ts-uvsVoetbalvereniging UVS kampt al jaren met een tekort aan trainingsruimte. Gesprekken met de gemeente Leiden over de aanleg van een tweede kunstgrasveld met verlichting hebben tot nu toe niets opgeleverd. De ruimtenood is inmiddels zo groot dat het bestuur van UVS heeft moeten besluiten om een ledenstop in te voeren. Ook heeft de vereniging haar problemen onder de aandacht gebracht van de Leidse politiek in een poging om de impasse in de gesprekken met het gemeentebestuur  te doorbreken.

 

voetbal-leiden-0109UVS is de oudste voetbalvereniging van Leiden. In 2014 bestaat de vereniging 100 jaar. De afgelopen vier jaar heeft de vereniging een sterke groei doorgemaakt. Op dit moment telt de vereniging bijna 1.000 leden. In totaal spelen 58 teams in competitieverband: 41 jeugdteams waaronder 3 meisjesteams, 15 seniorenteams waaronder 3 damesteams en tenslotte 2 G-teams. De hoogste jeugdelftallen spelen in landelijke competities tegen teams van betaald voetbalclubs.

 

Als het gaat om sportvoorzieningen is UVS echter karig bedeeld. Voor trainingen beschikt de vereniging echter slechts over één  kunstgrasveld met verlichting en dat is onvoldoende om alle teams goed te laten trainen en op landelijk niveau te laten spelen.  Verenigingen met een vergelijkbaar aantal leden kunnen soms gebruik maken van drie velden met verlichting en clubs met slechts een kwart van het aantal leden van UVS beschikken minimaal over één trainingsveld met verlichting.  Bovendien kampt de vereniging op wedstrijddagen met een chronisch tekort aan kleedkamers.

 

Recent heeft het gemeentebestuur van Leiden een sportnota gepubliceerd. De intentie van die sportnota is om de inwoners van Leiden mede vanuit de optiek van het gezondheidszorgbeleid meer sportmogelijkheden te bieden. De vereniging UVS onderschrijft deze uitgangspunten volledig.  Met haar huidige activiteiten meent UVS ook een belangrijke bijdrage te leveren aan deze uitgangspunten gezien het brede palet aan sportmogelijkheden die zij biedt.

 

Tot teleurstelling van UVS biedt de sportnota met bijbehorende investeringsnota geen uitzicht op een spoedige oplossing van de ruimteproblemen van de vereniging. In een brief aan de leden van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving, die zich donderdag 13 december over de sportnota buigen, schrijft het bestuur van UVS dat de vereniging gedwongen wordt om in het nieuwe voetbalseizoen trainingsruimte te huren op andere sportcomplexen, maar dat de begroting van de vereniging hiervoor eigenlijk geen ruimte biedt.

 

,,UVS is al enkele jaren in gesprek met de gemeente Leiden over de aanleg van een extra kunstgrasveld en een uitbreiding van het aantal kleedkamers. De vereniging heeft daarbij grote bereidheid getoond om deze uitbreiding te realiseren in combinatie met de bouw van extra sportzalen waarmee de sportzalennood in Leiden opgelost kan worden. De gesprekken met de gemeente Leiden hebben echter weinig uitzicht geboden op het oplossen van de ruimtenood van UVS. Die gesprekken beperken zich in feite tot een overleg over de mogelijkheden om de bouw van extra sportzalen te realiseren op het terrein van UVS. Op dit moment wordt zelfs overwogen om vier extra sportzalen te realiseren aangezien de realisatie van extra sportzalen in het Houtkwartier op bezwaren van de wijkbewoners stuit”, aldus UVS-voorzitter Huub de Veld in de brief aan de commissieleden.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Huub de Veld, voorzitter van UVS (06-17546364) en Lucas Riethoven, jeugdvoorzitter (06-11358519).