ts-rcl(Zaterdag, 1B)- Het is inmiddels een legendarische anekdote. Ronald Koeman die in 2007 als trainer van PSV zei de voorbijkomende trein naar Valencia niet te kunnen laten schieten. In ongeveer dezelfde bewoordingen liet Nick van der Wiel zich uit over zijn aanstaande transfer naar Ter Leede, al stak de huidige doelman van RCL het in een iets ander jasje. ,,Stap je op de boot of niet. Ik zie het als een geweldige uitdaging”, sprak Van der Wiel, die zaterdag met RCL een 2-0 nederlaag bij SHO slikte.

 

Het toeval wil, of juist niet, dat Van der Wiel daags na het bekendmaken van zijn overstap een ongelukkige wedstrijd speelde. De Lissese goalie ging niet vrijuit bij de openingstreffer van SHO. ,,Het mag eigenlijk geen rol spelen, maar onbewust heeft dat het misschien toch gedaan”, sprak Van der Wiel schuldbewust.

 

,,Als je als keeper ‘los’ roept, moet je hem hebben”, vervolgde Van der Wiel. ,,Ik was ervan overtuigd dat ik die voorzet kon pakken, totdat de wind erbij kwam. Ik kon hem slechts aantikken, waarna de spits met zijn rug naar het doel de bal binnen werkte.” De doelman wist niet of hij van een slecht optreden moest spreken. ,,Als je het vanuit die fout bij de eerste goal bekijkt, ben je geneigd dat te zeggen. Maar verder heb ik niet slecht gekeept.”

 

Van der Wiel in doel resultaatRCL kreeg zaterdag een ouderwets lesje in efficiëntie. Twee uitvallen van het verdedigend ingestelde SHO waren voldoende om voor een 2-0 ruststand te zorgen, waarbij de tweede goal bij het sluiten van de markt viel. RCL, dat volgens Van der Wiel zo’n zestig procent balbezit had, zocht verbouwereerd de kleedkamers op. ,,De tweede helft doe je wat je moet doen: druk zetten. Alleen moet je dan binnen een kwartier scoren. Als dat niet lukt, wordt het een moeilijk verhaal. Dat bleek.”

 

Voor Van der Wiel eindigde een voor hem mooie week zodoende in mineur. Midweeks werd bekend dat hij RCL na een seizoen gaat verlaten. Een avontuur bij de bijna topklasser Ter Leede ligt voor hem in het verschiet. ,,Een grote uitdaging’, noemt de Lissenaar het. ,,Het is de bedoeling dat ik samen met Jeroen Vrolijk achter Serge van der Ban ga functioneren.”

 

,,Serge is iemand die graag jonge keepers achter zich heeft”, gaat Van der Wiel verder. ,,Hij wil graag zijn ervaring overbrengen en jonge keepers wat leren. Serge is keeperstrainer bij Ajax geweest en bij Oranje onder 15 doet hij ook wat. Hij is heel goed. De kans om van hem te leren wil ik graag aanpakken.”

 

Op de Bloemerd werkte Van der Wiel aanvankelijk onder vergelijkbare omstandigheden. Hij werd gehaald als tweede doelman achter Matthijs de Vreede. Sinds de winterstop is Van der Wiel echter de onbesproken nummer een. ,,Matthijs is een grootheid bij RCL, waar ik erg veel respect voor heb. Aan hem heb ik veel te danken. Matthijs heeft me altijd scherp gehouden en geleerd dat als je een kans krijgt, je die met beide handen moeten aangrijpen. Dat is fantastisch uitgepakt en heeft mij een enorme boost gegeven. Die stijgende lijn wil ik graag doortrekken bij Ter Leede.”

 

Dat Van der Wiel (vermoedelijk) geen vaste keus wordt, was voor hem geen belemmering om de overstap naar De Roodemoolen te maken. ,,Mij is toegezegd dat ik veel ga spelen: in onder 23 en om de drie wedstrijden bij het tweede. Daarnaast train je drie keer in de week op topklasse-niveau.”

 

De komende maanden is Van der Wiels vizier nog gericht op RCL. Zo snel mogelijk veilig spelen is het doel. ,,Daar hebben we nog minimaal zes of zeven punten voor nodig. Zaak is dat we de instelling van de wedstrijden tegen Voorschoten ’97, GHC en Benschop weer terugkrijgen. Dat moet kunnen. We zijn echt een team en spelen goed voetbal.”

 

Opstelling RCL: Van der Wiel, Windhorst, Van der Marel, Van Luxemburg, Kluts, Wijsman, Van Vliet, Nagtegeller, Permanand, Wijnalda, Scheurwater.