ts-rclVandaag is het de beurt aan RCL voor een terugblik op het seizoen 2012/2013. Van RCL naar ARC. Van De Bloemerd in Leiderdorp naar Zegersloot in Alphen aan de Rijn. Een verschil van pakweg een kilometertje of twintig. Nog meer verschillen behalve dan dat de beide teams elkaar waarschijnlijk in het komende seizoen in de eerste klasse zullen ontmoeten? Frank Bloemheuvel zal het zelf aan den lijve gaan ondervinden.

 

Na vijf jaar de Leiderdorpse Racing onder zijn hoede te hebben gehad, gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan. De challenge om de Alphenaren weer een trapje hogerop te brengen, het trapje waar zij twee jaar achter elkaar vanaf kukelden en de vrije val vanuit de topklasse naar de 1e klasse moesten verwerken. Kan ‘dokter Frank’ de wonden snel helen?

 

Bloemheuvel kan in ieder geval RCL met een goed gevoel achter zich laten. Hij loodste het team twee seizoen geleden immers weer naar de 1e klasse waar het zich dit in de afgelopen voetbaljaargang echter moeizaam wist te handhaven. Pas in de voorlaatste wedstrijd uit in en tegen ’s-Gravenzande wisten zijn discipelen zich na een 2-0 achterstand met een op karakter en goed voetbal behaald 2-2 gelijkspel in veilige haven te spelen. ,,Inderdaad, een moeilijk seizoen”, biecht de scheidende oefenmeester op. ,,We hadden na vijf wedstrijden slechts één schamel punt maar ik heb de groep altijd voor gehouden om er in te blijven geloven. Ik heb de spelers altijd gezegd dat het wel terecht zou komen.” Bloemheuvel kreeg het gelijk vlak voor het scheiden van de markt aan zijn zijde. Het werd een seizoen met pieken en dalen.

 

,,Tegen betere tegenstanders speelden wij onze beste wedstrijden met goed en verzorgd voetbal. Maar wij waren te wisselvallig”, concludeert Frank terecht. Dat was van kracht voor zowel de jonkies als de oudgedienden. Van de dragers vertrekken er wel wat om uiteenlopende redenen. Wijnalda vertrekt – maar dat is al langer bekend – naar Noordwijk. William van Vliet gaat terug naar UVS en Matthijs de Vreede houdt het voor gezien tussen de palen. Bloemheuvel vertrekt ‘na vijf goede jaren’. De ondertoon bij zijn afscheid is zeer positief.

 

Een nieuwe dimensie dus in het voetballeven van Frank Bloemheuvel. Een uitdaging die hij vol zelfvertrouwen aan gaat maar het zal voorwaar geen appeltje-eitje worden om het team van zijn nieuwe werkgever weer dat trapje hogerop te tillen. Hij verkeert in de wetenschap dat het grootste deel van de ARC selectie de club trouw is gebleven dus kan Frank met het ‘materiaal’ aan de bak dat graag het verloren terrein zal willen heroveren. ,,Maar het is voor mij allemaal nieuw dus ik zal er toch een team van moeten gaan smeden. In eerste instantie zal ik bekijken ‘wat ik in huis heb’ voordat ik een definitieve speelwijze ga bepalen”, filosofeert hij voorzichtig vooruit. Bij RCL heeft hij het afgelopen seizoen ervaren dat de juiste veldbezetting van vitaal belang is om constant te presteren. En juist dat constante ontbrak er bij RCL aan. ,,Neem nou de uitwedstrijd bij Benschop. Een prima potje dat met 1-4 werd gewonnen”, refereert Frank aan een middag waarin hij echt in zijn nopjes was. Haaks hierop stond de uitwedstrijd bij Nootdorp waar een blamerende 5-1 nederlaag moest worden geslikt. Het zijn van die contrasten waarmee een trainer wordt geconfronteerd en waar nauwelijks een plausibele verklaring voor is te verzinnen.

 

Maar goed, het tijdperk RCL is een gesloten boek. Een nieuw hoofdstuk in het voetballeven van Frank Bloemheuvel die destijds onder meer een vaste waarde in het eerste van Ter Leede was (later werd hij trainer op de Roodemolen, red.), het team dat nu de Topklasse heeft bereikt. Voorlopig is het de taak van Frank om te trachten met zijn ‘nieuwe Racing’ de race naar een titel in de eerste klasse in te zetten. ‘Een uitdaging eerste klas’.

 

Statistieken:

Totaal: 26-30-36-49 (10e)

Thuis: 13-21-19-16 (6e)

Uit: 13-9-17-33 (12e)

Periode 1: 8-10-13-16 (9e)

Periode 2: 9-9-10-18 (12e)

Periode 3: 9-11-13-15 (10e)

De nul gehouden: 3x thuis, 0 x uit

Niet gescoord: 3x thuis, 3x uit

Grootste zege: 4-0 thuis tegen Benschop en GHC

Grootste nederlaag: 4-0 uit bij Spijkenisse

Seizoen 2011/2012: 26-38-34-38 (6e)