header voorbeschouwingNick van As lijkt voor FC Boshuizen de sleutel tot succes. Met de Leidse verdediger in de ploeg is de zegebron onuitputtelijk.  Veertien punten stond FC Boshuizen vorige winterstop los, toen Van As geblesseerd raakte. Hoe die riante marge alsnog uit handen werd gegeven, is een inmiddels bekend verhaal. Eindelijk hersteld van zijn hamstringproblemen keerde Van As drie weken terug in de destijds moeizaam draaiende hoofdmacht. Prompt werden drie overwinningen op rij geboekt.

 

HvHL Nick BoshuizenBoshuizen lijkt zodoende op tijd in vorm  voor de topper van zondag tegen koploper VOC. ,,Tegen goede tegenstanders lopen we twee keer zo hard.

”Bescheidenheid siert de mens. Hoewel de resultaten nadrukkelijk in zijn voordeel spreken, wil Van As zijn waarde niet overdrijven. Hij noemt het toeval dat Boshuizen na zijn terugkeer weer begonnen is met winnen. ,,Het is wel zo dat de jongens het leuk vinden dat ik weer terug ben. Dat geeft me een goed gevoel. Misschien is het ook goed voor de instelling van het team. Nu moeten we kijken of we dit vast kunnen houden.”

 

Een moeilijke periode was het, de tien maanden die Van As langs de kant stond. Elke keer als hij dacht zijn rentree te kunnen maken, speelden zijn hamstringklachten opnieuw op. ,,Het schoot er steeds opnieuw in, ik had drie keer een enorme blauwe plek op mijn been. Het begon in mijn knieholten en ging steeds drie of vier centimeter hoger. De laatste klachten zaten net onder mijn bil.”

 

Terugblikkend noemt Van As het een zware tijd. In meerdere opzichten. ,,Ik ben wat kilootjes aankomen”, grijnst hij. Dat was nog te overzien. Het leed van het mislopen van het kampioenschap niet. Vanaf de kant zag Van As zijn ploeggenoten onder de druk bezwijken. ,,Ik ben er echt ziek van geweest. De laatste wedstrijd voor de winterstop raakte ik geblesseerd. Toen stonden we veertien punten los. Ik had echt het gevoel dat we lekker hoofdklasse gingen spelen. Als je het dan fout ziet gaan, terwijl je er geen invloed op hebt, is dat echt zwaar.”

 

Boshuizen moest de titel aan Quick laten en kon in de nacompetitie geen potten meer breken. Terwijl zijn ploeggenoten begin september aftrapten voor het derde opeenvolgende seizoen in de eerste klasse, werkte Van As aan zijn herstel. Na enkele wedstrijden in het tweede gespeeld te hebben, maakte Van As drie weken geleden bij De Meern zijn rentree. Geheel pijnvrij. ,,Ik ben er niet meer mee bezig in het veld. Dat is positief.”

 

Vorige week verklaarde John-Lesley van Engel op deze site dat de prestaties van Boshuizen de laatste weken zijn verbeterd omdat het meer als team fungeert. Van As deelt die mening grotendeels. ,,Maar”, zegt hij. ,,Het kan nóg beter. We hebben er laatst als team over gepraat. Het probleem was dat alles negatief opgevat werd. Er was ook veel gezeur op de training. Jongens die een keer twee keer scoorden bij het tweede, vonden zich meteen goed genoeg voor het eerste. Maar de trainer bepaalt. Er is nu meer acceptatie binnen de groep, hoewel er nog steeds een paar heethoofden bij zitten.”

 

Of het huidige Boshuizen beter is dan vorig seizoen vindt Van As lastig te beoordelen. ,,Ik denk dat we technisch iets minder zijn”, zegt Van As, daarbij doelend op het vertrek van smaakmaker Garry Mendes Rodrigues. ,,Vorig seizoen hadden we drie of vier enorm goede spelers, die continu aan de bal waren en acties maakten. Vooral Gerry was niet normaal. Die kon in zijn eentje een wedstrijd voor je winnen. Dit seizoen hebben we wat meer ‘opruimers’. We moeten het meer met elkaar doen, veel het balletje laten gaan. Anders redden we het niet.” 

 

De zegereeks heeft Boshuizen op plaats drie gebracht, zes verliespunten achter koploper VOC, de tegenstander van zondag. Van As kent de aanstaande opponent niet. Nee, ik heb nog nooit tegen ze gespeeld, maar ik verwacht dat ze heel goed zijn. Ik heb gehoord dat ze afgelopen week in de beker met 5-1 wonnen van ARC, dat is een aardige prestatie.”

 

De kans dat Boshuizen nog uitgebreid geïnformeerd wordt over de tegenstander is niet zo groot. Coach Mario Koswal staat erom bekend vooral van eigen kracht uit te gaan. Van As deed in tactisch opzicht alvast een tipje van de sluier. ,,We gaan in balbezit een verdediger doorschuiven naar het middenveld. Daar hebben we nu een paar keer op getraind en dat gaan we zondag doen. Abdellah en ik zullen dat afwisselend doen, afhankelijk van wie zich goed voelt en nog lucht heeft.”

 

Van As heeft alle vertrouwen in de vierde zege in successie voor Boshuizen. Hij voorspelt een 2-1 overwinning. ,,Laat ze maar komen. Wij zitten lekker in een flow en de jongens zijn gebrand op een goed resultaat. Tegen mindere tegenstanders lijkt het wel of ze lood in de schoenen hebben, maar tegen een goede tegenstander lopen ze twee keer zo hard.”