Eerste klasse B (zaterdag)- En weer stond GHC met lege handen. De Leidse eersteklasser verloor voor de tiende keer dit seizoen en voor de derde keer op rij vanaf de winterstop. Dit keer was ARC de ‘boosdoener’, hoewel in het Leidse kamp de arbiter meer verweten werd. Een cruciaal moment rond de twintigste minuut zorgde ervoor dat GHC de controle kwijt raakte en dat ARC kon weg spurten naar 1-3. Ondanks alle inspanningen van GHC na de rust, werd het geen succesvolle inhaalrace.

nabeschouwing167x60

Aanvoerder Tim Gonlag kon er niet bij met zijn pet. ,,Er was van tevoren afgesproken dat de vlaggers pas hun vlag zouden opsteken wanneer een speler bij het aanraken van de bal buitenspel zou staan. Dat deed onze grensrechter ook bij dat bepalende moment, maar de scheidsrechter gaf in de discussie daarna aan dat zijn vlagsignaal te laat kwam. Ongelooflijk triest, in Voorschoten konden ze zelfs zien dat het drie meter buitenspel was.”

Buitenspel of niet, Daan van Leeuwen omspeelde doelman Niels van den Burg en die vergreep zich vervolgens opzichtig aan de rechtsbuiten. Er was an sich geen discussie over die overtreding en de getrokken rode kaart voor de sluitpost. ,,Maar daar gaat het niet om, want dat gebeurde na die buitenspelsituatie. Dus zijn we daar gepakt. Het zit vervolgens niet mee dat de vrije trap er meteen invliegt. Ook niet leuk voor Wessel (Sels, red.) die als A-junior natuurlijk al doodzenuwachtig was dat hij er plotseling in moest onder de lat”, blikt Gonlag terug op hét moment uit de wedstrijd.

De 1-0 van Bart van der Weijden die GHC vertrouwen had gegeven was zo weggepoetst en ARC nam het heft in handen. Gonlag: ,,Aanvankelijk nog niet, maar de rust aan de bal was weg bij ons. In de slotfase van de eerste helft werden we vervolgens van het kastje naar de muur gestuurd. Doodzonde, want ondanks de voorgaande nederlagen tegen Sportlust’46 en Swift hielden we ons vast aan het vertoonde spel in die potjes. Daar zat weer muziek in en dus gingen we nu voor de ommekeer. En dan krijg je dit. Om moedeloos van te worden. Het geeft een machteloos gevoel.”

Gonlag verloor bij de 1-1 overigens nog niet het geloof op een beter resultaat dan nul punten. ,,Je probeert te vertragen en misschien op een lelijke manier overeind te blijven, maar dat hielden we niet vol. Trouwens, goed voetbal was sowieso niet mogelijk. Het veld was dramatisch. Vandaar ook dat we aan het begin de ballen naar voren pompten. Daar stonden Jeffrey Rutten en Soufiane Boukhidous, twee lange gasten. Helaas moest Soufiane eraf vanwege die keeperswissel.”

De centrale verdediger zag na de thee dat zijn ploeg er alles aan deed en ARC werd zelfs regelmatig teruggedrongen. ,,Het is wel ARC, he. Dat is toch eigenlijk belachelijk. Het geeft maar aan dat zij ook niet overlopen van kwaliteiten. Ook onze verdienste. Maar goed, de scheidsrechter had de wedstrijd al vermoord en het zat er niet echt meer in voor ons.”

Frank Bloemheuvel was uiteraard milder voor zijn ploeg, maar ook zeker niet tevreden. ,,We speelden een redelijke eerste helft en een ronduit slechte tweede. We gingen teveel achteruit lopen, het baltempo lag te laag en de vrije man op het middenveld werd niet meer gevonden. We mogen natuurlijk bij 1-3 en spelend met een man meer niet meer in de problemen komen. Dat is kwalijk. Wel vind ik dat we eerder na de 1-0 achterstand rustig zijn gebleven. We bleven tikken en na de rode kaart was hun psychologische voordeel weg. Of het buitenspel was? Dat heb ik vanuit mijn positie niet kunnen zien. Dat het rood was, leek me in elk geval wel duidelijk.”

Gonlag kan niet anders dan bevestigen dat GHC er niet best voor staat. ,,Dat weet iedereen bij ons, maar we zijn nog niet verloren. Ik ben helemaal niet bezig met de tweede klasse. Alleen het woord ‘degradatie’ al. Ook de komende wedstrijden kunnen we winnen en dan zijn er nog steeds ploegen in te halen. Als het elf tegen elf was gebleven tegen ARC en 1-0 dan had ik moeten zien of er zo’n uitslag uitgerold zou zijn.”