ts-voorschotenLang niet altijd zegeviert het recht in de voetballerij, maar zaterdag op sportpark Adegeest was dat wel het geval. Thuisploeg Voorschoten ’97 kreeg namelijk wat het toekwam: een thuiszege op Vitesse Delft. De Voorschotenaren keken lang tegen een achterstand aan, maar wonnen uiteindelijk met 2-1. Geheel verdiend, stelde keeper Matthijs Keemink. ,,Over negentig minuten gezien hebben wij volledig gedomineerd. Zij hebben geen normale kans gehad.”

 

Voorschoten was op vele vlakken de meerdere van Vitesse Delft, maar kon op één gebied veel leren van de opponent, namelijk efficiëntie. Waar Voorschoten er maar niet in slaagde de bal in het doel te krijgen, waren de bezoekers uit het enige gevaarlijke moment  van de wedstrijd meteen doeltreffend. Vitesse Delft volgde daarmee het voorbeeld van GHC en Spijkenisse, die Voorschoten recentelijk ook al een lesje in effectiviteit gaven. Keemink: ,,Schijnbaar heeft de tegenstander aan één of anderhalve kans genoeg om te scoren. Vitessse Delft heeft geen normale kans gehad. Vorige week scoorde GHC uit 2,5 kans (1-2 verlies, red.) ook al twee keer en ook Spijkenisse (1-1, red.) creëerde eigenlijk ook maar één kans. Elke keer vanuit een achterstand voetballen is toch lastig.”

 

,,Voor ons is scoren nog steeds een groot probleem”, vervolgt Keemink. ,,Tegen Benschop scoorden we dan toevallig vijf keer, waarvan vier keer in een kwartier. Er komt wel iets meer lijn in ons aanvalsspel, hoewel het nog verre van briljant is. De buitenspelers krijgen ook iedere week een specifieke taak mee. Tegen Vitesse Delft leverden ze een aantal goede voorzetten af, alleen deden we daar te weinig mee.”

 

Toen Voorschoten zaterdag op achterstand kwam, voelde Keemink de bui al hangen. ,,Op een gegeven moment ben je een uur bezig en dan sta je nog steeds met 0-1 achter. De tijd tikt weg. Dan gaat toch weer door je hoofd spoken: ‘het zal toch niet weer’.  We hadden misschien wel tachtig procent balbezit, maar tot echt veel uitgespeelde kansen kwamen we niet, hoewel we wel tegen de lat kopten en uit een vrije trap de paal raakten. Daarnaast kwamen we nog een paar keer in de buurt met schoten van afstand.”

 

Uit een strafschop brak Maurice Fransen uiteindelijk de ban. ,,Dat is eigenlijk wel veelzeggend”, vindt Keemink, die na de gelijkmaker de winstkansen van zijn ploeg zag stijgen. ,,Als Vitesse Delft nog wilde winnen, moesten ze toch iets meer uit hun schulp kruipen.” Matchwinner werd uiteindelijk Patrick Duarte (foto), die met zijn eerste balcontact de winnende goal aantekende. ,,Leuk voor hem”, vindt Keemink. ,,Hij is afgelopen maand geblesseerd geraakt. Als je dan bij je rentree meteen een doelpunt maakt, is dat toch mooi.”

VS zo VS za 08PDuarte

Door de overwinning staat Voorschoten nu zevende, met elf punten uit acht duels. Volgens Keemink doet die klassering geen recht aan de werkelijke kwaliteiten van de ploeg van Marcel de Hoogt. ,,De enige ploeg die beter was en waarvan we terecht verloren, was Rijnvogels. De rest hadden we niet hoeven te verliezen of zelfs moeten winnen. Wij doen voor niemand onder. Als we die goals eenmaal gaan maken, kunnen we echt naar boven gaan kijken. Dan moet minimaal de top vijf mogelijk zijn. Als je daar staat, voetbalt dat ook een stuk lekkerder. Het speelt mee in de koppies. Het is lastig om tegen de onderkant van de ranglijst aan te vechten.”

 

De Hoogt baalde ook van het onvermogen om de kansen af te maken, maar was blij met de overwinning gezien de ballen die zijn ploeg had getoond. ,,Zij trokken een muur op en stonden verder de hele middag de bal weg te rossen. Eigenlijk ongelooflijk dat ze nog scoorden ook. In elk geval zijn deze drie punten heel belangrijk voor ons en ze zijn ook meer dan verdiend.”

 

De komende twee weken kan Voorschoten zijn slag slaan. SHO en BVCB staan respectievelijk een en twee posities onder Voorschoten genoteerd. ,,SHO is altijd lastig, maar ik zie wel mogelijkheden. We kunnen een gaatje gaan slaan.”

 

Opstelling Voorschoten’97: Keemink, Verlaan, Prins, K. Michel, Guijt, Jouby, Escudero, Sno, Pen, Stenvoorden, Fransen.