zaterdag, mei 11, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenZijlCup 2014: Lugdunum wint, LSVV’70 baart opzien

ZijlCup 2014: Lugdunum wint, LSVV’70 baart opzien

-

De vijfde editie van de ZijlCup 2014 is een prooi geworden voor het ongenaakbare Lugdunum. De ploeg, onder leiding van Dick Bakker, Henk de Cler en Henk Kersten, kwam zes keer in actie en won even zo vaak. Nieuwkomer LSVV’70 verraste direct met een finaleplaats. Het flamboyante gezelschap, onder supervisie van Freek Jansen en later op de dag Joppe Gloerich, moest in de finale wel buigen voor de club waarmee het complex in de Kikkerpolder wordt gedeeld: 4-1.

William van Vliet is Arjan Kluivers te slim af, maar FC Rijnland won wel in de groepsfase van UVS.
William van Vliet is Arjan Kluivers te slim af, maar FC Rijnland won wel in de groepsfase van UVS.

Het toernooi verliep vlekkeloos. Incidenten bleven achterwege, blessures al evenzo en de sfeer was ronduit gemoedelijk. En waarom ook niet? De Leidse clubs maakte er onderling een leuk zaalvoetbaltoernooi van, waarbij de belangstelling ook aanzienlijk was. De thuisblijvers kregen ongelijk en misten 49 treffers en ook nog eens eens drie strafschoppenreeksen.
Loting had er voor gezorgd dat de finalisten van de vorige editie aan elkaar werden gekoppeld in poule A. Het onderlinge treffen tussen GHC en FC Rijnland kreeg met 1-1 geen winnaar en de beide verenigingen bleven voor het overige ver weg van de vorm van het jaar 2013. Daarbij waren wel verzachtende omstandigheden aan te stippen. GHC miste vormgever Michael de Roode en eveneens een ware sluitpost tussen de palen. Shurdien Narcisio deed het niet onverdienstelijk, maar bij de Groene Hart Combinatie staat hij normaliter op de ‘loonlijst’ als rechtsback of rechtsbuiten. Bart van der Weijden had wel een verklaring voor het fletse toernooi. ,,Zoals bekend draait het in de competitie niet en kennelijk hebben we die lijn onbewust doorgetrokken. We spelen echt niet slecht, maar het kwartje wil maar niet vallen en een beetje geluk blijft ook maar achterwege. Het is jammer dat we geen potten hebben kunnen breken. Toch kijken we uit naar de tweede seizoenshelft. Dan willen we gaan vlammen en wegkomen uit de onderste regionen. We hebben ook weinig keus, het zal gewoonweg moeten.”

Jan de Groot op avontuur namens Leidsche Boys tegen Roodenburg
Jan de Groot op avontuur namens Leidsche Boys tegen Roodenburg

FC Rijnland kwam ook niet geheel uit de verf, maar dat was niet zo verwonderlijk. Mede-organisator en doelman van de Morsclub, Mario van der Pluym, daarover. ,,We hebben ook op zaterdag al in de zaal gebald op ons eigen (Oliebollen)toernooi en dat bleek een tikkeltje teveel al met al. We begonnen nog wel fris (er werd gewonnen van UVS, red.), maar daarna vloeiden de krachten weg. Ikzelf was ook niet okselfris. Sterker nog, ik was ’s nachts nog zo ziek als een hond. Maar ja, verstek laten gaan was geen optie uiteraard. Ik ben blij dat het toernooi in het geheel genomen een succes is geworden. Maar persoonlijk ook blij dat het erop zat. Ik ben nog steeds niet zoals het moet zijn”, zo sprak Van der Pluym pal na afloop van het toernooi.
In poule A bleek Lugdunum uiteindelijk veruit de beste en kwam FC Rijnland toch nog als tweede over de meet. UVS en GHC bleven zonder overwinning achter, maar kregen een herkansing in de kwartfinale waarin alle acht teams toch nog eens kans hadden om de bordjes te verhangen.

Mo Elhamami werd gedeeld topscorer van het toernooi. Tegen Leidsche Boys was hij tweemaal trefzeker.
Mo Elhamami werd gedeeld topscorer van het toernooi. Tegen Leidsche Boys was hij tweemaal trefzeker.

In de andere poule was er onder meer een onderonsje tussen de zaterdag-en zondagtak van Roodenburg. In de tweestrijd dreven de mannen van Henk Buyn duidelijk boven en rolde de grootste zege van het toernooi eruit: 4-0. Michael van Kooperen scoorde in deze botsing de fraaiste treffer van het toernooi. De handen van de belangstellenden gingen dan ook op elkaar na zijn technische hoogstandje. Roodenburg (za) bleef ongeslagen en Leidsche Boys en LSVV’70 maakten er onderling een leuke strijd van (3-2 voor de Boys) met het oog op de tweede en derde plaats. Voor LSVV’70 was het toernooi om kwart voor elf echter al geslaagd. Er was net gewonnen van Roodenburg (zo) en een driepunter werd in de competitie op het veld nog niet binnen gehengeld.

