ts-sjz(Zondag,3A)- SJZ is na de inhaalspeeldag op de laatste plaats terecht gekomen. De ploeg uit Zoeterwoude dolf het onderspit bij SEP (4-1) en daarmee werden de zorgen vergroot voor de ploeg van de enigszins aangeslagen trainer Ronald Rosdorff. ,,Wat er aan de hand is? Als ik dat wist zou ik dat zeggen. We zitten op slot en ik wil snel de sleutel vinden”, benutte de ervaren oefenmeester een beeldspraak.

 

Sport en Plezier stond voorafgaand aan het treffen ook niet hoog, maar ondanks de netelige positie op de ranglijst van beide ploegen werd het dus wel liefst 4-1 en dat deed pijn bij de immer bevlogen Rosdorff. ,,We verliezen niet van een wonderploeg en dan ook nog eens met duidelijke cijfers. We speelden zonder vertrouwen en het is alsof we op slot staan. In balbezit was het verre van okay en enkele momenten in de wedstrijd zorgden voor deze zeperd.”

 

Op slag van rust opende Nick Visser de score voor de formatie uit Delft. Even na rust werd SJZ vanuit de omschakeling tweemaal genadeloos afgestraft (doelpunten van Terence van Koppen en Pim Hoornweg). Dat het daarna 4-0 werd (Jeroen Hoornweg) en nog 4-1 via Fred de Koning was nog slechts voor de statistieken.

 

Rosdorff: ,,Er zijn wedstrijden bij dat je het moet hebben van knallen, beuken en rammen. Daar zijn echte kerels voor nodig en die staan vooralsnog niet op bij ons. Technische begaafde spelers hebben we wel, maar daar kom je niet mee weg in deze klasse. Ik vrees dat het wegvallen van Joost Spierenburg, Joost van der Krogt, Koen van der Meer  en Wouter van den Hoeven toch zwaarder weegt dan verwacht. Dat waren gasten die wat teweeg konden brengen. Er staat nu een jonge groep en die heeft het duidelijk lastig met degradatievoetbal.”

 

De succesvolle trainer heeft het ook moeilijk met de benadering van het spelletje van een aantal van zijn spelers. ,,Ik zie zaken terug die ook zichtbaar zijn in de maatschappij. Soms mis ik de beleving. Ik probeer mij met individuele gesprekken, een gedegen voorbereiding op de komende tegenstander en veel tijd en energie van week tot week optimaal te prepareren op de volgende tegenstander. Die inzet verwacht ik ook van spelers. Daarom valt het mij zwaar als ik jongens na een verloren wedstrijd al snel weer hoor praten over alles behalve de nederlaag en de team-of eigen prestatie. Dat steekt me.”

 

Rosdorff kreeg eerder bijval van zijn aanvoerder. Kevin Bos wilde wel eens separaat met de groep praten en kreeg carte blanche van de trainer. ,,Dat vond ik een prima initiatief. Baat het niet, schaadt het niet. Respect voor Kevin in dit geval. Soms zeggen spelers dan meer dan dat de trainer en staf erbij betrokken zijn. Ik had graag gezien dat het gesprek ook wat had opgeleverd op het veld, maar eigenlijk heeft een deel onze aanvoerder ook laten staan. Wat dat betreft voel ik mezelf ook wel eens een roepende in de woestijn en dat heb ik niet eerder meegemaakt in achttien jaar trainerschap. Het is voor mij  een nieuw hoofdstuk.”

 

Bij de pakken neerzitten zal Rosdorff nooit doen, maar zijn hersenen kraken over te nemen stappen en ideeën voor het vervolg van de competitie. ,,Ik kies doorgaans voor voetballende types, maar als die talenten dan niet brengen wat je van hen mag verwachten dan komt bij mij de overweging bovendrijven om terug te gaan naar de basis. Dan maar spelen met gasten die het vooral moeten hebben van de opgestroopte mouwen. Op deze manier gaat het niet goed en ik heb daar best zorgen over. Als ik aan mezelf denk als voetballer toen ik een jaar of 22 was dan snap ik nu niet dat een aantal spelers er zo lichtzinnig mee omgaat. Ze doen een beetje hun dingetje en als het niet goed afloopt dan halen ze de schouders op. Ik snap dat echt niet. Al helemaal niet als je in een eerste elftal speelt.”

 

Rosdorff is de persoon er niet naar om louter naar anderen te wijzen wanneer het fout gaat. ,,Zeker niet. Ook ik kan nog steeds leren en daarom lees ik bijvoorbeeld veel vakliteratuur. Zo heb ik twee boeken van Marc Lammers gelezen tijdens mijn vakantie m.b.t. de OS van 2004. Dat ging met name over bewustzijn. Kijk, ik wil zeker geen zeikerd worden. Maar ik wil wel dat ook spelers verdiepingsslagen maken. Dat zie ik te weinig terug. Op een zeker moment is mijn arsenaal aan mogelijkheden op. Ik denk na over mijn benadering. Doe ik het wel goed? Komt mijn boodschap wel over? Moet ik daar wat in of aan veranderen? Het is voor de buitenwacht altijd makkelijk om te oordelen. Als je zo laag staat dan krijg je dat al snel. Zij zien niet wat er zoal voor gedaan wordt en in dat opzicht wil ik mezelf altijd voor de spiegel zetten.”

 

SJZ beleefde een prima seizoen in 2011/2012, waarna het vorig jaar meer ten prooi viel aan wisselvalligheid. ,,De doelstelling was nu om weer stappen vooruit te maken, maar vooralsnog gaat het eerder de andere kant op. Mijn streven is nog steeds om deze jonge ploeg beter te maken zodat SJZ ook de komende jaren vooruit kan met een selectie met mogelijkheden. Een uitspraak die voor mij in elk geval steekhoudend is en hopelijk ook wordt ingezien is ‘karakter wint van talent, als talent geen karakter heeft’. Als iedereen dat gaat inzien dan kunnen we die sleutel weer terugvinden.”