Waar spelen de jeugdelftallen van de regioclubs? Leidenamateurvoetbal heeft alles op een rijtje gezet. Een mooi overzicht van de klassen waarin de diverse teams speelden en hun klassering in seizoen 2011-2012.

A-junioren

LANDELIJK

Eredivisie

In de eredivisie spelen 14 teams. Opvallend is dat er clubs zijn die hun jeugdteams gecombineerd hebben, zoals Feyenoord/Excelsior, Groningen/Cambuur, Heerenveen/Emmen,NEC/Oss en Willem II/RKC. De jeugdteams van FC Twente, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles spelen onder de gezamenlijke naam “VA Twente”.

Landskampioen 2011/12 is, net als vorig seizoen,  Ajax.

In de Eerste divisie speelden aanvankelijk 12 teams, waaronder Quick Boys. Dat is knap, want er plaatsten zich slechts 2 andere amateurclubs in deze divisie, namelijk Argon en Young Boys. Na het faillissement van de Haarlemmers bleven 11 clubs over. Helaas verliep het seizoen voor Quick Boys dramatisch: 19 van de 20 wedstrijden gingen verloren. Toch was er nog een beetje hoop, want door het wegvallen van Young Boys  mocht Quick Boys nog meedoen aan de herkansing tegen de periodekampioenen van de Tweede Divisie; maar daarin verloren de Katwijkers al in de eerste ronde van FC Dordrecht en degradeerden dus toch (en de Dordtenaren werden op hun beurt ook uitgeschakeld….).

Tweede Divisie
In de Tweede divisie (2x 12 clubs) vinden we 2 ploegen uit onze regio, namelijk Alphense Boys in afd. A (5e) en UVS in afd B (9e). Beide ploegen deden niet mee voor het kampioenschap maar kwamen ook niet in degradatiegevaar. Alphense Boys plaatste zich nog wel voor de nacompetitie maar verloor daarin van Excelsior Rotterdam en promoveerde dus niet. UVS plaatste zich knap voor de finale om de districtsbeker maar verloor daarin van Barendrecht.

Derde Divisie
Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie A werd ARC met ruime voorsprong kampioen, zodat promotie naar de Tweede Divisie volgt; dat is dan de tweede achtereenvolgende promotie want in 2010/11 speelde ARC nog in de Vierde Divisie! Rijnsburgse Boys eindigde knap als 4e en mocht nacompetitie spelen, maar verloor daarin van de SV Urk en blijft dus in de Derde Divisie.

Vierde Divisie
Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Vierde Divisie B handhaafde Noordwijk zich na een sterke tweede competitiehelft met een 8e plaats. De afgelopen zomer gepromoveerde clubs Katwijk en FC Lisse hadden het moeilijk. FC Lisse (11e) moest degradatiewedstrijden spelen en verloor daarin van Oliveo. Katwijk werd 12e en degradeerde rechtstreeks.  Beide clubs keren dus weer terug naar de Hoofdklasse.

REGIONAAL

Hoofdklasse
In Hoofdklasse D  speelden Foreholte (7e),  Quick Boys A2 (8e)en Alphense Boys A2 (9e). Een kampioenschap zat er geen moment in, maar onze 3 regioteams konden de nakompetitie om degradatie vermijden.

Eerste klasse
In afdeling 07 werd DOSR kampioen en promoveert naar de Hoofdklasse. VVSB werd 2e, DOCOS 3e en Ter Leede  4e . Deze 3 ploegen plaatsten zich voor de nacompetitie voor promotie en op 9 juni speelde Ter Leede daarin de finale tegen Capelle. Na strafschoppen moesten de Sassenheimers het onderspit delven. In de reguliere speeltijd werd het 2-2. Voorschoten ’97 (6e) en  SJC (7e)  handhaafden zich. Hetzelfde gold voor UVS A2 (8e) dat daarvoor wel eerst  een beslissingswedstrijd tegen SJZ moest winnen. SJZ werd daardoor 9e  en degradeerde dus, net als RCL (10e), TAVV (11e)en ARC A2 (12e).

