zaterdag, april 27, 2024
HomeZaterdagDerde klasseTycho Douwes (DoCoS): ,,We kunnen ons geen misstappen meer permitteren”

Tycho Douwes (DoCoS): ,,We kunnen ons geen misstappen meer permitteren”

-

Vrijwel elke week levert LAV een bijdrage aan het Leidsch Dagblad waarbij een regionale speler een podium krijgt. Zo ook deze week. Voor wie het nog niet las of kon lezen hier een bijdrage met middenvelder Tycho Douwes van DoCoS.

Vanaf even tot na de wedstrijd afgelopen zaterdag tot aan de eerste dagen van de week maalde het door het hoofd van Tycho Douwes. Hoe had Docos kunnen verliezen van hekkensluiter Zevenhoven na een week eerder een puike pot te hebben gespeeld tegen lijstaanvoerder Koudekerk (1-1)? De ernst was al snel duidelijk bij de middenvelder van de Leidenaren. ,,We hadden dit duel nooit mogen verliezen. Daarbij kwam het ook nog eens beroerd uit vanwege andere uitslagen. Het gaat nu zeker een hels karwei worden om ons nog direct veilig te spelen. Het heeft er alle schijn van dat er weer een nacompetitie aankomt, net als vorig seizoen. Toen degradeerden we uit de tweede klasse en nu staan we er weer niet goed voor. Natuurlijk ga ik er vanuit dat het nog wel goed komt. Wat heeft Docos in de vierde klasse te zoeken?

Feit blijft dat de club uit de Morsch twaalfde staat met slechts achttien punten uit even zoveel duels. De ploeg van Dennis Olman (en tot aan de winterstop Edwin Vurens, HK) scoorde het minste aantal doelpunten en moet vrezen voor een lang seizoen. ,,Het had niets met onderschatting te maken en we hebben ons niet anders voorbereid dan anders. We hadden juist het gevoel de boel op de rit te hebben staan. De serie mocht er ook zijn, maar nu hebben we onszelf in een heel lastige situatie gemanoeuvreerd. Dat had nooit mogen gebeuren gezien de aanwezige kwaliteiten. Echt, ik heb daar dagen last van gehad na Zevenhoven. Helaas speelde ik zelf ook niet best. Het betekent eigenlijk ook dat we zaterdag de inhaalwedstrijd tegen Zwammerdam wel moeten winnen om nog enig zicht te kunnen houden op een veilige positie. Dat zal zwaar worden daar, maar ik ga er absoluut vanuit dat ik daar zaterdag na half vijf met een bacootje sta en blij ben met drie punten.”

Douwes stipt het wel aan, maar wil zich er niet achter verschuilen. Sipan Khalid, aanjager en doelpuntenmaker, wordt node gemist dit seizoen. Rowin Peet is al lange tijd niet inzetbaar, maar werkt aan zijn terugkomst. Mitcel Klein moest plotsklaps stoppen. ,,We hebben helaas met veel meer blessureleed te maken gehad, maar dat geldt ook voor andere teams. Docos had nooit in de gevarenzone mogen staan. Misschien hebben we er te lang te makkelijk over gedacht. Ik leg ook niet de schuld bij de vorige trainer. Dat is te makkelijk. Wel heb ik het na de herstart zien verbeteren. Het voetbal is sneller en gevarieerder geworden en Olman heeft meer pit in de groep gebracht. Tot aan de eerste helft tegen Zevenhoven dan. Na de rust ging het wel wat beter, maar het kwaad was al geschied.”

Douwes, van 24 juni ’02, begon met tweelingbroer Xander bij toen nog VV Leiden, verkaste naar UVS en kwam via RCL bij Docos uit waar hij nu bezig is aan zijn derde seizoen in de hoofdmacht. ,,De keuze voor deze club was uiteindelijk de afstand. We wonen in de Stevenshof en al snel werd dit ‘mijn’ cluppie. Wel verhuis ik binnenkort naar Voorschoten, maar ik ga er vanuit dat ik hier volgend seizoen ook gewoon speel. Hoewel de vierde klasse niet echt tot mijn doelstellingen gerekend mag worden.”

Ofschoon Docos nog heel veel punten nodig heeft, is de in de gehandicaptenzorg werkzame ‘kilometervreter’ optimistisch over de goede afloop. ,,We hebben in heel wat wedstrijden ook laten zien dat we echt een best aardige ploeg hebben. Hoe kan je anders Koudekerk bedwingen? We krijgen in de resterende acht wedstrijden nog zes tegenstanders die om ons heen staan. We zullen moeten laten zien dat Zevenhoven een grote vergissing geweest is. Dat zijn we elkaar verplicht en de club ook. Ik weet ook dat de selectie zal veranderen. Enkele oudgedienden, met alle respect gesproken, gaan stoppen en dat betekent ook dat we kunnen gaan verjongen. Met Jesper Neuteboom krijgen we volgend seizoen ook een nieuwe trainer voor de groep. Persoonlijk ken ik hem niet. Voor nu vind ik het ook niet belangrijk. We moeten nu definitief opstaan, want we kunnen ons ook geen misstappen meer permitteren.”

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read