Khalid Maayad (Lugdunum) en Bart van der Weijden (GHC) houden elkaar bezig.
Khalid Maayad (Lugdunum) en Bart van der Weijden (GHC) houden elkaar bezig.

In de kwartfinales waren de doelpunten minder talrijk. Zo kwamen UVS en Roodenburg (za) niet tot scoren en moesten pingels een beslissing forceren. UVS werd de gelukkige en daarmee werd de gastheer uit het toernooi gestoten ondanks de suprematie in de groepsfase. GHC kwam uit tegen Leidsche Boys en de Vliet-confrontatie werd gewonnen door de vierdeklasser. Michel Schouls scoorde twee keer, en was tevens een van de blikvangers op het toernooi, en daarmee deed hij de club waar hij de voorgaande jaren juist voor uit kwam pijn. Na de uitschakeling van de winnaar van vorig jaar werd ook FC Rijnland vroegtijdig naar de douches gedirigeerd. Shander de Vries maakte het enige doelpunt namens LSVV’70. De Vries toonde sowieso aan om prima uit de voeten te kunnen in de zaal en werd door de organisatie uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Het duurde in de laatste kwartfinalewedstrijd lang voordat Lugdunum de zondagtak van Roodenburg onder de duim kreeg, maar het geduld werd uiteindelijk beloond met een treffer van Tobias Schaafstra. Daarmee waren de vier overgebleven clubs bekend: UVS, LSVV’70, Leidsche Boys en Lugdunum.
In die halve finale waren de teams aan elkaar gewaagd. Sterker nog, bij de burentwist tussen UVS en LSVV’70 moesten strafschoppen de beslissing brengen. Thomas Waasdorp pareerde uiteindelijk een inzet van Kenneth Maaskant, een van de drijvende krachten bij UVS. En zo speelde LSVV’70 zich na het recente succes op het veld in de districtsbeker, de ploeg overwinterde daarin voor het eerst in de historie, en passant naar de finale, warempel als nieuwkomer van dit toernooi. In de andere krachtmeting had Lugdunum de handen vol aan Leidsche Boys, met een voortreffelijke Jan Willem Besselse onder de lat. Hij moest kort voor tijd echter zwichten voor een inzet van Khalid Maayad.
Ook de strijd om de derde en vierde plaats was weer boeiend. Leidsche Boys kwam op een 2-0 voorsprong, maar UVS toonde veerkracht. Na de 2-2 moesten er andermaal penalty’s aan te pas komen. Nu moest het team van Arnold Overdijk en Hans van Leeuwen het onderspit delven. Leidsche Boys werd daarmee derde en daar was niets aan gestolen. ,,We hadden niet zulke hoge verwachtingen, maar net als op het veld hebben we laten zien dat we echt wel kunnen ballen”, sprak het trainersduo Richard de Graaf en Michael Sels met enige trots. UVS werd dus vierde.

Gerben Groenendijk haalt uit namens LSVV'70, Michael van Kooperen komt goed weg, Neal Petersen, Jeroen Hooidonk en Gloire Kalangu wachten af..
Gerben Groenendijk haalt uit namens LSVV’70, Michael van Kooperen komt goed weg, Neal Petersen, Jeroen Hooidonk en Gloire Kalangu wachten af..

De finale was een ongelijke strijd. Het duurde vier minuten totdat Lugdunum de eerste bres sloeg via Tobias Schaafstra in de tot dan toe hechte defensie van LSVV’70. Even later prikte Ozan Isitir raak en het verzet van LSVV’70 was gebroken. Nabil Atif droeg zorg voor de 3-0, Neal Petersen deed iets terug, maar andermaal Schaafstra bracht de eindstand (4-1) op het scorebord. Zo werd Lugdunum de terechte winnaar, wellicht een opmaat naar de titel in 4A straks op het veld. De lol bij LSVV’70 was er niet minder om. De staartploeg uit 3A  had als ‘vreemde eend in de bijt’ een visitekaartje afgegeven en zal ongetwijfeld vaste deelnemer gaan worden van dit Leidse zaalvoetbaltoernooi.

 

De spelers van Lugdunum die de eerste prijs in de wacht sleepten waren: Richard Schaafstra, Cem Isitir, Khalid Maayad, Ozan Isitir, Sandjai Gajadien, Tobias Schaafstra en Abil Atif.

 

Het toernooi werd gesponsord door Partycentrum de Zijl, Online Luxury en La Label,
Musthaves voor elke vrouw.

