TS-FCBOSHUIZEN(Zondag,1B)- Hij noemt het zijn missie. Mario Koswal promoveerde volgens eigen zeggen telkens weer als hij werkte met jeugdelftallen, maar ook met FC Boshuizen wil hij hogerop. Wat de ex-speler van VIOS, HDV, Celeritas, SV Voorburg, SV’35, ADO Den Haag en Tonegido betreft groeit daar geen gras over. Vorig seizoen lag de vis ‘met de bek wijd open’ zoals ze dat in Leiden wel eens zeggen, maar ging het fout. Nu heeft de club van South Park een nieuwe kans en die wil Koswal hoe dan ook grijpen.

 

Wanneer onze redactie de trainer aan het woord krijgt, het is dan woensdagavond de negende januari, is er direct een nieuwtje te melden. Op de algemene ledenvergadering werd namelijk die avond bekend gemaakt dat FC Boshuizen verder gaat met de huidige trainer. ,,Er moeten nog wat puntjes op de i worden gezet, maar daar komen we wel uit. Vorige week donderdag spraken we met elkaar en toen werd de intentie uitgesproken om ook volgend seizoen aan elkaar verbonden te blijven. Ik ben er blij mee, want mijn werk hier is nog niet af. Ik wil naar de hoofdklasse met de club en ik wil mijn steentje bijdragen aan een hoger speelplan voor de jeugd.”

 

Koswal resultaatKoswal is van mening dat de club de goede kant opgaat en voelt dat het niet meer zo gek is om straks in de hoofdklasse uit te komen. Ontevreden over wat er al is neergezet is hij zeker ook niet. ,,De club maakte de stap naar de eerste klasse, maar vloog er destijds onmiddellijk weer uit. De club kwam toch weer terug en sinds mijn komst hebben we twee keer een rol van betekenis kunnen spelen in de eerste klasse. Nu staan we er ook weer bij, hoewel ik wel vind dat we onszelf tekort hebben gedaan voor de winterstop.”

 

 

Vervolgend: ,,We hebben vijf punten in de prullenbak gesmeten. Tegen UVS was het over en uit geweest bij 1-0 wanneer we een dotje hadden gemaakt op de 2-0. Dat was een kantelmoment. Jammer, want we speelden zeker niet ondermaats en eigenlijk het betere voetbal. Net als in de tweede wedstrijden tegen hen vorig seizoen. We hebben nu wat recht te zetten in de return. Natuurlijk zijn het wedstrijden op zich, maar ik wil niet dat het een trauma gaat worden. Bij RKDEO speelden we gelijk en dat is simpelweg ondermaats. Tel die punten erbij op en we staan nu kort op de koploper. Kijk, van ploegen als VOC en Magreb kan je verliezen. Wel denk ik dat we VOC onbewust hebben geholpen. Die wedstrijd kon twee kanten op, maar met dat verlies kon ik nog wel vrede hebben. Verder verloren we nog van Neptunus, dat kan ook nog wel.”

 

Koswal is kritisch naar zijn spelers, maar biecht wel op dat hij zelf ook voor de spiegel kan staan. ,,Shaban (M’Faume, red.) wisselde ik tegen UVS, omdat hij zijn afspraken niet nakwam. Achteraf had ik dat niet moeten doen, want daarna waren we de grip op het middenveld kwijt. Natuurlijk heeft een trainer ook leermomenten nodig. Dat was er zo eentje.”

 

De Leidse ploeg won zeven keer en enkele wedstrijden wil de trainer, die precies een maand later dan de meest legendarische Elfstedentocht het levenslicht zag in ’63, nog wel uitlichten. ,,We hebben veerkracht getoond tegen Nieuwerkerk. Dat was knap. Tegen VELO speelden we ook sterk en ik denk al met al dat we steeds meer als een team zijn gaan spelen. Aanvankelijk hadden we een groep waar veel spelers het mannetje wilde zijn, maar ze zijn gaandeweg gaan leren om elkaar te accepteren en elkaars sterke punten te erkennen. Het is meer en meer een team geworden. Dat moet ook, want anders kom je er niet. De afspraken zijn duidelijk en wie niet mee wil doen in het plaatje, die kan het schudden. Dat is misschien harde taal, maar deze groep is best lastig en dus moet je grenzen trekken. Maar dat iedereen de tanden er in zet, mag duidelijk zijn. We zijn weer gaan trainen en er stonden ruim dertig man op het veld. Plaats twee is al binnen handbereik en we gaan voor minimaal die klassering.”

 

Koswal heeft bijna iedereen weer in de gelederen en kreeg er tussentijds een aanwinst bij. ,,Sandy Martina is weer terug. Hij vertrok destijds naar Sparta en kwam zelfs terecht in de Oekraïne. Hij zat nu echter zonder club en is weer lid geworden en traint weer mee bij onze club. Van hem kunnen we ook veel plezier gaan beleven. In de breedte zijn we beter dan vorig seizoen en dat moet er in de tweede serie gaan uitkomen. Ik heb daar een goed gevoel bij. Ook al omdat er meer steun komt in de organisatie rondom de selectie.”

 

De Leidenaren starten bij PFC zondag, de nummer twaalf. Koswal gaat er vanuit dat het wel eens een ‘eenmalige aanbieding’ kan zijn en dat daarna dan toch de winter gaat beginnen. ,,De aanloop is kort geweest en we hebben geen oefenpot kunnen spelen dus we zullen er nu direct moeten staan. Er staat ons maar 1 ding te doen en dat is winnen, zodat we met een nog beter gevoel straks verder kunnen op jacht naar VOC en Magreb’90. In mijn ogen de twee concurrenten voor het kampioenschap.”