Na komend weekend zijn hoofdklasser FC Rijnvogels en eersteklasser FC Boshuizen klaar met het seizoen. De kans is levensgroot dat dit ook van kracht is voor Voorschoten’97 en dat nadat de Adegeest-bewoners door menigeen al dood en begraven waren. Valken’68 hoopt klaar te zijn na de zesentwintigste speeldag en voor GHC is dat nu juist weer niet te hopen. De laatste wekelijkse ronde langs de velden.

ZATERDAG

HOOFDKLASSE B

ZWALUWEN – FC RIJNVOGELS

In de finale van het seizoen gaat het nergens meer om. Zoiets heet ‘om des keizers baard spelen’. Het gaat alleen maar om de eer om het seizoen waardig af te sluiten. Voor het thuispubliek hebben de Vogels met pijn en moeite met een 2-2 gelijkspel tegen ASWH het eerste jaar in de hoofdklasse afgesloten. Een memorabel seizoen met hoogtepunten als derby’s tegen Quick Boys en Katwijk. In een onvergetelijke ambiance op de eigen Kooltuin. De heenwedstrijd tegen Zwaluwen vormde een dissonant toen er in de 93e minuut via een afgeketste bal met 1-2 werd verloren. Hebben de Vogels het nog in zich om in het laatste optreden van de eerste jaargang in de hoofdklasse revanche te nemen op de Vlaardingse Zwaluwen? Het zou een mooie afsluiting voor de promovendus zijn. Zwaluwen tegen de Rijnvogels. Er kan waarschijnlijk geen duel op hoog niveau meer van worden verwacht maar het is een uitdaging welk team het hoogst vliegt bij het scheiden van de markt.

EERSTE KLASSE B

VALKEN ’68-VOORSCHOTEN ‘97

Het is buitengemeen spannend op de laatste speeldag. Er zijn nog maar liefst zes teams die in aanmerking komen om P/D voetbal te spelen. Nootdorp, HVC ’10, ARC, Forum Sport, Valken ’68 en in minste zin Voorschoten’97. De geel-roden ontvangen buurman Voorschoten ’97 dat zich na een eclatante serie van zeven overwinningen op rij vrijwel zeker veilig heeft gespeeld. Zelfs bij verlies zal het de mannen van tussenpaus Paul van der Zwaan geen pijn kunnen doen. Niemand verwacht dat vooral HVC’10 en Nootdorp zullen winnen. Die ploegen eindigen de competitie immers tegen de twee ploegen die nog strijden voor de titel. Voor de equipe van de afscheid nemende trainer Andries Wendt is het de laatste strohalm. Maar het doelsaldo ten opzichte van een aantal concurrenten –behalve HVC ’10 – is niet in het voordeel van de Valkenburgse promovendus. De spanning op ’t Duyfrak zal er ongetwijfeld te snijden zijn. Bij winst van de thuisclub lijkt het sein veilig te kunnen worden gegeven. Tenzij de andere uitslagen heel ongunstig uitpakken.

HBOK-GHC

Een 18 karaats staartduel tussen de twee teams die beiden bij een overwinning en verlies van DSO gebaat zijn om zich aan de reddingsboei te kunnen vastklampen. De reddingsboei die rechtstreekse degradatie alsnog kan voorkomen. Bij een puntendeling gaan beide teams echter kopje onder om volgend seizoen het hoofd weer boven water te kunnen steken. Wie van de twee kan er nog oogsten op de knollentuin in Amsterdam-Noord? Daar waar goed voetbal ogenschijnlijk onmogelijk lijkt maar goed voetbal mag in een degradatieduel ook niet worden verwacht. Het is een struggle for life met hoofdletters. Trainer Dennis Olman – die na dit seizoen de poort van sportpark De Vliet achter zich sluit- was er afgelopen zaterdag na de 1-4 thuisnederlaag tegen concurrent DSO al klaar mee, zo viel in het Leidsch Dagblad te lezen. Als zijn spelers de handdoek ook in de ring gooien, lijkt het een roemloos einde voor de tricolores te worden. Zijn er nog krachten om alles eruit te persen na een miserabel seizoen? Overigens ontvangt DSO nummer drie Haaglandia, dat al verzekerd is van nacompetitievetbal met als inzet een plek in de hoofdklasse.

ZONDAG

EERSTE KLASSE B

XERXES/DZB-FC BOSHUIZEN

Het wordt een plichtmatig uitstapje naar sportpark Faas Wilkes in Rotterdam. De kadebewoners hebben al een tijdje niets meer te winnen of te verliezen daar waar de gastheren alles in het werk zullen stellen om niet rechtstreeks te degraderen en de laatste strohalm willen grijpen om via P/D voetbal in het competitietoetje het vege lijf nog te kunnen redden. Dus kunnen Stefan Roodakkers en de zijnen op een behoorlijk portie tegenstand rekenen. Anderzijds is het prettig als je vrijuit kunt voetballen en bovendien ten opzichte van andere ploegen je sportieve plicht dient te vervullen. Het is aan de FC, dat afgelopen weekend enigszins rood aanliep. Op dit moment staan er zes uitzeges op de teller voor de Leidse ploeg.