zondag, april 28, 2024
HomeZaterdagDerde klasseROAC hoeft geen zware pijp te roken, opnieuw winst op hoogvlieger!

ROAC hoeft geen zware pijp te roken, opnieuw winst op hoogvlieger!

-

Derde klasse (zondag)- Opnieuw hield ROAC de punten in eigen huis door een 1-0 overwinning op AFC TABA en daarmee zet het de reeks voort van 4 maanden zonder nederlaag en werd de licht zure smaak na het gelijkspel tegen laagvlieger Quick 1890 AFC weggespoeld. Met de overwinning wippen de Rippers over TABA heen en vindt het zichzelf terug op de vierde plek van de ranglijst.

De heenwedstrijd in oktober 2023 eindigde in een 5-2 nederlaag dus de Amsterdammers zijn zeker een ploeg om rekening mee te houden en daar was ook de tactiek zpndagmiddag op aangepast. Vanuit gesloten stellingen de tegenstander bestrijden, een tactiek die eerder thuis tegen (destijds) koploper AVV Swift uitstekend werkte.

Er was veel balbezit voor de bezoekers maar omdat het baltempo zo laag lag, bleven de Rippers eenvoudig overeind zonder echt in de problemen te komen. Sterker nog, de grootste kansen zouden voor ROAC zijn. De eerste de beste kans was ook meteen raak al kreeg het hiervoor wel een helpende hand aangeboden. Een moment van verslapping in de concentratie zorgde voor een verkeerde inspeelpass van de Amsterdamse doelman. De bal, opgepikt door Bart Hoogenboom, werd voorgezet richting tweede paal aan Thijs van Seggelen. De nummer 10 bracht de bal meteen voor in de doelmond waar topscorer Yoek Bentvelzen het overzicht behield en de bal in hoek van het doel plaatste.

Het gevaar bij TABA (van origine een club opgericht door tabakshandelaren) kwam vooral vanaf de linkerkant. Bij de diepgang van linksback Serginho Sanches was het soms alle zeilen bijzetten. Allereerst redde doelman Tijn van der Geest bekwaam op een inzet van diezelfde Sanches en enkele minuten later zorgde een voorzet van opnieuw Sanches voor een hachelijk moment in de zestien maar na een korte onoverzichtelijke situatie kon de bal uit de doelmond gewerkt worden.

Dat balbezit niet alles zegt blijkt ook in de slotfase van de eerste rondgang waarin ROAC de trekker over had moeten halen en de wedstrijd verder in het slot had kunnen en moeten gooien. Allereerst kreeg Hogenboom de bal op rand zestien aangegeven van Bentvelzen, maar zijn schuiver miste precisie en ging ruim naast. Een snelle uittrap van doelman Van der Geest kwam op de andere helft voor de voeten van Van Seggelen die Hogenboom op rechts vond. Hogenboom behield het overzicht en zette Loek van As vrij voor de goal. De routinier raakte de bal niet lekker met de buitenkant en deze megakans vlak voor rust bleef onbenut.

Door een blessuregeval moest TABA noodgedwongen wisselen waardoor het grote gevaar Sanches naar het centrum verschoof. De reservebank van de Amsterdammers was sowieso mager bezet met maar twee wissels omdat er last minute wat spelers “ontvoerd” waren voor een surpriseparty. Een verrassing waar oefenmeester Carel van der Velden onmogelijk gelukkig mee zal zijn geweest.

In de tweede helft kwam ROAC wat meer aan voetballen toe en verliet het de verdedigende stellingen wat de amusementswaarde zeker ten goede kwam. TABA probeerde het wel maar het echte vernuft en de wil ontbrak. En als er gevaar dreigde was doelman Van der Geest op zijn post en kon hij zich ontpoppen tot de uitblinker van deze wedstrijd. Eenmaal was Van der Geest geklopt maar gelukkig voor de gastheren bood Jim van der Meer de helpende hand door de bal van de lijn te halen.

In de slotfase werd het nog even hachelijk met kansen aan beide kanten. Vijf minuten voor tijd had Van der Geest een geweldige reflex in huis waar hij terecht een open doekje voor kreeg van alle aanwezigen. Door de ruimte die ontstond doordat TABA va banque ging spelen kwam ROAC in een 3 tegen 1 situatie terecht. Van Seggelen gaf vanaf rechts voor en invaller Freek van Zeil strandde oog in oog met de keeper. De bal kwam daarna voor de voeten van mede-invaller Lars van der Poel terecht maar hij schoof naast. Gelukkig kwam ROAC niet meer in de problemen en na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Appel bleek ROAC wederom een ploeg te zijn waar tegenstanders uit de bovenste helft van de ranglijst maar heel lastig van kunnen winnen.

Met de overwinning meldt ROAC zich nog nadrukkelijker in de subtop en neemt het afstand van de middenmoot en kan het naar boven kijken. Vooruitkijken deden ze deze week ook al op andere fronten in Rijpwetering. Afgelopen donderdag was er een informatieavond georganiseerd over het feit of het heilige huisje van het zondagvoetbal nog overeind moest blijven onder andere ingegeven door de langere reistijden van het eerste elftal.

Besluiten werden er nog niet genomen maar het bestuur zal zich binnenkort gaan buigen over deze discussie. Maar ook zeker dit seizoen bewijst ROAC dat het zondagvoetbal daar nog springlevend is en het over belangstelling niet te klagen heeft. Mede ingegeven door het mooie weer is het toch altijd fijn toeven op het Hertogspark om een potje voetbal op de kostelijke zondag te mogen bekijken!

ROAC-TABA 1-0 (1-0). 18. 1-0 Bentvelzen.

Opstelling ROAC:: Tijn van der Geest, Van der Meer (79. Joost van der Geest), Van Benten, Boere, Heemskerk, Van Seggelen, Wessel van der Poel, Hogenboom (82. Lars van der Poel), Van As, Bentvelzen (82. Van Zeil), Van der Pouw Kraan (72. Koek).

Beluister hier in de nastoot het interview van Wim Masmeijer met doelman Tijn van der Geest:

Later meer foto’s van Jan van der Lubbe

Wim Masmeijer
Wim Masmeijer
Vlagger bij Valken'68, voetbaldier, veel gevolgde twitteraar in de regio. Scherp als een mes en altijd de knipoog. LAchen is gezond, de derde helft ook..

Must Read