header voorbeschouwingHet aftellen voor FC Rijnvogels is begonnen. De pittige klus bij GHC werd geklaard en het mag nu niet meer mis gaan. Voorschoten’97 en GHC hebben nog marge om zich veilig te gaan spelen, terwijl RCL op zoek gaat naar bonuspunten in de strijd tegen degradatie. Op zondag staat FC Boshuizen bijna met twee benen in de eerste klasse en kan het niet anders dat UVS is begonnen aan de laatste duels op zondag. Voor Voorschoten’97 wordt het zo zoetjes aan erop of eronder. Even een tippeltje langs de velden..

ZATERDAG

EERSTE KLASSE B

AALSMEER-GHC

Door de –wellicht min of meer ingecalculeerde – nederlaag tegen FC Rijnvogels gaan de tricolores nog een spannende eindfase tegemoet waarin het zich veilig moet zien te spelen. Het hopeloos onderaan bungelende Aalsmeer zou een ideale opponent heten om er drie puntjes bij te pakken. In de heenwedstrijd op De Vliet werd er nipt met 3-2 gewonnen, een uitslag waar trainer Dennis Olman ook nu vast en zeker voor zou willen tekenen. Maar de trainer na afloop van GHC-FC Rijnvogels beluisterend, is hij er nog niet zo zeker van. ,,Het is een klein en hobbelig veld”, weet hij vooraf. Dat mag op voorhand geen excuus zijn. Anderzijds is het zo dat de Haagse oefenmeester weer over een complete groep kan beschikken. In principe moet hij met zijn mannen dit klusje dus kunnen klaren. Gaan de Leidenaren in het bloemendorp een boeketje met drie kleurrijke punten plukken?

DSO-VOORSCHOTEN ‘97

De 3-1 overwinning op Zwaluwen ’30 verschafte de groen-gelen weer enige lucht om zich voorlopig uit de gevarenzone te spelen. De zege op één der sterkeren uit de afdeling moet ongetwijfeld een positieve injectie hebben gegeven bij de pupillen van Marcel de Hoogt. Nu is de volgende tegenstander DSO bepaald geen makkie. De promovendus uit Zoetermeer bezet een knappe vierde plek en is thuis lastig te bestrijden. Maar niet onklopbaar want tegen Alexandria ’66 ging het enige tijd geleden met 0-4 onderuit. Dus liggen er mogelijkheden voor de Voorschotenaren om de rood-groen-wit gestreepte defensie misschien met succes onder vuur te nemen. De heenwedstrijd die met 2-5 kansloos werd verloren, moet in deze maar uit de memoires worden geschrapt en het motto: ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’, zal de lijfspreuk moeten zijn. Een revanche zou in deze zeer welkom zijn.

FC RIJNVOGELS-RCL

Nog zes wedstrijden te gaan om het doel te bereiken wat de Vogels voor ogen hebben. Maximaal vier daar van moeten er winnend worden afgesloten om eindelijk de kampioensvlag te kunnen en mogen hijsen. Maar even niet op de zaken vooruit lopen en vooral bij de les blijven. Door de overwinning bij GHC dat altijd een lastige opponent is, zal het vertrouwen ongetwijfeld weer zijn toegenomen. De volgende hobbel die genomen moet worden heet RCL. De laatste seizoenen nogal eens een vervelende bij die wat pijnlijke steekjes wist uit te de delen. Daardoor moeten de Vogels zich geprikkeld weten.

Fragment uit het in mei 2013 gespeelde treffen tussen de Katwijkers en Leiderdorpers
Fragment uit het in mei 2013 gespeelde treffen tussen de Katwijkers en Leiderdorpers

De wetenschap dat de Racing uit Leiderdorp in zwaar weer verkeert zal ongetwijfeld een gegeven zijn om deze kat in het nauw die soms rare sprongen kan maken, op voorhand niet te onderschatten. Dus niet zonder handschoenen aan te pakken. Een overwinning op de Kooltuin zal de volgende stap zijn op weg naar een hopelijk glorieuze finish. Trainer Hein van Heek zal zijn discipelen ongetwijfeld wijzen op het feit dat deze weg nog lang niet geplaveid is. Niet kijken wat de ‘concurrentie’ doet maar zelf blijven winnen. RCL heeft de punten broodnodig om uit de dans op het p/d koord te raken. De stand is nog niet hopeloos omdat er nog een aantal gegadigden zijn om tegen wil en dank aan deze dans mee te doen. Met uiteenlopende belangen voor beide teams zal het ongetwijfeld spannend kunnen worden op De Kooltuin. Vorig seizoen kwam er aan de Mientlaan met 1-1 geen winnaar.

