maandag, mei 20, 2024
HomeRedactioneelVoorbeschouwingen,,Tegen Oegstgeest scherp beginnen en knokken voor elke meter”

,,Tegen Oegstgeest scherp beginnen en knokken voor elke meter”

-

voorbeschouwing167x60Kansrekenen voor gevorderden. In de tweede klasse C is het gissen wie beslag gaat leggen op de titel. Valken ’68 werd de afgelopen weken, na een serie overwinningen, steeds vaker genoemd als dé titelkandidaat.  Na de onverwachte verliespartij tegen MVV ’27 (3-4) zijn de gokpaleizen minder positief over het elftal van trainer Andries Wendt. “Het was een matige wedstrijd. Misschien dachten we er te gemakkelijk over na de 1-0 voorsprong”, aldus middenvelder Leon Kuyt.

Wat is toch het geheim achter het succes van Valken ’68? Een stabiel bestuur en rust in de vereniging. Maar dat is slechts de helft. De dorpsclub excelleerde vorig seizoen in de derde klasse en is ook één niveau hoger aan een fantastisch seizoen bezig.  Het recept lijkt simpel: stel een team samen met spelers die bij andere Katwijkse clubs net tekort komen en kies een trainer die hoog scoort op competenties als humoristisch, sfeer maken en teambuilding. Voilà, laat de bal maar rollen en de punten stromen binnen.

Alle cijfers op een rij: twee verliespartijen in een serie van achttien duels, een indrukwekkend doelsaldo en bijna winnaar van de tweede periodetitel. Je zou verwachten dat Valken ’68 met een straatlengte voorsprong de alleenheerser is in de tweede klasse C. Integendeel, de koploper uit Valkenburg voelt de hete adem van Haaglandia/Winston, DSVP, Zevenhoven en DUNO in haar nek. En bij een nieuwe misstap zou het zo maar kunnen dat ook HVC ’10 en Forum Sport weer gaan meedoen om de hoofdprijs. Welkom in een doldwaze competitie.  “We hebben de laatste weken een mooie serie neergezet. En als voetballer weet je dat je dan ook eens tegen een nederlaag gaat oplopen. Nee, van paniek is geen sprake. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Ik ben ook zeker niet van mening dat we boven onze stand leven. We hebben een sterk elftal met zestien gelijkwaardige spelers”, analyseert Kuyt.

Kuyt, afgelopen weekend bankzitter, wil niet teveel terugkijken  op de zeperd tegen MVV ’27. “We begonnen sterk aan de wedstrijd maar al snel trad er verslapping op. De druk op de tegenstander werd verminderd met als gevolg dat zij een aantal kansen kregen waarmee zeer effectief werd omgesprongen.  Persoonlijk vond ik dat we soms wel erg gemakkelijk de doelpunten cadeau gaven. Of ik komend weekend weer in de basis zal starten? De trainer wilde meer voetballend vermogen op het middenveld. Zelf ben ik meer een speler die op het middenveld de ruimtes dichtloopt voor de tegenstander, ballen afpakt en dus niet zozeer een ‘voetballende middenvelder’. Diep in mijn hart word ik liever als centrale verdediger ingezet maar hierin heeft de trainer zijn eigen keuzes gemaakt. Door hard te blijven trainen en het in de wedstrijden te laten zien kan ik die keuze wellicht beïnvloeden”, geeft Kuyt toe.

Komend weekend staat op sportpark de Voscuyl de streekderby tegen het geplaagde Oegstgeest op het programma. “Het is altijd lastig om tegen een elftal te spelen dat in nood verkeert.  Oegstgeest vecht voor haar laatste kans. Als Valken ’68 uitgaat van haar eigen kwaliteiten moeten we deze partij normaliter kunnen winnen. Op basis van de voorgaande wedstrijd hebben we geleerd dat we te allen tijde scherp moeten beginnen, moeten knokken voor elke meter. Daar ligt onze kracht. En je weet als je tegen de koploper speelt, dan loopt de tegenstander meestal een stapje harder”, aldus een zelfbewuste Leon Kuyt.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read