Tweede klasse
In afdeling 01 werd Blauw Zwart kampioen, voor ASC (2e) en Oegstgeest (3e). UDO werd 5e, Valken’68 7e en FC Rijnvogels 8e.
In afdeling 02 werd Lugdunum kampioen, met één punt voorsprong op Kagia (2e) en GHC (3e). Kickers ’69 werd 4e, Woubrugge 5e, Altior 6e, Meerburg 7e, Alkmania 8e en ROAC 9e.
In afdeling 03 werd  Hazerswoudse Boys 3e.
In de tweede klasse spelen ook een aantal tweede elftallen. De kampioenen hebben het recht (maar niet de plicht) om te promoveren naar de Eerste Klasse.

Derde klasse en lager
In de derde klasse 01 werd  Warmunda 3e en Gol Sport 7e.
In de derde klasse 02 werd Stompwijk’92 6e en Alphia 9e.
In de derde klasse 03 eindigde Zwammerdam bovenaan, gelijk met Zevenhoven, maar met een minder doelsaldo.
In de vierde klasse 01 werd Van Nispen kampioen.
In de vierde klasse 02 werd Bernardus kampioen .
In de vierde klasse 03 werd Alphen 5e.

Géén A-junioren hebben Leiden, Leidsche Boys, Boshuizen, Football Factory, LSVV, FC Rijnland, Teylingen, Koudekerk, SVOW, MMO en GWS. Roodenburg trok zich terug.

B-junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 17 jaar. De wedstrijden duren 2 x 40 minuten.

In de landelijke competitie was er dit seizoen een zeer ingewikkelde promotie/degradatieregeling die wordt veroorzaakt door het besluit van de KNVB om de Eerste, Tweede en Derde Divisie sterk in te krimpen en een Vierde Divisie in te stellen. Tegelijk worden in 2012/13 de tweede elftallen van de betaald voetbalclubs (dit zijn meestal de eerstejaarsteams) in een aparte competitie ondergebracht.

LANDELIJK

Eredivisie
Net als de A-junioren kennen ook de B-junioren een eredivisie, in dit geval van slechts 12 teams (volgend jaar 14) , maar daarbij zijn geen teams uit onze regio. Ajax B1  werd kampioen van Nederland.

Eerste divisie
In de Eerste Divisie (in 2011/12 nog 2 afdelingen van 12, volgend jaar één afdeling van 12) spelen ook geen teams uit onze regio.

Tweede Divisie
Er waren in 2011/12 nog 4 afdelingen van ieder 12 clubs, volgend jaar nog 2 van 12. In de Tweede Divisie A is  Alphense Boys fraai kampioen geworden. Dat leverde dit seizoen echter geen promotie op, doch “slechts” handhaving in de Tweede Divisie.  Quick Boys eindigde als 5e, net niet voldoende om zich rechtstreeks te handhaven. Na eenextra nacompetitie slaagden de Katwijkers er echter toch in, de Tweede Divisiestatus te behouden.

In afdeling B had UVS het moeilijk en eindigde op de 11e plaats. Dat betekende degradatie naar de Derde Divisie maar het had nog erger gekund want als nummer 11 moest UVS zich ook nog eens in een nacompetitie met Derde Divisieclubs storten om dubbele degradatie naar de Vierde Divisie te voorkomen. Dat is gelukt en daardoor speelt UVS volgend seizoen dus Derde Divisie.

Derde Divisie
Er waren in 2011/12  8 afdelingen van 12 clubs, volgend seizoen zijn dat er nog 4 van 12. In de Derde Divisie B speelden Rijnsburgse Boys en VVSB. Zij eindigden respectievelijk als 10e en 11e. Daarom moesten ze gaan herkansen met de periodekampioenen uit de Hoofdklasse om niet verder te degraderen dan naar de Vierde Divisie; en dat mislukte in beide gevallen zodat beide ploegen volgend seizoen weer in de Hoofdklasse moeten gaan spelen.

REGIONAAL

Hoofdklasse
In Hoofdklasse D werden Alphense Boys B2 en FC Lisse 3e en 4e, maar via de nakompetitie plaatsten beide ploegen zich voor de nieuwe Vierde Divisie. ARC werd 6e. Foreholte werd 11e  en zou daarom degradatiewedstrijden  moeten spelen. DOSR werd 13e, een plek die degradatie naar de Eerste klasse betekent.

