Het is een druiligere woensdagmiddag in oktober. Binnen zit Bles Zuma, met een lekker koud biertje in de hand, al op de vragensteller te wachten in zijn favoriete stamkroeg  ’t Spoortje aan de Herensingel in Leiden. Gezien het tijdstip zijn er maar een paar gasten in het oer Leidse café. De barman, wanneer ons onderhoud eenmaal begint, zet de muziek wat zachter en luistert aandachtig mee. Zuma over zijn roots, zijn voetbal verleden en zijn blik op het leven. In twee delen..

Waar ben je geboren en heeft jouw jeugd eruit gezien?

,,Ik zag het levenslicht in Durban, Zuid-Afrika. Om precies te zijn op 30 december 1956. In mei 1963 ben ik met mijn moeder en twee zussen naar Nederland gekomen, mijn pa was al hier. Hij speelde onder meer voor Heracles en heeft tegen Feyenoord en Ajax gespeeld. Dat heb ik lange tijd moeten horen trouwens. ,,Tegen wie heb jij zoal gespeeld, Bles” klonk het dan. Tja, dan was ik uitgeluld natuurlijk. In Leiden heb ik heel wat omzwervingen gemaakt. Eerst heb ik een jaar in een zendingshuis gewoond in Oegstgeest. Later kwam ik uit op de Brahmslaan en de Merenwijk. Vervolgens ben ik op mezelf gaan wonen op de Hooiegracht. Daarna kwam het Utrechtse Veer, Wisselweg, 4e Binnenvestgracht (samenwonend inmiddels) en de Geregracht. Met een andere vrouw heb ik op de Kastanjekade gewoond. Nu woon ik alleen op de Korevaarstraat en dat bevalt me prima. Mijn vader heeft ook bij UVS gespeeld en is trainer geweest van LDWS, Texas DHB, RAVA, Lisse zondag, Bolnes, JAC (daar heeft hij Martin Jol nog getraind), Woubrugge en HDV Zuiderpark. Ik zal vast nog een club vergeten zijn, maar dit zijn er al aardig wat. Ik ben gaan voetballen op mijn zesde, door mijn vader ook automatisch bij UVS. Daar heb ik de hele jeugd doorlopen tot en met de regionalen. Na een meningsverschil met de toenmalige trainer, Wally van Schooten (de eerste fulltime trainer in die tijd), heb ik het daar voor gezien gehouden.”

Een meningsverschil? Vertel..

Oude helden Bles Zuma,,Ik kon een keer niet trainen en daarop besloot de trainer mij op te bank te zetten. We speelden toen uitgerekend tegen Feyenoord. Ik vond dat niet zo’n geslaagd idee. Ik vertelde hem dat ik dit niet ging doen. Wally was verder een prima trainer, maar ik vond het niet juist dat ik er naast zou staan. Voor mij was het meteen gedaan, hoewel UVS nog getracht heeft mij terug te halen. Vervolgens ben ik bij LFC gaan ballen, dat was in ’73.”
Daar heb je furore gemaakt en was je in die tijd een zeer in het oogspringende voetballer.
,,Ik heb met veel plezier bij LFC gespeeld. Iets van veertien of vijftien seizoenen. Op mijn 31ste ben ik een jaartje naar LDWS gegaan en werd ik ook hoofdtrainer van de jeugd. Daarna kreeg ik een baan in de bewaking en toen heb ik drie jaar niet meer gevoetbald. Ik maakte heel veel uren en het voetbal zat er eventjes niet meer in. Vervolgens heb ik nog een jaartje bij De Sleutels gezeten. In dat jaar bewerkstelligden we promotie. Dick Barnhoorn was toen de voorzitter en hij had er voor gezorgd dat ik weer in actie kwam. Ik raakte door de trainingen weer 12 kilo kwijt. Ik speelde met jongens als Leo Compeer, Ronald Guldemester en Ronald Labordus. Daarna ben ik lager gaan spelen, eerst met de oudjes en vervolgens weer met jongere knapen. Ook kwam ik nog een jaartje uit voor GHC , Leidsche Boys en vvLeiden. Uiteindelijk heb ik tot mijn negenenveertigste gespeeld. Een  alvleesklierontsteking maakte er een definitief einde aan.”

Een periode waarin je zwarte bladzijden moest doorbladeren. Wil  je er iets over kwijt?

,,Dat ik nog wakker ben geworden, is een wonder geweest. Ik was door de artsen al opgegeven en werd kunstmatig in coma gehouden. Ik zou mijn vijftigste verjaardag vieren in Malle Babbe, maar dat kwam er dus niet van. De behandelende chirurg had mijn herstel niet meer verwacht. Geleidelijk aan verbeterde ik, maar ik heb nu wel suikerziekte en voetballen zit er niet meer in. Als het nog zou kunnen, zou ik nu waarschijnlijk nog wel op het veld staan. Maar ik leef nog en heb op zich zat gevoetbald in mijn leven. Overigens ben ik niet veel anders gaan leven. Aan het begin was ik nog wel huiverig, maar daarna niet meer. Je moet ook leven met het idee dat elke dag de laatste kan zijn. Haal eruit wat er in zit.”

Zoals gezegd was je voor de voetballiefhebber een lust voor het oog. Toch ben je amateurvoetballer gebleven. Wat mankeerde eraan?

,,Ik kon een aardig balletje trappen, maar er waren echt wel betere voetballers. Koos Bekooij bijvoorbeeld, die was bizar goed. Ik herinner mij een competitiewedstrijd tegen Nieuwenhoorn. We kwamen daar laat aan en werden uitgelachen als een team dat maar wat deed. Nou geloof me, die gasten werden alle kanten opgespeeld. Koos was weergaloos. We waren zo kwaad gemaakt dat we ze vernederden. 0-5 werd het. Zelf ben ik door veel clubs benaderd, maar ik heb die boot afgehouden. Enkel voor Ajax had ik een uitzondering gemaakt. Die kans zat er even in, maar uiteindelijk maakten ze daar een andere keuze. Gezien mijn mentaliteit is het goed zoals het gegaan is. Ik ben zoals ik ben. Destijds vond ik stappen en vrouwen veel belangrijker, voetbal was maar bijzaak. Als je me nu vraagt of ik het anders zou hebben gedaan, is mijn antwoord ‘nee’. “
Volgende week volgt deel 2 waarin Bles onder meer spreekt over een eenmalig bezoek aan Zuid-Afrika, zijn trainers, de beste spelers van Leiden, Spandau Ballet, de Tour de France, zijn familieband, Wout Brama, Blessing en een minpunt aan zijn adres van de barman. De uitnodiging voor de lezer ligt al klaar…