TS-FCBOSHUIZEN(Zondag, 1B)- Na de 1-2 winst op ADO Den Haag strijdt de ploeg van Mario Koswal mee op drie fronten. De felbegeerde tweede plaats blijft binnen schootsafstand en de tweede periode is binnen handbereik, de derde kan eveneens nog soelaas bieden. De grootste winst die zijn ploeg behaalde op sportpark De Aftrap was de onderlinge acceptatie van zijn pupillen.

 

Het lentezonnetje op het Haagse sportpark, gelegen naast de ruïne van het oude stadion van FC Den Haag, werkte kennelijk inspirerend op de Leidenaren. Waar de ploeg van Koswal het in het begin nog weleens liet afweten, startte die vanaf de eerste balomwenteling messcherp. Met Nizar Lachkar in de basis, overigens omdat Rafik El Ousrouti te laat was, had de ploeg een speler die wat strijd en inzet betreft een voorbeeld is voor zijn ploeggenoten. Lachkar mag dan niet de meest gepolijste speler van het stel zijn, met zijn kracht en wedstrijdmentaliteit was hij zeer waardevol voor het team.

 

De snelle voorsprong van de Leidenaren in de derde minuut door Marciano Gangadin, na een wegdraaiende voorzet van de handige en snelle Mehmet Güngör, was zeer fraai. Zijn volley verdween in de bovenhoek. De ploeg had de beoogde voorsprong en had even later de marge kunnen vergroten als de referee de bal op de stip had gelegd. De thuisclub, die de punten broodnodig heeft, werkte keihard maar kon op een paar mogelijkheden na geen potten breken.

 

Boshuizen had – in een fase waarin het hoogstandjes en knappe combinaties afwisselde met slordig balverlies – de marge moeten vergroten. Zo werd in de 25e minuut Ovidijus Maksimovas vrijgezet voor doelman Mike ten Kroode. Zijn inzet miste jammerlijk doel. Hierna onderscheidde Güngör zich met een aantal uitstekende acties. Dezelfde Güngör leidde na slordig balverlies bijna de gelijkmaker in. De slap ingeschoten bal was echter een gemakkelijke prooi voor Jeffrey Loozen. Vlak voor rust moest Koswal één keer handelend optreden nadat er een discussie ontstond tussen de ploeggenoten Shabani M’Famme Ramadhani en Lachkar.

 

Na de pauze opende Boshuizen weer ijzersterk. Al in de 48e minuut had Gangadin balverlies van de thuisclub moeten afstraffen, maar hij faalde. Het was echter uitstel, want M’Famme werd onderuit geschoffeld binnen de zestien. De toegekende strafschop werd door Güngör feilloos benut: 0-2. Even dacht Koswal dat hij heerlijk onderuit vanuit de dug-out de wedstrijd kon uitzien. Dit werd vijf minuten later wreed verstoord nadat de thuisclub de aansluitingstreffer had aangetekend na slecht uitverdedigen. In de 72e minuut haalde Koswal de moegestreden Lachkar naar de kant voor de laatkomer El Ousrouti. Na alweer een goede actie van Güngör was het Daddy Moses, die net in de ploeg was gekomen voor Gangadin, die te lang treuzelde om de voorsprong te vergroten.

 

Adem DoganHet Haags kwartiertje was aangebroken. Met opportunistisch voetbal werd de druk opgevoerd en kregen de Leidenaren het nog zwaar te verduren. Inmiddels had Koswal zijn laatste wissel ingezet: Randy Swedo verving M’Famme. Onder aanvoering van uitblinkers Adem Dogan (foto) en Nick van As konden de drie punten uiteindelijk worden bijgeschreven. Trainer Koswal was zeer content met de overwinning. ,,We waren in het begin van het seizoen geen team, maar we zijn nu een stuk verder met het groepsgebeuren. Ik hoef nu veel minder te corrigeren dan voorheen.” De trainer was vooraf aan het duel duidelijk. ,,We komen hier om ADO verder in de problemen te duwen. De opdracht is duidelijk: gelijk druk zetten en een veilige marge opbouwen. Onze eerste focus is de tweede plek en de tweede periode. Ik ben een trainer die prijzen wil pakken.”

 

Uitblinker Dogan, die normaal gsproken met Bart Neuteboom het centrum vormt, hield een goed gevoel over aan de wedstrijd. ,,Het gaat de laatste weken steeds beter met het team. We hebben met de groep een goed gesprek gevoerd over de mentaliteit. De acceptatie was daarvan zeker onderdeel. We zijn bereid om voor elkaar te werken en dat was vanmiddag duidelijk zichtbaar.” Dogan is bloedfanatiek. Zoals hij zelf zegt: ,,Ik wil altijd winnen. Ik leef er voor en dat verwacht ik ook van mijn medespelers.” In het seizoen 2005-2006 werd Dogan overigens nog gekozen tot amateurvoetballer van Den Haag. Vóór Lex Immers, die derde werd en nu bij Feyenoord in de hoofdmacht speelt.