voorbeschouwing167x60Zet FC Rijnvogels een volgende stap richting titel? Wanneer er wordt gewonnen is dat zeker het geval, maar dan zal tegenstander GHC weer gedoemd worden naar beneden te kijken. En kunnen RCL en Voorschoten’97 genoeg ploegen onder zich gaan houden? En dan de zondag; boekt FC Boshuizen eindelijk weer eens een zege? Gaat UVS, ondanks alle discussies in de kikkerpolder, op voor sportieve genoegdoening? En wat te denken van de zondagtak van Voorschoten’97. Blijft het voor hen voortkabbelen met alle gevolgen van dien of is er een eindsprint in de maak. Een voorbeschouwing derhalve op het weekend..

ZATERDAG

EERSTE KLASSE B

RCL-BVCB

Het uur ‘U’ begint langzamerhand te naderen voor de Racing. Het bivakkeert nog steeds op een niet te benijden plek die op dit moment p/d wedstrijden zou inhouden. Maar de moed is op De Bloemerd nog niet in de (voetbal)schoenen gezakt. De overwinning bij Nootdorp j.l. zaterdag en een week eerder versus WV-HEDW moet in ieder geval een impuls hebben gegeven om de strijd never op te geven. Aanstaande zaterdag komt het eveneens in ademnood verkerende BVCB op bezoek voor het staartduel. Beide teams verzamelden tot op heden 21 punten dus zijn op papier gelijkwaardig. Een gelijkspel daar zullen de beide equipes weinig mee op schieten dus de verwachting ligt voor de hand dat beiden voor de volle winst zullen gaan. In de heenwedstrijd was BVCB, de ploeg van Edwin Vurens, met 1-0 de gelukkige. Dus het Leiderdorpse appeltje ligt klaar om met een scherp mesje te schillen. Scherp, dat zullen de mannen van Ben Kottenhagen zeker moeten zijn om het in de verte opdoemende degradatiespook voorlopig te verjagen.

GHC-FC RIJNVOGELS

Een streekderby op De Vliet. Een interessante. Koploper FC Rijnvogels wil graag de marge op de achtervolgers Swift en Zwaluwen ’30 houden om een mogelijk kampioenschap dichterbij te zien komen. Dennis Olman en zijn pupillen staan weliswaar zesde op de ranglijst, maar het verschil met de gevarenzone is te gering om zich in veilige haven te wanen. Dus de Vlietbewoners zullen ook de borst nat moeten maken. Zeker nadat hen bij laagvlieger BVCB een 2-1 nederlaag aan de broek werd gesmeerd. Olman was ‘not amused’ na het lamlendige optreden van zijn team. Hem kennende zal hij zijn mannen ongetwijfeld oppeppen voor het komende duel. De Rijnvogels die het eerste duel met 3-1 winnend afsloten wisten toen dat de Leidenaren een gelijkwaardige opponent waren. Hein van Heek en zijn rood-witten zullen in het blauwe uittenue de mat betreden en zeker geen blauwtje willen lopen. Na een moeizame periode kwam het tegen Aalsmeer weer tot winst en wellicht is dit het begin van een succesvolle eindsprint. Voor de beker troffen de teams elkaar ook al overigens. De Katwijkers zegevierden toen met 0-1 in Leiden Zuid-West.

VOORSCHOTEN ’97-ZWALUWEN ‘30

Ook weer een affiche waarop uiteenlopende belangen op het spel staan. De thuisclub krijgt voor de tweede achtereenvolgende week een zware kluif op het bordje. Tegen Swift konden de mannen van Marcel de Hoogt het net niet redden (0-1) al had een gelijkspel er in de slotfase nog ingezeten. Nu komen de Zwaluwen uit het hoge noorden naar Adegeest vliegen. Ook een tegenstander die de achtervolging op de Rijnvogels nog niet heeft opgegeven. In principe heeft groen-geel de punten echter harder nodig nu zij op het p/d koord dansen. Overigens samen met Nootdorp en WV-HEDW. Alexandria ’66 en Haaglandia zijn met een puntje verschil binnen handbereik. De wens van de trainer om bij de eerste vijf te eindigen (,,Anders hebben wij het slecht gedaan”) lijkt momenteel te hoog gegrepen. De wens is de vader van de gedachte, maar die pa heeft andere zorgen aan z’n hoofd. Het hoofd boven water houden is nu het motto. En ook liefst revanche nemen op de 2-1 nederlaag in de uitwedstrijd.Voorschoten 97_28-09-2013_3_1

