ts-valken68Valken’68 bekert dit jaar niet verder na de poulefase. De zondagtak van FC Lisse won drie keer, Valken’68 wordt tweede en alleen de poulewinnaar mag door.

 

Alleen een ruime overwinning op Leiden, met minimaal vier doelpunten verschil, had de hoop op doorbekeren levend gehouden. Gezien de krachtsverhoudingen op het kunstgras van ’t Duyfrak (het hoofdveld werd gespaard na de hevige regenbuien) was dat nog best mogelijk geweest ook. De dit seizoen verzwakte derdeklasser werkte zich uit de naad, maar kon eenrichtingverkeer naar het eigen doel niet voorkomen.

 

Slechts een enkele maal verschenen de Leidenaars in de buurt van Erwin van der Nagel. Dat leverde wel een gelijkmaker op, kort na de openingstreffer van Bastiaan de Mooij, die een voorzet van Herman Binnendijk binnenkopte. Na het eerste schaap zou de rest wel volgen, was het gevoel bij de toeschouwers, net voordat ze de eerste stortbui op hun hoofden en paraplu’s lieten vallen. Als inleiding op de wolkbreuk straften de Morschbewoners concentratieverlies af met de 1-1 van Kevin te Hennepe. Even later was verdediger Fokkema zelfs dicht bij 1-2.

 

Het zou de wereld op z’n kop zijn geweest, want al eerder lieten Ronald Kuijt en Bastiaan de Mooij (kopbal op de lat) fraaie mogelijkheden onbenut. Veel meer leverde het grote veldoverwicht trouwens niet op, dat zou na rust beter moeten.

 

In het zonnetje en later in een nieuwe hoosbui kwamen die kansen er als vanzelf, maar de thuisclub kwam in de laatste test voor de echte seizoensopening bij Lyra uiteindelijk tot niet meer dan twee treffers. Al na vijf minuten schoot Lars van Bommel de 2-1 binnen op aangeven van William van Voorbergen.

 

Hoe keeper Dexel zijn doel verder schoon wist te houden is een raadsel. De bekende mix van zijn kunde, een paar porties geluk en gemis aan scherpte bij de Valkenburgse voorwaartsen was blijkbaar voldoende. Ronald Kuijt (hoofd), Van Bommel (via de scheids), Van Voorbergen (lobje op de paal), Van der Ham (schot), Varkevisser en invaller Driebergen (paal en lat) hadden zomaar de score op het niveau kunnen brengen, dat de kans op poulewinst binnen bereik hield. Ook invaller Peter van der Tuin was dicht bij een treffer tegen zijn oude club, die een halfuur voor tijd spits Te Hennepe bij een zeldzame uitval nog bijna zijn tweede zag maken.

 

Zo bleef het bij die veel te magere 2-1 en komt er ondanks twee zeges op drie duels geen vervolg in de districtsbeker. Verlies in het openingsduel bij de zondagtak van FC Lisse (2-0) werd de formatie van Andries Wendt toch fataal. Eerder in de week was Meerburg nog opzij gezet met 2-0 (Stephan Zwaan, William van Voorbergen). Ook die marge had groter kunnen en moeten zijn, maar dat duel toonde wel aan dat Wendt op weg naar zijn basiself stappen vooruit maakt.

 

Valken’68 begint het echte werk met een uitwedstrijd bij Lyra in De Lier. De Westlanders sloten de vorige jaargang na een belabberde eerste seizoenshelft juist sterk af en worden genoemd als kampioenskandidaat. Voor wat het waard is. Een week later komt HVC’10 naar ’t Duyfrak.

 

Ton de Vries, Valken’68