ZONDAG

HOOFDKLASSE A

NIEUWENHOORN-FC BOSHUIZEN

De kadebewoners hebben zich al met de degradatie verzoend, zeker na de kansloze 0-3 nederlaag tegen mede degradatiekandidaat RKAVV. Dus zou geel-blauw in principe vrijuit de komende wedstrijden kunnen spelen en proberen er nog wat plezier aan te beleven. De teerling is blijkbaar toch al geworpen en het vlaggenschip zinkt definitief na een jaar in moeilijk vaarwater te hebben vertoefd. De blik wordt op de toekomst gericht waarin het schoon schip wil maken en met een fors aantal nieuwe krachten het verloren jaar moet doen vergeten. Maar eerst het restant van dit seizoen afwerken. Daarvoor reist het team van Stefan Roodakkers af naar Nieuwenhoorn, een elftal dat zich nog niet helemaal veilig weet dus op eigen bodem de punten zal willen pakken. Verwacht mag worden dat FC Boshuizen ze niet cadeau zal geven nu het in de wetenschap verkeert dat er geen redden meer aan is en zoals gezegd, vrijuit kan ballen. Komt er voor de statistieken een tweede overwinning?

EERSTE KLASSE B

NIEUWKOOP-UVS

Wat mag je van UVS nog verwachten nu het ‘zondagdoek’ vrijwel zeker (?) lijkt te zijn gevallen? Kunnen de mannen van de na dit seizoen vertrekkende Paul van der Zwaan zich wekelijks nog opladen om te presteren? De wil om het seizoen waardig af te sluiten is bij de spelers aanwezig. ,,Zij willen voetballen en presteren” weet ook de coach. Welke waarde mag er aan worden gehecht als de zondagtak van Uit Vriendschap Saam na dit seizoen niet meer Saam zal zijn? ‘UVS knokt tot het einde’ kopte het Leidsch Dagblad van afgelopen maandag. Het is prijzenswaardig. Zal degradatiekandidaat Nieuwkoop het eerstejaarsverblijf in 1B willen continueren, dan zal wit-blauw op geduchte tegenstand kunnen rekenen. Dat heeft titelpretendent SJC onlangs ook ondervonden en bleef er met lege handen achter. Aan UVS om te bewijzen dat het nog gedreven aan de start komt en de thuisclub de punten zeker niet cadeau zal doen. Winst in de derde periode is immers nog niet uit zicht na de nederlaag tegen Magreb’90. Voor wat het waard is, maar toch..

TWEEDE KLASSE C

VOORSCHOTEN ’97-ROAC

De stormbal wordt zo langzamerhand op Adegeest gehesen als deze dat al niet is. De windkracht neemt met de week toe. Na de 4-2 nederlaag uit bij Schipluiden wordt het de reddingsvesten aan doen om niet te verzuipen. De reddingsboei heet in deze fase de nacompetitie zoals de papieren er nu voor liggen. Verre van benijdenswaardig. Rechtstreekse degradatie zal zeker niet op het verlanglijstje van trainer Mo Bougrine en zijn volgelingen staan. Alle hens aan dek tegen ROAC dat op bezoek komt. De promovendus doet het heel goed in het eerste seizoen in de tweede klasse. Wellicht is de 2-2 uitslag in het eerste duel in De Rip een houvast dat er mogelijkheden zijn om in eigen thuishaven een broodnodige overwinning te mogen vieren. Het zal een zware kluif worden want de Rippers haakten afgelopen zondag titelkandidaat Delft nog pootje (2-1) en zullen als favoriet aan de aftrap beginnen. Het positieve nieuws voor Voorschoten’97 is wel dat het strafbankje, overvol tegen Schipluiden, weer flink wat ruimte krijgt.