Voor menig lezer doet de naam Ludwig Smith de wenkbrauwen fronzen. De in  Paramaribo geboren Nederlander heeft weliswaar niet in de hoogste regionen van het amateurvoetbal gespeeld, maar heeft wel een behoorlijke staat van dienst.  Zijn voetbalcarrière begon in Den Haag en eindigde in Leiden. Momenteel  bestiert  de 47-jarige Leidenaar voor zijn brood een muziekschool die hem bepaald geen windeieren legt. Een carrière ook waarin muziek en voetbal door elkaar gevlochten worden.

 

Via Den Haag

 

Ludwig Smit 2Al op eenjarige leeftijd  verhuisde ‘Loed’ Smith met zijn ouders  naar Nederland om zich in Den Haag te vestigen. Alras had het Haagse  GDA hem in de smiezen om  hem vervolgens te plaatsen in èèn van de jeugdteams.  De volgende standplek van Pa Smith was Zoeterwoude waar de jonge Smith zich in het tricot van Meerburg hees . Echt happy was hij daar niet, want het geschuif van het eerste naar het derde beviel de accountant-zoon  totaal niet.  In zijn eigen woorden: ,,Ik had het gevoel dat bij het reserveteam al vaststond wie er zouden spelen en daarom was er voor mij geen plek, ja in het derde en daar paste ik voor ’’, aldus  Smith.  Het gevolg was dat de boomlange (1.97) Leidenaar  al op  21-jarige leeftijd  stopte.  Zijdelings had Noordwijk enige interesse, maar meer dan een flirt werd het niet.

 

 

 

 

Grote Prijs

 

In de tussentijd was Smith al flink  bezig met muziek. Eerst was er Comfort and Joy.  Vervolgens  plaatste de alleskunner van zang tot piano en  John Helder – de broer van  – zich met band One Track Charlie voor de finale van de Grote Prijs van Nederland.  Het leverde het Leids/Rotterdams  gezelschap de eerste prijs op. ,,Daarna gingen we op  tournee en kwamen we  in Italiaanse televisiestudio’s en werden ontvangen  door  Raffaella Carra, toentertijd de Linda Mol van Italië. Geloof me. Het was heel groot allemaal, miljoenen kijkers. Wij als pikkies uit Nederland, we keken onze ogen uit.”   

 

Parkpop, Michels en Dulfer

 

Daarnaast had Smith veel aan de roemruchte Aad van Delft.  ,,Zo  kwam Van Delft  vaak even langs om even te buurten. Hij bracht ons toen in contact met de jongens van Catapult die ook nu nog een studio hebben onder de naam  Catmusic.  Het was belangrijk voor de voortzetting van onze muzikale loopbaan.  Tournees door heel Europa volgde.  Het leverde Smith /Helder interessante ontmoetingen op zoals met Nina Hagen – ‘vreemd mens’ -, Amanda Redington,  het gezicht van MTV toen,  en   Candy  Dulfer, met haar traden we op. We traden toen op tijdens Parkpop. Voor de moeite kregen we toen 100 gulden.’’    Een mooie anekdote wil  Loed ons niet onthouden: ,,Wij werden met onze band voor een optreden gevraagd om het Nederlands team  in 1988 na het  Europees kampioenschap  met een warm welkom te onthalen.  En als je goed kijkt naar de talloze dvd’s van het gebeuren op het Museumplein kan je zien dat ik toen trainer  Rinus  Michels optilde en hard   ‘Aanvalluh’ in de microfoon gilde’’, besluit Smith met een gulle lach. Als besluit werd band Gun Ho   in ’92 opgericht.  Het  bleek een formatie met een stevige funksound.

 Ludwig Smit 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Telefoongids

 

Het voetbal bleef echter trekken en  Smith  trok van de ene  op de andere dag een telefoongids open  en wees blind VNA aan als toekomstige club  aan.  Een club waar hij nog geruime tijd speelde. Slechts enkele korte uitstapjes naar FC Rijnland en ASC kwamen nog op zijn pad.  De vraag hoe je hem als voetballer het beste zou kunnen omschrijven? ,,Een type Hennie Meijer (spits van Ajax en FC  Groningen); kont erin, een duwtje hier en daar en de ballen vlogen er met gemak in. Ja, ik had wel afgesproken dat ik door mijn muziek  er wel eens niet was.’’ 

 

Of dat hij gelijk na een wedstrijd verdween omdat  hij weer ergens een optreden had.  Daarnaast had hij sportiviteit hoog in het vaandel.  ,,Ik herinner mij dat ik een scheidsrechter heb ontzet.  Een speler van mijn team wilde verhaal halen bij de arme man. Ik heb de arbiter mede door mijn postuur opgepakt  en hem naar een veilige plek gebracht.’’

 

Op de vraag hoeveel doelpunten hij nu eigenlijk maakte in zijn loopbaan moet hij het antwoord schuldig blijven. ,,Ik heb geen enkel idee.” Het is tekenend  hoe hij in het leven staat. Zo gezegd kwam hij terug  om in een lager elftal zijn partijtje mee te blazen in de reserves van UDWS  5.   Toch kwam Loed Smith  nog eenmaal in de schijnwerpers. Bij hoge nood  moest hij namens  UDWS in een  promotiewedstrijd tegen zijn oude club FC Rijnland zijn kunsten vertonen.   U raadt het al: Ludwig Smith werd ingebracht en bekroonde zichzelf tot matchwinnaar.  En dat op 40-jarige leeftijd. Het was gelijk het eindpunt voor Smith die nu op 47 jarige leeftijd geen knikker meer aanraakt.  

 

Rockschool

 

Aan de Zoeterwoudseweg in Leiden  bedrijft de Leidenaar een muziekschool.  In het pand, waar Koninklijke Sanders in het verleden zeep maakte,  begroet hij wekelijks liefst 400 leerlingen. In een wirwar van kamertjes kan jong tot oud  onderwijs krijgen in zang , in het bespelen van instrumenten onder leiding van liefst 23 docenten met als nieuw lid de Alkmaarse Kim de Boer die furore maakte in the Voice.  Naast dat kent Ludwig Smith ook huiselijk geluk.  Al heel lang heeft hij een relatie  met  vriendin Resi  waar de dochters Isaline en Zola uit voortkwamen. Hij heeft het geluk nog net niet aan zijn kont hangen, maar veel scheelt het niet.