ts rijnvogelsIn de rechtstreekse confrontatie met één der achtervolgers is het de Vogels niet gelukt om de voorsprong verder uit te bouwen. Sterker nog: het zag Swift op het eigen Olympiaplein in de hoofdstad de marge tot zeven punten verkleinen in een wedstrijd die op een 0-0 remise leek uit te draaien. Vrijwel iedereen had zich na dit duel met deze uitslag kunnen verzoenen. Maar in de 98e minuut was Mathijs Kortland namens de gastheren de scherprechter die de Katwijkers met een balend gevoel naar huis stuurde.

Sfeer in het Amsterdamse..
Sfeer in het Amsterdamse..

Het waren niet alleen de spelers maar vooral ook het meegereisde publiek dat ver in overtal was ten opzichte van de thuisaanhang, dat een kater kreeg te verwerken. Voor de aanvang van het duel nog enthousiast de vuurpotten ontstekend en de confetti rijkelijk de lucht inschietend. Trefzeker dat wel. Waren hun favorieten maar zo trefzeker geweest dan had er wellicht meer ingezeten. Maar na de winterstop stokt niet alleen de scoringsmachine, maar ook de voorheen vaak overmacht op het middenveld was er zeker in de eerste helft niet bij. Een eerste helft waarin er weinig spectaculairs viel te genieten en de teams elkaar in evenwicht hielden.

Geen strafschop voor Thomas Dijk
Geen strafschop voor Thomas Dijk

De beste mogelijkheden speelden zich af voor het hok van doelman Bogdan Constantin maar die was bij hoge ballen immer de baas in de lucht. Eenmaal had hij de mazzel dat twee verdedigers Thomas Dijk in de sandwich namen en de bal (een twijfelgeval) niet op de stip ging. Kort voor de thee werd hij in een voor aanvaller Martin Onderwater moeilijke maar kansrijke positie wel gepasseerd maar zag tot zijn opluchting de bal naast gaan. Collega Peter Messemaker aan de overzijde kende zulke benauwde momenten vooralsnog niet. Dat de rust met 0-0 aanbrak was een logisch gevolg van het gebodene.

Hendrik van Beelen nam na de thee de plaats in van Mitchel Beijersbergen die na een kopduel enigszins duizelig in de kleedkamer achter bleef. In het tweede bedrijf leek de geest vaardig te worden bij de Rijnvogels en er werd direct druk gezet en er ging veel meer dreiging van de Katwijkers uit die op dat moment grip hadden op het middenveld en de frontlinie kon voeden. Martin Onderwater testte de kwaliteiten van Constantin maar die bleek ook over de grond niet te passeren. Even later nog een kans voor Onderwater maar het leer slipte half van de pantoffel. Ook doelman Messemaker werd getest maar bleek zeer attent. Het werd nu een meer open en aantrekkelijk duel waarin de Vogels echter nog niet de vorm van weleer vonden. Hendrik van Beelen – hard werkend – was een goed aanspeelpunt maar er was te weinig rust in de tent bij vaak goede afspeelmogelijkheden. De dadendrang van de Katwijkers hield echter wel in dat Swift ook meer ruimte kreeg en Messemaker moest adequaat aan de bak om de 1-0 te voorkomen. Vervolgens zag hij een schot van Fabian Munsterman naast vliegen. De strijd lag volkomen open en golfde over en weer. Orlando Ouwehand had een reddende voet in huis bij een gevaarlijke Amsterdamse voetzoeker. Een Amsterdams lichaam voorkwam aan de andere kant dat Yuri Guijt van zeer dichtbij de winnende op zijn hoofd leek te hebben.

In de slotfase gingen beide teams nogmaals vol voor de winst. Corners over en weer en het was Ouwehand die op de doellijn redding bracht. De klok wees al acht minuten blessuretijd aan toen het doek voor de Vogels viel. Na een vermeende overtreding van Ouwehand volgde er een corner en die bleek de dolksteek voor de koploper. Mathijs Kortland bracht de wonde toe die pijn deed.

De wonde zal moeten worden gelikt maar er is nog geen man overboord. Maar het wordt tijd dat het vijandelijke net weer eens wordt gevonden. Is komende zaterdag Aalsmeer hier de dupe van?

FC Rijnvogels: P.Messemaker, J. Zandbergen, K.Wijmer, O. Ouwehand, A.Stam, P.v.d.Breggen, S.v.d.Horst, Y. Guijt, M. Beijersbergen (46. H.v.Beelen), M.Onderwater (81. T.Schaap), T.Dijk.