Eerste klasse
In de Eerste klasse 07 gaf RCL een grote voorsprong uit handen en mede daardoor werd  Katwijk kampioen. RCL mocht nog wel via de nacompetitie proberen te promoveren over de rug van RKDEO.  Daarin slaagden de Leiderdorpers wel (2-1), promotie naar de hoofdklasse was het gevolg. Voorschoten ’97 (3e) mocht ook nakompetitie spelen doch werd daarin uitgeschakeld. ASC (4e), DOCOS (6e)en SJC (7e) eindigden in de middenmoot. Ter Leede had een sterke eindsprint en kon zich handhaven na een gewonnen beslissingswedstrijd tegen Noordwijk. Noordwijk (9e),  ARC B2 (10e) en Blauw Zwart (11e) degradeerden.

Tweede klasse
In afdeling 01 werd Teylingen kampioen. Valken’68 werd 3e, FC Rijnvogels 9e en Kagia 10e.
In afdeling 02 werd FC Boshuizen 3e, GHC 5e, UDO 7e en Oegstgeest 9e.
In afdeling 03 werd Alphen 3e, Meerburg 4e, Kickers’69 6e,  Alkmania 7e  ,Bernardus 8e en Hazerswoudse Boys 9e.
In alle afdelingen spelen ook een aantal reserveteams. De kampioenen hebben het recht, maar niet de plicht, om te promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager
In de Derde klasse 02 werd Stompwijk’92 kampioen.  TAVV werd 8e.
In de Vierde klasse 01 werd Warmunda  9e
In de Vierde klasse 02 werd Gol Sport 4e, ROAC 5e, Koudekerk 8e en Altior 9e.
In de Vijfde klasse 01 werd Van Nispen 5e.
In de Zesde klasse 04 werd Woubrugge 2e.

Géén B-junioren hebben: Leiden, Leidsche Boys, Lugdunum,  FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70, SVOW, MMO, SJZ, Zwammerdam en GWS.

Alphia speelde alleen in de bekerpoule en Roodenburg heeft zich in de loop van het seizoen teruggetrokken.

C-junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 15 jaar. De wedstrijden duren 2 x 35 minuten.

LANDELIJK

Eerste divisie
In de C-junioren is dit het hoogst bereikbare want er is hier geen Eredivisie. Er zijn 2 Eerste Divisies van ieder 12 clubs, hierbij zijn geen amateurclubs. Landskampioen werd Ajax dat in de finale won van PSV.

Voor de C2-teams van de profclubs (bestaande uit eerstejaars C-spelers) wordt een aparte competitie georganiseerd. Ook hier werd Ajax kampioen.

Tweede Divisie
Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In de Tweede Divisie A is Alphense Boys kampioen geworden en promoveert naar de Eerste Divisie. In afd.  B is UVS 8e geworden en daarmee handhaaft UVS zich.

Derde Divisie
Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie B degradeerde ARC naeen beslissingswedstrijd tegen Vriendenschaar. ARC werd daardoor  11e , net te laag om zich te handhaven!

In afd. C eindigde  Quick Boys op een veilige 6e plaats; het seizoen verliep zonder degradatiezorgen maar ook zonder promotiekansen.

REGIONAAL

Hoofdklasse
In Hoofdklasse D werd  RCL ruim kampioen en promoveert naar de Derde Divisie. VVSB (4e),  Voorschoten’97 (6e) , Rijnsburgse Boys (8e)  handhaafden zich gemakkelijk op eigen kracht, maar Katwijk (10e) kroop door het oog van de naald en kon zich slechts handhaven omdat GDA na een vechtpartij uit de competitie werd genomen. Voor DOCOS (11e) hielp ook dat niet en zij degraderen dus.

Eerste klasse
In afdeling 07 werd Foreholte met grote voorsprong kampioen en promoveert naar de Hoofdklasse. Noordwijk werd 2e . De nummers 3 en 4 werden Alphense Boys C2 en UVS C2 . SJC werd na een sterke eindsprint 5e.   FC Lisse (8e)en Meerburg (9e) redden zich net,  maar  ASC, DOSR en RCL C2 eindigden op de 3 degradatieplaatsen.

