ts-meerburgVoor slechts enkelen is het weggelegd om uit te komen op een Olympisch toernooi, zeker binnen de Leidse regio. Laat staan op je twintigste. Meerburger Daan Dikken lukte het. In 2012 was hij actief op de Paralymische Spelen namens het Nederlands CP-voetbalteam. Een vijfde plaats werd behaald. Inmiddels is Dikken al een aantal jaar vaste kracht binnen het team, maar daarvoor moet hij hard trainen.

Sinds dit jaar pakt het Nederlands CP-voetbalteam het serieuzer aan dan in voorgaande jaren. Dat heeft te maken met de A-status die het kreeg van NOC-NSF voor het behalen van de vijfde plaats op het WK. Dikken leeft van dinsdag tot vrijdag op het sportcomplex in Papendal en traint daar intensief. ,,Ik ben fulltime met voetbal bezig. Ik heb daar een kamertje en in het weekend kom ik weer naar Zoeterwoude. Het betekent tegelijkertijd dat ik keuzes moet maken. Ik wil gewoon graag naar Rio.’’

Dat is misschien wel de reden dat hij momenteel niet verder studeert. ,,Doordat wij de A-status hebben, krijgen we ook een inkomen. Ik kan er niet mijn beroep van maken op den duur, maar tot die tijd is de vergoeding voldoende om vier dagen per week te trainen. Ik noem het een uit de hand gelopen hobby.”

Dikken, die op zondagen in actie komt voor het negende van Meerburg, werd geboren met een hersenbeschadiging. Volgens het systeem die het internationale CP-voetbal hanteert, behoort hij relatief gezien tot de minst beperkten. ,,Aan mijn linkerarm en linkerbeen ben ik gedeeltelijk verlamd. Dat betekent dat ik moeite heb met rennen.”

Het is een droom die de 22-jarige Zoeterwoudenaar nastreeft: veel toernooien spelen in het shirt van Oranje. Tot dusver kwam hij met zijn jeugdige leeftijd al tot zestig interlands. Niet zo gek als je bedenkt dat Dikken al op zijn vijftiende bij de A-selectie zat. ,,Vanaf 2007 zit ik er dus al bij. Ik werd bij Meerburg ontdekt. De laatste jaren ben ik pas basisspeler geworden bij Oranje.’’

Daan Dikken, achterste rij, tweede van links
Daan Dikken, achterste rij, tweede van links
De Olympische Spelen van 2008 in Bejing waren dichtbij. Een gebroken enkel gooide echter roet in het eten. ,,Daar baalde ik toen wel ontzettend van. Als ik dat ongeluk niet had meegemaakt, was ik misschien wel naar Bejing gegaan. Gelukkig heb ik het vier jaar later wel mee kunnen maken. De opening in Londen vond ik de grootste belevenis. Dat station zat bomvol, geweldig.”

Over 2,5 jaar moet het gebeuren in Rio. Dikken droomt van een plak. Maar hij blijft realistisch. ,,Het verschil met de wereldtop is erg groot. Teams als Rusland, Oekraïne, Iran en Brazilië zijn nog een maatje te groot voor ons. Door intern in Papendal bezig te zijn met voetbal proberen we nu het gat met die teams te verkleinen. Daarnaast moeten we ons eerst maar eens plaatsen voor Rio, anders valt onze A-status ook nog eens weg. Dus er zit best wel een beetje druk op.”

Het eerstvolgende toernooi staat eind juli van dit jaar gepland. In Portugal wordt dan het EK gespeeld. Tussendoor speelt het nationale CP-voetbalteam regelmatig oefentoernooien in onder andere Engeland, maar ook gewoon in eigen land. Wilt u meer weten over de spelregels van CP-voetbal? Klik dan hier.