ts-rclIn de eerste klasse B bij de zaterdagamateurs zijn er nog vier clubs na een trio aan wedstrijden die nog geen winstpartij achter de clubnaam kregen. Bij het kwartet ook RCL dat zich een meer voortvarende start van het seizoen had voorgesteld. Ook al omdat de Leiderdorpers zich kranig verweerden in de groepsfase van de beker. Montfoort, een hoofdklasser, werd onder meer uitgeschakeld. Johan Koot is dit seizoen een van de nieuwkomers en ook de verdediger is niet in zijn hum met het schamele puntje dat tot nu toe in de wacht werd gesleept.

 

Koot is terug van weggeweest, na een tweejarig verblijf bij SJC in Noordwijk. In het jeugdvoetbal kwam hij uit voor VVSB.

 

,,Ik was woonachtig in Noordwijkerhout en VVSB was een logische keuze. Na de jeugdvoetbaljaren kwam ik in het tweede. Echt een geweldig team, waarmee we algeheel kampioen werden. Tot een doorbraak is het niet gekomen en omdat ik graag eens in een eerste elftal wilde spelen, ben ik ingegaan op de interesse van RCL. In het jaar (RCL speelde tweede klasse, red.) dat ik speelde, hadden we een hele slechte start. In de laatste fase van de competitie hebben we de nodige schade ingelopen en kregen we het nog voor elkaar om de nacompetitie te halen. Na RCL ben ik weer dichter bij huis gaan voetballen bij SJC.”

 

En nu toch weer terug bij RCL. Hoe is dat gegaan?

 

,,RCL was me eerder goed bevallen en inmiddels woon ik in Leiden. Ik studeer nu,  Master SEN. Dat is een opleiding die benut wordt in het passend onderwijs. Hierdoor heb ik het knap druk en kan ik ook maar eenmaal trainen. In principe ben ik teruggekomen voor het tweede elftal. Tot nu toe ben ik nodig geweest en heb ik in het eerste gespeeld. Dit tijdens de gehele voorbereiding en in de competitie. Op dit moment zijn Frank van der Marel en Rudy Kluts nog geblesseerd en speel ik nog mijn wedstrijden. Zodra ze terug zijn, is het over. Maar dat weet ik en is ook logisch gezien het feit dat ik dus niet dezelfde trainingsarbeid kan verrichten. Al die tijd heeft de trainer aangegeven dat ik vooral moest spelen en dat we wel zouden zien hoe het zou lopen. Ik ben in principe altijd oproepbaar, ook als ik straks weer nodig ben. Ja, noem me gerust een oproepkracht.”

 

De smaak van de overwinning mocht nog niet worden geproefd, maar dat is volgens Koot een kwestie van tijd.

 

,,Iedereen had er meer van verwacht, dat is klip en klaar. Toch zijn we eigenlijk goed gestart. Bij Voorschoten waren we beter en hadden we de wedstrijd tachtig minuten lang onder controle. Mensen die de wedstrijd niet zagen en de uitslag lazen (4-1), moeten gedacht hebben dat wij kansloos waren. Dat was dus pertinent niet het geval. Tegen DSVP thuis was de eerste helft goed, maar vielen we ver terug. Een late tegengoal zorgde voor puntverlies. Vorige week (5-2 nederlaag bij Nootdorp, red.) leek het nergens op. Dus wat dat betreft is het per week minder geworden. Toch vind ik dat we vooral niets moeten veranderen. Dat zou nu onzin zijn, want in de beker ging het tenslotte ook niet verkeerd. We moeten gewoon een stapje harder lopen en blijven werken. Iedereen heeft dat bewustzijn en er wordt heel scherp getraind. Het komt goed hoor. Wat mij betreft al zaterdag tegen Spijkenisse.”

 

SJC is ook een eersteklasser. Wat zijn volgens jou de verschillen?

 

,,RCL vind ik veel meer een team, zonder uitschieters. Bij SJC lopen er wat meer jongens rond met specifieke kwaliteiten. Die kunnen een wedstrijd beslissen. Toch komt het er daar niet altijd uit. Vorig seizoen niet vaak en ook nu zijn ze traag begonnen. In principe hebben zijn een ploeg om mee te doen om de titel. Maar voor zowel RCL als SJC heb ik het volste vertrouwen dat het gaat lopen.”