Tweede klasse
In afdeling 01  werd Ter Leede kampioen, FC Rijnvogels werd 2e. Valken ’68 werd 5e, Oegstgeest 6e en Warmunda 7e.
In afdeling 02 werd Blauw Zwart kampioen, GHC eindigde als 10e.
In afdeling 03 werd Alkmania 3e, SJZ 4e, Kickers’69 6e en Alphen 7e.
In alle afdelingen spelen ook een aantal reserveteams.  De kampioenen hebben recht op promotie maar zijn daartoe niet verplicht.

Derde klasse en lager
In de Derde klasse 01 werd Kagia 9e en Van Nispen 10e
In de Derde klasse 02 werd UDO 4e, Lugdunum 6e en Roodenburg 7e.
In de Derde klasse 03 werd Hazerswoudse Boys kampioen. Bernardus werd 4e  en Altior 10e.
In de Vierde klasse 01 werd Teylingen 2e en TAVV 3e.
In de Vierde klasse 02 werd ROAC 3e en Woubrugge 4e. De laatste 2 plaatsen waren voor Zwammerdam en Alphia.
In de Vijfde klasse 02 werd Gol Sport kampioen door alle 16 wedstrijden te winnen.
In de Vijfde klasse 03 werd Koudekerk 4e.
In de Zesde klasse 03 werd FC  Boshuizen 2e.
In de Zesde klasse 04 werd MMO 7e.
In de Zesde klasse 12 werd Stompwijk’92 kampioen.

Géén C-junioren hebben: Leiden, Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70, SVOW en GWS.

D-pupillen

Het gaat hier om de groep spelers onder de 13 jaar. Vanaf de D-leeftijdsgroep spreekt de KNVB niet meer van “junioren” maar van “pupillen”. De wedstrijden duren 2 x 30 minuten. Er wordt gespeeld met “halve corners”.

LANDELIJK

Eerste divisie (er is, net als bij de C-junioren,  geen Eredivisie).
Er zijn 3 afdelingen van ieder 12 clubs. Er spelen een paar amateurclubs in de Eerste Divisie, waaronder Alphense Boys in A, dat een fraaie 9e plaats heeft veroverd (en daardoor na AFC de beste van alle amateurverenigingen was) en zich daarmee ruimschoots heeft gehandhaafd.

Ajax werd ook in deze leeftijdsgroep kampioen van Nederland, door een beter doelsaldo dan PSV in de halve competitie tussen de 3 Eerste Divisiekampioenen. NEC werd 3e.

Tweede Divisie
Er zijn 6 afdelingen van 12 clubs. In de Tweede Divisie B speelde  UVS, dat helaas niet verder kwam dan de 11e plaats en daardoor degradeert naar de Hoofdklasse.

REGIONAAL

Hoofdklasse
In Hoofdklasse D was het Nootdorpse RKDEO veruit de sterkste en promoveert naar de Tweede Divisie.  Quick Boys werd 2e,  ARC 3e en Voorschoten’97 4eVVSB eindigde als 6e,  maar SJC (11e) en Ter Leede (12e) degraderen.

Eerste klasse
In afdeling 01 is FC Lisse  ruim kampioen geworden en promoveert naar de Hoofdklasse. Daarachter volgen op de plaatsen 2 t/m 10 respectievelijk  Foreholte, Noordwijk, Rijnsburgse Boys, Quick Boys D2, ASC, RCL, Teylingen, Katwijk en DOCOS.

In afdeling 02 werd Wilhelmus uit Voorburg kampioen en eindigde Alphense Boys D2 als 2e. Meerburg werd 5e,  DOSR 7e  en ARC D2 8e van de 10.

Tweede klasse
Hierin vinden we in afdeling 02 GHC (4e), Oegstgeest (6e) en  UDO (10e).
In afdeling 01 werd Valken’68 3e en FC Rijnvogels 9e.
In afdeling 03 werd Alkmania kampioen met één punt voorsprong op Blauw Zwart.  Hazerswoudse Boys werd 4e, Stompwijk 9e en SJZ 10e.
In afdeling 04 werd Kickers’69 6e en Alphen 7e.

