Het is elk jaar opnieuw de vraag hoe de teams uit de winterstop komen. Is het ritme er nog? Hoe belangrijk zijn de eerste punten op weg naar iets moois of naar lijfsbehoud aan het eind van de rit? Zit er nog een periode in? Hoeveel daalders zijn de eerste klap waard?

ZATERDAG

HOOFDKLASSE B

FC RIJNVOGELS-XERXES/DZB

Op de Kooltuin valt er nog iets recht te zetten voor de mannen van Hein van Heek. De heenwedstrijd werd immers met ruime cijfers (5-2) verloren in een duel waarin – hoe gek het ook klinkt – de Katwijkers bij tijd en wijlen het beste van het spel hadden maar in het Rotterdamse mes liep dat vlijmscherp bleek bij de snelle counters. Revanchegevoelens zullen derhalve als extra bagage in de voetbaltas worden gestopt. Het gat op de ranglijst tussen de vogels en de blauw-witte zebra’s bedraagt zes punten in het voordeel van de thuisclub. “Belangrijk is dat wij goed uit de winterstop komen en de teams die onder ons staan op afstand houden”, is de missie die Van Heek voor de tweede seizoenshelft voor ogen heeft. De eerste kans om de marge te behouden is dus om de zaak met Xerxes/DZB inderdaad recht te zetten oftewel het bekende appeltje schillen. De Katwijkers deden aan teambuilding in het buitenland en wonnen daarna van Nootdorp, maar verloren van Odin’59 in oefenduels. Voor wat het waard is.

EERSTE KLASSE B

VALKEN ’68-NOOTDORP

Hopelijk heeft de winterstop de Valkenburgers goed gedaan en kan er weer fris en fruitig aan de tweede helft worden begonnen. De eerste seizoenshelft begon het team van trainer Andries Wendt – dit seizoen voor het laatst aan het roer– als promovendus voortvarend maar langzamerhand zakte het weg en wisten de laatste vijf wedstrijden niet meer te winnen. Dus kwam de winterstop als geroepen om even op adem te komen. Nu treft het team op het eigen Duyrak in subtopper Nootdorp, dat  er tevens goed in de tweede periode voor staat, bepaald niet de eerste de beste. Echter met in het achterhoofd dat de heenwedstrijd met 1-2 werd gewonnen moet dit toch het idee geven dat winst ook nu weer tot de mogelijkheden behoort. Het zoet der overwinning mag wel weer eens een keer worden geproefd om vooral ook een beetje uit de buurt van de bibberzone te blijven.

GHC-SPORTLUST ‘46

Het Vlietschip verkeert al een tijd lang in zwaar weer. Het is enigszins aan het kapseizen maar kan weer overeind komen als het punten gaat vergaren. Het gat met de teams boven de huidige hekkensluiter kan nog worden overbrugd. Maar om nou te zeggen dat de kans tegen de nummer 2 van de ranglijst, Sportlust ’46, erg groot is om de drie punten in eigen huis te houden, is wat aan de opportune kant. Kan de equipe van Dennis Olman die aan het eind van het seizoen het schip verlaat, voor een verrassing zorgen zo pal na de winterstop? Het zou een geweldige mentale injectie zijn voor het verdere verloop. Terug denken aan de 5-0 nederlaag in de uitbeurt heeft geen zin. Gewoon vanaf acquit alles in de strijd stoppen en als team gaan voor een goed resultaat. Hard nodig. In de winterstop werd onder meer ruim gewonnen van derdeklasser Koudekerk, maar RCL veegde als tweedeklasser de vloer aan met de Leidenaren..

HAAGLANDIA-VOORSCHOTEN ‘97

Beide teams hebben de laatste wedstrijden voor de winterstop één ding gemeen: beide wonnen drie van de vijf wedstrijden in de tweede periode. Haaglandia vergaarde echter een puntje meer in zijn totaliteit. Een en ander houdt in dat de eerste helft van het seizoen redelijk werd afgesloten alleen kwam Voorschoten ’97 heel laat op gang voordat het wat punten ging sprokkelen. Veel te weinig met als resultante dat het zich nog in de gevarenzone bevindt. De opponent kan wat ruimer adem halen maar zal zich met name richten op de tweede periode waarin overigens zich nog een aantal kandidaten voor heeft gemeld. Vorig seizoen wonnen beide teams hun onderlinge thuiswedstrijd en de openingswedstrijd van het huidige seizoen bleef met een magere 0-0 ook in balans. Een duel zonder uitgesproken favoriet.

ZONDAG

EERSTE KLASSE B

WATERINGSE VELD/GONA-FC BOSHUIZEN

De plaatsen 6 voor FC Boshuizen en 7 voor de thuisclub zouden er op kunnen duiden dat de beide teams weinig voor elkaar onder doen. Het is de schijn die bedriegt want de geel-blauwen van Stefan Roodakkers hebben acht punten meer bij elkaar gebald. Een gedeelte van dit verschil werd al in de eerste wedstrijd aan de kade gemaakt toen het scorebord op 3-1 voor de thuisclub bleef steken. Wat is de insteek van dit duel? Zoals het er nu voor staat spelen beiden geen rol in de strijd om de tweede periode. In de ranglijst is koploper RKAVV voor de Leidenaren al aardig uit het zicht verdwenen en voor de Wateringse Hagenezen is het vooralsnog freewheelen in de middenmoot. Goed en wel, de rit is pas halverwege en vaak gebeuren er richting het einde soms onvoorspelbare dingen. Dus winnen zal wel op het wensenlijstje van beide teams prijken. Zoals gewoonlijk maar niet altijd wil lukken. Onze redactie liet in een ander artikel Steef Roodakkers aan het woord. Bij hem en zijn groep is er sprake van veel vertrouwen in elk geval.