HomeZaterdagDerde klasseZwammerdam wint 'leukste derby van de regio' (plus foto's)

Zwammerdam wint ‘leukste derby van de regio’ (plus foto’s)

-

Derde klasse A (zaterdag) –  De wedstrijd tussen Aarlanderveen en Zwammerdam is misschien wel de leukste derby van de regio. Als de supporters van de buurclubs (hemelsbreed is de afstand tussen beide dorpen nog geen zeven kilometer) elkaar voorafgaande de wedstrijd treffen, is er sprake van een hoog reüniegehalte en worden oude bekenden met goedkeurend schoudergeklop begroet. Ook binnen de krijtlijnen gaat het er uiterst sportief aan toe. Dat het schouwspel wordt gelardeerd door een oer-Hollands landschap, zorgt ervoor dat deze ontmoeting gerust mag worden gekwalificeerd als ‘een potje amateurvoetbal op zijn best’. De thuisploeg, nr. twee op de ranglijst, startte het duel als favoriet, maar afgelopen zaterdag kon de Trots van de Polder deze rol, met name na rust, niet waarmaken. De bezoekers waren in de tweede helft de betere ploeg en de in groten getale opgekomen Zwammerdam-aanhang zag haar lokale voetbalhelden uiteindelijk verdiend met 0-2 winnen.

Voor rust was er op het fraai gerenoveerde Aarlanderveen-complex op voetbalgebied overigens niet veel te beleven. Aarlanderveen, met een stevige wind in de rug, kreeg middels Davey Grimmelius een goede kans op de openingstreffer, maar voor het overige moesten de talrijke toeschouwers langs de lijn zich vooral met elkaar zien te vermaken.

In de tweede helft brandde de burenstrijd wel direct los. Justin Bons was in de eerste minuut na rust met een indraaiende hoekschop dichtbij de 0-1, terwijl aan de andere kant Killian Bouwhuis met een schitterende volley het aluminium teisterde. Hierna namen de bezoekers het initiatief definitief in handen en een treffer voor de bezoekers leek een kwestie van tijd te zijn. Dit doelpunt viel uiteindelijk halverwege de tweede helft. De sterk keepende Maico du Chatinier, vorig seizoen nog onder de lat bij Zwammerdam, kreeg een verraderlijk afstandsschot van Martijn Vink niet onder controle, waarna Jeroen van Dorp de 0-1 kon binnenschieten.

Hierna kreeg Zwammerdam een aantal grote kansen op de 0-2, maar de lat (kopbal Lars Kremer) en Du Chatinier zorgen ervoor dat het tot het eind toe spannend bleef. In de laatste minuut van de wedstrijd moest Du Chatinier zich toch gewonnen geven, nadat hij op een pegel van Ruben de Bruin geen antwoord had (0-2). Direct na afloop van het duel snelden beide supportersscharen richting de oergezellige Aarlanderveen-kantine, alwaar een derde helft werd gespeeld die beslist langer dan 45 minuten duurde.

Martijn Vink, samen met Bons de beste man aan de kant van de bezoekers, was vooral opgelucht dat zijn ploeg, na drie nederlagen op rij, eindelijk weer eens met een driepunter van het veld stapte. Vink:,, De eerste helft was moeizaam van onze kant. Door de stevige tegenwind en het druk zetten van Aarlanderveen kwamen we er niet echt uit, maar na rust was het een ander verhaal. Na onze 0-1 hadden we de wedstrijd eerder moeten beslissen, maar uiteindelijk valt de verdiende 0-2 dan toch. Dan weet je dat de punten binnen zijn en dat is natuurlijk een lekker gevoel. Hopelijk is dit het begin van een mooie serie, zodat we snel mogelijk weg zijn van de onderste plaatsen’’, zo eindigde de talentvolle rechterwingback.

Maico du Chatinier, uitblinker bij de thuisploeg, hield zijn ploeg lang in de race, maar ook hij kon de, toch wel verrassende, nederlaag van zijn ploeg niet voorkomen. Du Chatinier: ,,Voor rust was het een dooie boel. Er gebeurde nauwelijks iets. De wedstrijd had veel weg van een schaakspel. In de eerste helft hielden de ploegen elkaar in evenwicht, maar na rust was Zwammerdam de veruit betere ploeg. Wij kwamen er nauwelijks aan te pas. Voor mij als doelman was het lekker dat ik mij met mijn reddingen heb kunnen onderscheiden, maar uiteindelijk koop je er niet veel voor. Ik begreep net dat ook onze concurrenten Koudekerk en Soccer Boys vandaag hebben verloren, dus wat dat betreft valt de schade mee’’, aldus Du Chatinier tot besluit.

Aarlanderveen – Zwammerdam 0-2 (0-0). 66. Van Dorp 0-1, 90. De Bruin 0-2.

Opstelling Aarlanderveen: Du Chatinier, Oudijk, S. van der Pijl, Overbeek, Grimmelius (89. R. van der Pijl), Bouwhuis, Nouwens, Bozkurt, Lutjenhuis (80. Poelwijk), Lamberts (80.Nieumeijer), Hamilton (59. Verhaar).

Opstelling Zwammerdam: Groenen, Vink, Van Dorp, Veerman, Peters (60. Van den Berg), Kremer, Woudenberg (83. Jansze), J. van Vliet, De Bruin, Bons, M. van Vliet.