk aanvaller Jari Meertens die alleen voor doelman Jaimy Groenen de bal net aan de andere kant van de paal schoof. Vlak daarna was het Sem van Aalst die na een mooie aanval de bal vanaf de penaltystip net over de lat schoot.

Zwammerdam was gewaarschuwd al was het de thuisploeg die bijna op voorsprong kwam. Ook hier was het ‘hotseknotsenbegoniavoetbal’ de inleiding tot wat bijna de openingstreffer had moeten worden. Ter hoogte van de middellijn raakte Koudekerk speler Youri Looyestijn de bal volledig verkeerd. Waarna de bal vervolgens helemaal naar de andere kant van het speelveld op de eigen helft vloog. Daar werd onnodig een duel verloren door Koudekerk waarna een speler van Zwammerdam er met de bal vandoor ging en een voorzet kon geven. Deze grote kans werd echter niet voldoende op waarde geschat door aanvaller Jordi de Groot van Zwammerdam, die de bal te gehaast naast schoot.

Vlak daarna was het in de 67ste minuut aan de andere kant wel raak. Na een mooie actie van Sem van Aalst werd een overtreding op hem gemaakt. Scheidsrechter Van der Laan paste uitstekend de voordeelregel toe en uit de actie volgde een mooie steekpass door het midden op Mitchell Bons. De rappe aanvaller kon alleen op doelman Groenen af en schoof beheerst de bal onder de doelman door in de hoek. De ban was gebroken.

Misschien nog wel het meest symbolisch voor deze wedstrijd was een moment in de 75ste minuut. Koudekerk aanvaller Olaf Bakker leek te profiteren van een dramatische terugspeelbal. De boomlange spits pikte de bal op, omspeelde doelman Groenen en kon de bal zo binnenschuiven. In plaats van te kiezen voor een directe doelpoging besloot de spits nog een extra actie te maken en gaf zo een verdediger nog de kans om de bal tegen te houden. Dit had de 0-2 moeten zijn.

Die zou er uiteindelijk alsnog wel komen. In de 81ste minuut was het diezelfde Bakker die nu oog in oog met doelman Groenen niet faalde. Na een fraaie aanval die hij zelf opzette samen met Van Aalst, kwam de bal uiteindelijk bij de spits terecht. Met een hard geplaatst schot vanaf de rand van het zestienmetergebied liet hij de Zwammerdamse doelman kansloos.

Beide ploegen kregen daarna nog wat kleine kansjes maar dat zou niet meer tot een verandering van de stand leiden. Na het laatste fluitsignaal was de opluchting groot bij Koudekerk en werd een klein feestje gevierd. De periodetitel was binnen en de withemden hadden een lastige wedstrijd tot een goed einde gebracht.

Ongetwijfeld is er genoeg te evalueren op basis van de gemaakte videobeelden, maar voor nu was trainer Verweij vooral trots op zijn ploeg. ,,Ik vind het een dik verdiende overwinning, we hadden de controle ondanks dat we in de eindfase soms net niet zorgvuldig genoeg waren. Ik gun die jongens dit feestje, ze hebben zo hard gewerkt en ik eis veel van ze. Ze worden soms knettergek van me maar ze doen het wel en daarom gun ik ze echt dit feestje.”

Bij tegenstander Zwammerdam was er teleurstelling maar ook realisme zoals wel bleek uit de evaluatie van aanvoerder Kremer. ,,Ik vond ons de eerste helft te zwak, iedere tweede bal was voor Koudekerk. De tweede helft beginnen we goed en moeten we 1-0 voorkomen, dat lukt niet en vervolgens maken zij die wel. We verliezen de bal onnodig op het middenveld en we staan niet op te letten waardoor het buitenspel wordt opgeheven en dan loop je achter de feiten aan. Maar we moeten ook gewoon de complimenten aan Koudekerk geven, zij waren een klasse beter. Volgende week tegen Zevenhoven moeten we er gewoon weer staan.”

Zwammerdam – Koudekerk 0-2 (0-0). 67. M. Bons 0-1, 81. O. Bakker 0-2.

Basisopstelling Zwammerdam: Groenen, Vink, Van Dorp, Veerman, Jansze, Kremer, Woudenberg, M. van Vliet, J. van Vliet, De Bruin, J. Bons.

Basisopstelling Koudekerk: Dorrepaal, De Boer, Roosenbrand, Van Rijswijk, Schmand, Looyestijn, Van Aalst, M. Bons, Meertens, Cetinkaya, Bakker.