ts-valken68Valken’68 herstelde zich knap van de beschamende nederlaag bij DSO door thuis te winnen van lijstaanvoerder DUNO. Al voor aanvang kreeg de thuisclub flinke tegenslagen te verwerken doordat sterkhouders Jeroen Haasnoot en keeper Erwin van der Nagel op het laatste moment afhaakten met blessures. Vervangers Lucas van der Meij en Lennard van der Ham (beide 19 jaar) stonden met hun fitte teamgenoten voor een zware opdracht tegen de kampioen van de eerste periode.

 

Strijdend klom het elftal zelf uit het dal waarin het na drie nederlagen op rij was beland. Beide partijen gingen voor de winst, maar de mogelijkheden waren schaars. Wie scoorde zou als winnaar van het veld gaan, dat werd hoe langer hoe meer duidelijk. Zo leek de fraaie lob waarmee pupil-van-de-week Sten Koppert voortijdig de Haagse keeper passeerde de enige treffer van de middag te blijven. In blessuretijd greep de ploeg die er het meest recht op had toch nog de volle winst.

 

Andries Wendt koos na de zeperd in Zoetermeer voor een meer afwachtend spelconcept. De felle Jasper van Klaveren (ook pas 19) hield Bastiaan de Mooij op de bank. De Hagenaars – trainer Dick Boereboom liet zijn topscorer Fabianson Payo Wiel buiten de basis vanwege te laat komen – wisten er weinig raad mee. Alleen verdediger Stephan van der Kruk was met een kopbal uit een corner dichtbij de openingsgoal.

 

Die had al na vier minuten kunnen vallen wanneer Joeri Driebergen zijn schoen had gezet tegen een voorzet van Lars van Bommel. Valken’68 bleef een licht overwicht houden, maar tot echte kansen leidde dat de eerste helft niet meer.

 

DUNO kwam met twee verse aanvallers (Payo en Van der Harst) uit de kleedkamer en de gastheren hadden even nodig om zich in te stellen op die wijziging. Een vrije trap van Kevin Hess werd door het hoofd van Jean-Paul Verkade ongelukkig verlengd, maar de paal redde keeper Lucas, die ook nog gestrekt ging om een inzet van invaller Payo onschadelijk te maken. De jonge doelman kon zondermeer terugzien op een geslaagde invalbeurt.

 

Het venijn zat weer eens in de staart van de wedstrijd. DUNO had in deze fase zomaar de beslissende kunnen maken. Middenvelder Schaaphok schrok gelukkig net zo erg van de misser van Noort als Robin zelf en een vrije trap van Jedsel Markes vloog met flinke vaart net naast het Valkenburgse doel. Even leek Erwin de Ridder de held van de middag te worden na een fraaie solo en een-tweetje met Van der Ham, maar keeper Ozcan – halverwege de tweede helft door een rugblessure aangeslagen – ranselde de bal uit zijn doel.

 

In de extra tijd viel dan toch nog de winnende 1-0. De voorzet van (invaller) Gerco de Koning zeilde voorbij het Haagse doel, maar de ijverige, tot dan ongelukkige Joeri Driebergen hield de bal fraai binnen de lijnen en presenteerde Bastiaan de Mooij op de doellijn de niet te missen kans. De vreugde op ’t Duyfrak was groot, de (grotendeels) jonge ploeg had laten zien met tegenwind te kunnen omgaan en kreeg daarvoor ook nog de beloning in de vorm van drie punten.

 

Jasper van Klaveren beleefde zijn debuut in de basis en was daags na de overwinning nog steeds hoorbaar gelukkig. ,,Ik had al wel een keer een halfuur gespeeld en in een ander duel een kwartiertje, maar dit was het echte werk. Afgelopen donderdag werd ik op de hoogte gesteld dat ik zou spelen en dat geeft toch een prettig gevoel, zeker voor iemand die vorig seizoen nog in de A-jeugd liep te ballen.”

 

De taak van Van Klaveren was simpel, maar belangrijk. ,,Ja, ik moest op het middenveld mijn man uitschakelen en dat is aardig gelukt, denk ik. Ik kreeg ook nog een goeie kans, maar helaas kon ik niet scoren. Al met al viel me het toch wel mee. Je moet sneller handelen dan in het tweede waar ik normaliter in speel, maar ik kon het behoorlijk belopen allemaal.”

 

De wedstrijd kon twee kanten op, maar rolde uiteindelijk uit in het voordeel van de Valkenburgers. ,,Het was een zeer spannende wedstrijd, waarbij de ploegen elkaar weinig ontliepen. Wel denk ik dat Valken’68 de iets betere kansen heeft gehad.”

 

Van Klaveren greep zijn kans, maar hij weet nu al dat hij volgende week niet speelt. ,,Zuur, maar ik had al lang geleden een weekendje weg geregeld omdat ik er nu direct rekening mee had gehouden dat ik in het eerste zou komen te staan. Op zich heb ik het ook uitstekend naar mijn zin in het tweede, maar je wilt als speler het hoogste bereiken. De trainer was er ook niet zo blij mee toen ik vertelde dat ik er volgende week niet zal zijn, maar het is niet anders.”

 

Valken doorbrak dus een moeizame fase en daar had Van Klaveren wel het een en ander van meegekregen. ,,Ik was er dus wel al een enkele keer bij, maar voor het overige heb ik veel van horen zeggen. Het ging de laatste tijd niet meer zo lekker en daarom was het na afloop goed te merken dat iedereen en alles nog blijer was met deze overwinning dan we eerder waren met andere zeges. Dit had Valken’68 nodig en ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen.

 

Opstelling Valken’68: Lucas van der Meij, Erwin de Ridder, Robin Noort, Roel Heemskerk, Herman Varkevisser, Jean-Paul Verkade (76. Herman Binnendijk), Jasper van Klaveren, Lennard van der Ham, Lars van Bommel (87. Gerco de Koning), Joeri Driebergen, Sven Boonstoppel (84. Bastiaan de Mooij).
Gele kaarten: Verkade, De Ridder (Valken’68), Van Weeren, Toet 2x (DUNO).

Verslag van de hand van Ton de Vries, waarvoor dank.