voorbeschouwing167x60Bescheidenheid siert de mens. Mike Nikic was zondag met vier goals de absolute uitblinker in de 5-1 zege van Voorschoten ’97 op koploper HVV. Toch weigerde de spits al te lang stil te staan bij zijn glansrol. Liever roemde hij de teamprestatie. Zondag hoopt Nikic in de derby tegen Meerburg weer op een collectief sterk Voorschoten.

 

Vier goals in één wedstrijd scoren. Dat is voor weinig voetballers weggelegd. Er zijn zelfs spelers die er hun hele carrière over doen om dat aantal te produceren. Mike Nikic overkwam het als speler van de zaterdagtak van Voorschoten als eens (tegen Spijkenisse) en deed het afgelopen zondag als speler van de zondag dunnetjes over. Opvallend genoeg wil Nikic er niet teveel woorden aan vuil maken.

 

,,Het is bijzonder, maar toch wil ik er niet lang bij stil staan”, zegt Nikic. ,,Liever heb ik het over de historische overwinning, de eerste zege van Voorschoten (zondag, red.) in de tweede klasse. Het was een teamprestatie van vijftien of zestien man, inclusief de trainer. Ik kon vier keer scoren dankzij mijn teamgenoten. Ik werd tot man van de wedstrijd verkozen, maar eigenlijk verdiende het hele elftal dat. We hebben de perfecte wedstrijd gespeeld.”

 

Voor Voorschoten was de zege een welkom geschenk. Het gaf trainer Mo Bougrine de bevestiging dat zijn ploeg kans van slagen heeft in de tweede klasse. De eerste twee wedstrijden liet Voorschoten steeds in het begin zijn potentie zien, maar werd daarna een voorsprong uit handen gegeven. ,,Dat was een gebrek aan ervaring, maar vooral ook pech”, weet Nikic. ,,Alles wat de eerste twee wedstrijden tegen zat, hadden we tegen HVV mee.”

 

Nikic is niet bepaald onder de indruk van het niveau van de tweede klasse. ,,Eerlijk gezegd valt het me tegen, ik had er meer van verwacht. Het niveau is iets hoger dan in derde klasse, maar niet veel. Als ik naar de achterhoedes kijk, constateer ik dat daar wel wat ontbreekt. Nieuwkoop heeft bijvoorbeeld voorin en op het middenveld heel goede spelers, maar is achterin ronduit zwak. Datzelfde geldt voor Delft.”

 

Voor Voorschoten geldt juist dat het als collectief sterk is, vindt Nikic. ,,We zijn echt een vriendenelftal, waarbij veel plezier en gezelligheid is. Daardoor blijven bijna alle spelers ook.” Zelf kwam Nikic terug op zijn beslissing om te stoppen. ,,Ik was bijna weggegaan naar Wilhelmus”, vertelt hij. ,,Uiteindelijk heb ik toch besloten om door te gaan. Gelukkig heeft de groep vertrouwen in mij gehouden.”

 

Ondanks dat Voorschoten hogerop ging, bleef de selectie vrijwel intact. Alleen middenvelder Tim Kluivers (van de zaterdagtak) geldt als een belangrijke aanwinst. Nikic prijst zich gelukkig met Kluivers’ aanwezigheid. ,,Hij heeft een uitstekend overzicht. Voor een snelle spits als mij is dat ideaal. We voelen elkaar goed aan, hebben ook al eerder samengespeeld bij de zaterdag.”

 

Zondag wacht voor Voorschoten het duel der promovendi met Meerburg. Vorig jaar troffen beide ploegen elkaar ook in de beginfase van de competitie in Zoeterwoude. Destijds maakte Voorschoten, mede door twee goals en twee versierde strafschoppen van Nikic, gehakt van de opponent.

 

,,Toen hebben we ze weggespeeld”, zegt Nikic. ,,We kennen Meerburg goed. Als wij over de goede vorm beschikken, zijn we in principe beter. Dat geeft echter geen garanties, want er zijn veel dingen die de wedstrijd kunnen beïnvloeden. We moeten na HVV niet denken dat het een makkie wordt. Makkies bestaan alleen in de vierde klasse.”

 

Nikic verwacht dat het initiatief bij Voorschoten zal liggen. ,,Ik reken op een voorzichtig Meerburg. Wij hebben toch iedere wedstrijd minimaal twee goals gemaakt. Het kunstgras is in principe in ons voordeel. Ik verwacht verder een harde wedstrijd, met de nodige overtredingen, zoals dat vaker in derby’s gaat.”

 

,,We kunnen zondag bij winst een goede stap zetten”, vervolgt Nikic. ,,Als je onderin staat, geeft dat geen prettig gevoel. Handhaving is ons doel. Als we de lijn van zondag doortrekken, zie ik ons wel bij de eerste vier eindigen. Het belangrijkste is dat we ons snel veilig spelen. Wat we daarna pakken, is meegenomen. In ieder geval wil ik niet zoals in 2004 met de zaterdag promoveren en daarna gelijk weer degraderen.”