Derde klasse en lager
In de Derde klasse 01 werd Kagia kampioen, voor Van Nispen (2e) en Roodenburg (3e). Warmunda werd 8e.
In de Derde klasse 02 werd Kamerik kampioen, voor Nicolaas Boys (2e) en Altior (3e). Bernardus werd 4e, TAVV 6e en Koudekerk 7e.
In de Vierde klasse 01 werd de E-top van UVS kampioen. Boshuizen D1 werd 8e.
In de Vierde klasse 02 werd  Woubrugge kampioen, Alphia werd 4e en ROAC 5e.
In de Vijfde klasse 01 werd Lugdunum kampioen.
In de Vijfde klasse 02 eindigde v.v. Leiden als 2e.
In de Zesde klasse 01 werd GOL Sport 5e.

Géën D-elftallen hadden: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70, SVOW en GWS.

MMO heeft geen elftal in de D-pupillen maar wel een zevental in een aparte competitie.

E-pupillen

Het gaat hier om de groep spelers onder de 11 jaar. Vanaf de E-leeftijdsgroep zijn de regels aangepast. Er wordt 7 tegen 7 gespeeld op een half veld, zonder buitenspelregel. De wedstrijden duren 2 x 25 minuten.

Er is géén landelijke, maar alleen een regionale competitie. Bijna alle afdelingen, behalve de hoofdklasse,  bestaan uit 10 clubs.

Een paar grote clubs uit onze regio (UVS, Quick Boys en Alphense Boys) hebben de beste E-spelers doorgeschoven naar een zogenaamde “E-top”, een team dat in een (lage) D-klasse uitkomt waardoor de spelers al kunnen wennen aan het grote veld, 11 tegen 11 en de buitenspelregel.

REGIONAAL

Hoofdklasse
Er zijn in onze regio 2  Hoofdklassen van ieder 12 clubs. In A  (een voornamelijk “Rotterdamse” afdeling) speelt RCL. In deze zeer sterke afdeling zijn de Leiderdorpers geëindigd op een mooie 4e plaats in een afdeling van 10 clubs. Ook in de beker ging het goed met RCL en werd de halve finale bereikt.

In afd. B is FC Lisse kampioen geworden vóór Voorschoten ’97. In de middenmoot werd VVSB 4e, Foreholte 5e   en Noordwijk 7e.  Rijnsburgse Boys werd 8e,  ARC E2 9e en laatste werd Oegstgeest.

In de vooral op Gouda en Zoetermeer gerichte afd. C eindigde ARC E1 op de 4e plaats.

Eerste klasse
In de eerste klasse werd in afdeling 01  UDO kampioen, vlak voor Ter Leede (2e)  en Meerburg (3e). SJC werd 4e, Valken’68 8e en ASC 9e.
In afdeling 02 behoorden DOSR en Alkmania tot de zwakkere broeders. Zij werden 8e en 10e.
In afdeling 04 werd Blauw Zwart 5e.

Tweede klasse
In afdeling 01 werd Warmunda kampioen. Kagia werd 3e,  Teylingen 5e en Katwijk 6e. Rijnvogels werd 10e.
In afdeling 02 werd GHC 3e, SJZ 5e, DOCOS 7e en Lugdunum 8e.
In afdeling 03 werd Alphen kampioen. Alphia werd 5e, Koudekerk 6e en TAVV 10e.
Hoewel UVS, Quick Boys en Alphense Boys  met hun “E1” in de tweede klasse spelen is dat dus eigenlijk een combinatie van de E2 en E3, vandaar dat deze clubs hier verder niet genoemd worden.

Lagere klassen
In de derde klasse 01 werd Roodenburg kampioen en eindigde Kickers’69 als 8e.
In de Derde klasse 03   speelden Hazerswoudse Boys (2e ) en Bernardus (6e).
In de Vierde klasse 02  werd Woubrugge 3e .
In de vijfde klasse 01 werd Van Nispen 5e
In de vijfde klasse 03 speelden  ROAC (kampioen), Stompwijk’92 (8e) en GOL Sport (9e).
In de zesde klasse 02 werd Leiden 3e
In de zevende klasse speelden:  FC Boshuizen (5e in afd B), SVOW (4e in afd C) , MMO (6e in afd C) en  Altior (4e in afd D)

Géén E-teams hebben: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV ’70 en GWS.