Na afloop werd er nog druk na gekeuveld over het toernooi, de tweede seizoenshelft en over mogelijke transfers van spelers en trainers. Dankbare onderwerpen. Ook werden er suggesties van de hand gedaan om dit toernooi nog verder op te blazen met ook deelnames van FC Boshuizen, DoCoS, VV Leiden, GOL Sport en Football Factory. En wellicht zelfs clubs erbij uit de regio. We gaan het zien in de toekomst. De redactie van Leidenamateurvoetbal.nl hoopt in elk geval dat de volgende editie een nog groter succes wordt. Oude tijden mogen best herleven. Het Leidse voetbal moet opkikkertjes koesteren.
De organisatie liet nog weten graag via dit medium een woord van dank uit te spreken aan de scheidsrechters van dienst, de barcrew onder leiding van Truus en Siem Hamerling, alle extra handen en aan de clubs die er samen voor zorgden dat ook de vijfde editie de boeken in gaat als ‘geslaagd’.
Van de dag werden door Hidde de Meij tal van foto’s gemaakt alsmede videobeelden. Deze zullen dan ook op deze website worden geplaatst. Dit evenwel in een later stadium, aangezien onze redactie even vakantie viert.

 

 

 
Poule A
UVS-FC Rijnland 1-2. Maaskant 1-0, Brandt 1-1, Kluivers 1-2.
Lugdunum-GHC 2-1. Van Leeuwen 0-1, Maayad 1-1, Atif 2-1.
UVS-Lugdunum 0-2. Atif 0-1, O.Isitir 0-2.
GHC- FC Rijnland 1-1. Brandt 0-1, Lammers 1-1.
GHC- UVS 1-1. Van der Weiden 1-0, Van der Plaat 1-1.
Lugdunum- FC Rijnland 2-0. Maayad 1-0, C.Isitir 2-0.
Eindstand:
1 Lugdunum 3-9- 6-1
2 FC Rijnland 3-4-3-4
3 GHC 3-2-3-4
4 UVS 3-1-2-5
Poule B
Roodenburg (zo)- LSVV’70 1-2. Petersen 0-1, Driessen 0-2, Kadouri 1-2.
Roodenburg (za)- Leidsche Boys 2-1. Schouols 0-1, Elhamami 1-1, Elhamami 2-1.
Roodenburg (zo)- Leidsche Boys 1-1. Elgourari 1-0, Ramirez 1-1.
LSVV’70- Roodenburg (za) 1-1. Elhamami 0-1, Petersen 1-1.
Roodenburg (za)-Roodenburg (zo) 4-0. Van Kooperen 1-0, Smit 2-0,Van Kooperen 3-0,Elhamami 4-0.
Leidsche Boys- LSVV’70 3-2. Schouls 1-0, Spasic 2-0, Mulder 2-1, De Vries 2-2, Van Es 3-2.
Eindstand:
1 Roodenburg (za) 3-7-7-2
2 Leidsche Boys 3-4-5-5
3 LSVV’70 3-4-5-5
4 Roodenburg (zo) 3-1-2-7
Kwartfinales:
UVS- Roodenburg (za) 0-0. UVS winnaar na strafschoppen (Van Vliet, Van der Plaat, Ligtvoet).
GHC- Leidsche Boys 0-2. Schouls 0-1 en 0-2.
LSVV’70- FC Rijnland 1-0. De Vries 1-0.
Lugdunum- Roodenburg (zo) 1-0. Schaafstra 1-0.
Halve finales:
UVS- LSVV’70 1-1. Van der Plaat 1-0, Mulder 1-1. LSVV’70 winnaar na strafschoppen (Van der Haak, Petersen, Mulder, De Vries)
Lugdunum- Leidsche Boys 1-0. Maayad 1-0.
3e en 4e plaats:
Leidsche Boys- UVS 2-2. Heruer 1-0, Spasic 2-0, Ligtvoet 2-1, Van der Plaat 2-2. Leidsche Boys winnaar na strafschoppen (Schouls, Spasic, Ramirez).
Finale:
Lugdunum- LSVV’70 4-1. Schaafstra 1-0, O.Isitir 2-0, Atif 3-0, Petersen 3-1, Schaafstra 4-1.
Totaalstand:
1 Lugdunum 6-18-12-2
2 LSVV’70 6-8-8-10
3 Leidsche Boys 6-8-9-8
4 UVS 6-4-5-7
5 Roodenburg (za) 4-8-7-2
6 FC Rijnland 4-4-3-5
7 GHC 4-2-3-6
8 Roodenburg (zo) 4-1-2-8
Topscorerslijst:
Michel Schouls (Leidsche Boys) en Mo Elhamami (Roodenburg, za) 4
Neal Petersen (LSVV’70), Rob van der Plaat (UVS), Nabil Atif (Lugdunum), Tobias Schaafstra (Lugdunum), Khalid Maayad (Lugdunum ) 3.
Penalty’s worden hierbij buiten beschouwing gelaten.
Beste spelers: Shander de Vries (LSVV’70), Khalid Maayad (Lugdunum), Nabil Atif (Lugdunum), Neal Petersen (LSVV’70),Michel Schouls (Leidsche Boys), Jan Willem Besselse (Leidsche Boys).
Mooiste doelpunt: Michael van Kooperen (Roodenburg (za), de 3-0 tegen Roodenburg (zo).

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read