ZONDAG

HOOFDKLASSE A

FC BOSHUIZEN-RKAVV

Een honderd procent degradatieduel. Enkel is het doek voor de Leidenaren al vrijwel naar beneden en kunnen de Leidschendammers de dans nog ontspringen. De mannen van Stefan Roodakkers hadden de laatste wedstrijden een kleine opleving maar tegen DHC ging het mis (4-2). Na een uitstekende eerste helft, volgde een beduidend minder vervolg na de onderbreking. Degradatie lijkt onafwendbaar en de blik is alweer op de toekomst gericht gezien het feit dat er voor volgend seizoen al nieuwe krachten zijn aangetrokken. Met nog zeven wedstrijden voor de boeg zullen de kadebewoners allicht proberen het éénjarig verblijf in de hoofdklasse waardig af te gaan sluiten. Tegenstander RKAVV heeft nog enig perspectief om zich te handhaven ook al zal dat een pittige opgave voor de Leidschendammers worden. Dus kan geel-blauw op behoorlijke tegenstand rekenen want de druk ligt bij de gasten. Eerder werd het 5-1 voor de bezoekers van komende zondag.

EERSTE KLASSE B

UVS-MAGREB ‘90

Deze voetbaljaargang lijkt inderdaad de laatste op de zondag te worden voor het 100-jarige UVS. Het seizoen waarin het de krachten nog kan meten met tegenstanders van niveau want de switch naar zaterdag houdt automatisch in dat het vanuit de kelder van het amateurvoetbal zich omhoog zal moeten werken. Als de zaterdagtak eventueel naar de derde klasse promoveert, scheelt dat in ieder geval weer een slok op een niet lekkere borrel. Want zo mag je het wel stellen als je vanuit de eerste klasse diep moet afdalen. Maar goed, eerst even de blik op aanstaande zondag gericht. Koploper Magreb ’90 komt op bezoek. Juist tegen toppers willen de blauw-witten nog wel eens vlammen zoals enkele weken geleden tegen Nieuwerkerk. UVS is met twee overwinningen goed aan de derde periode begonnen, maar dat zal in dit geval weinig meer ter zake doen. Wordt het restant van de competitie een spelletje ‘om des keizers baard’ of prevaleert het eergevoel? Tegen de bezoekers uit Utrecht in ieder geval de uitdaging om de 2-1 uitnederlaag glad te strijken. De opponent is nog steeds de voornaamste titelkandidaat, hoewel Nieuwerkerk afgelopen zondag toch weer dichterbij kwam door het onderlinge treffen te winnen.

TWEEDE KLASSE C

VOORSCHOTEN ’97-ROAC

De stormbal mag zo langzamerhand worden gehesen op Adegeest. Ondanks dat de elf van Mo Bougrine een meer dan verdienstelijk gelijkspel uit bij koploper Delft behaalden, zijn de zorgen er niet minder om geworden. De equipe van Mo Bougrine had zelfs wellicht recht om te winnen bij de koploper, maar zover kwam het niet. Na een snelle achterstand egaliseerde Niels van den Berg. Dezelfde speler had recht op een strafschop, maar die werd niet uitgedeld. De scheidsrechter van dienst erkende later dat hij er naast zat. Foutje bedankt, zeg maar. Het gat met VUC, gepositioneerd op een veilige plaats, bedraagt 7 punten en dat is behoorlijk gapend. De eerste kans om dit te verkleinen dient zich zondag aan als Schipluiden gastheer is. Die ploeg won vrij recent nog de uitwedstrijd en had daar dan weer recht op gezien het spelbeeld. Nu zijn er dus nieuwe kansen om wel drie punten te pakken. Waar een wil is, is een weg. Een weg omhoog? Er is maar één doel en dat is winnen. Anders moeten de wenkbrauwen nog dieper worden gefronst.