De bal heeft al een aantal malen haar omwentelingen gemaakt tijdens oefen- en bekerwedstrijden. Hoe verging het de clubs op het tweede en derde amateurniveau? Het echte competitiewerk brandt komend weekend echter weer los. Zijn de mannen er klaar voor? Wennen aan nieuwe teamgenoten? Een goed begin is het halve werk.

HOOFDKLASSE B ZATERDAG

SPORTLUST ’46-FC RIJNVOGELS

De mannen van trainer Hein van Heek zijn ongeschonden door de eerste poulefase van het toernooi om de districtsbeker heen gekomen. Met een doelsaldo van 8-1 en zeven punten uit drie wedstrijden weten zij zich verzekerd van de tweede ronde. Allemaal leuk en aardig en mogelijk levert dat in het vervolg nog enkele interessante duels op. Maar voorlopig is de blik gericht op aanstaande zaterdag als de ouverture van de competitie zich aan dient. Het wordt een uitbeurt bij Sportlust’46 in Woerden, het team dat zich afgelopen seizoen terug knokte in de Hoofdklasse. Zijn de Woerdenaren nog in ‘the winning mood’? Is de equipe van Hein van Heek er klaar voor?  De Leiderdorper in Katwijkse dienst zag Yuri Guijt terugkeren naar Quick Boys. Hendrik van Beelen stopte er mee of gaat misschien op Nieuw Zuid in een vriendenteam ballen. Robbert van Delft koos voor Valken ’68 en Jeffrey Beukenholdt verkaste naar ARC. De laatst genoemde drie mannen waren overigens geen basisspelers. Met de nieuwe aanwinsten Sonny ten Hoope (EDO), Wouter Soomer (Telstar), Martijn Tjon-A-Njoek (Kon.HFC), Gert Labots (Sportlust ’46), Pepijn Kooi (Alphense Boys) en Jaco van der Bent (Quick Boys) beschikt de oefenmeester over een brede selectie. Zij  moeten het met de bestaande groep waar gaan maken. De eerste klap is altijd (soms meer) dan een oud Hollandse daalder waard.

 

EERSTE KLASSE B ZATERDAG

VALKEN ’68-ARC

Het is frappant maar het is wederom dezelfde seizoensopening van het seizoen als in de vorige jaargang. Toen wisten de Valkenburgers tijdens hun debuut in de 1e klasse met een 3-2 zege de winst op het Duyfrak te houden, op dat moment meteen al een tamelijke verrassing. De return op Zegersloot werd echter met 2-0 verloren in een fase dat de geelroden na een prima seizoenstart in een forse dip vertoefden. Desondanks wisten de mannen van de vertrokken trainer Andries Wendt op tijd de veilige haven te bereiken en tuigt het vlaggenschip zich op voor een nieuw seizoen. Gerard de Geus – bekend als assistent uit Quick Boys periode- is de nieuwe kapitein. Matrozen zoals Jaber Akhriff, Lars van Bommel, Mark Kabelaar en Thomas Paauw gingen van boord doch de vacatures werden opgevuld met onder andere Mark van der Plas, Max Lobel, Dylan Guijt en Mathijs de Mooij. De vraag is in hoeverre de Duyfrakkers de 1-9 optater die Quick Boys hen in de bekerpoule gaf hebben verwerkt. Staat er al een streep onder de oorwassing waarover verdediger Van der Plas pal na afloop sprak van het ongelijke treffen met de mannen van Nieuw-Zuid?

VOORSCHOTEN ’97 –’s GRAVENZANDE

Dankzij een enorme succesvolle eindspurt onder leiding van interim-trainer Paul van der Zwaan en rechterhand Ronald van Delft konden de geelgroenen zich vorig jaar vanuit een benarde positie veilig spelen en zodoende nu weer in de eerste klasse van acquit gaan. Opponent FC ’s-Gravenzande uit het Westland wil de zure smaak van de druiven zo snel mogelijk weg spoelen. Het degradeerde na een kortstondig verblijf in de Hoofdklasse waar het van meet af aan de rode lantaarn droeg. Voor de mannen van de fusieclub die naar de plaats is vernoemd de taak om zo snel mogelijk het verloren terrein te herwinnen. Maar om dan gelijk op Adegeest in Voorschoten van start te moeten gaan, is bepaald geen zacht eitje. De Voorschotenaren leverden afgelopen zaterdag in ieder geval een visitekaartje af door Ter Leede in Sassenheim in het bekertoernooi met 3-4 pootje te lichten. Eerder speelde de ploeg van Dick-Jan Ente ook al onder meer een uitstekende eerste helft tegen FC Boshuizen voor de beker. Na de rust namen de Leidenaren het heft echter alsnog in handen.

 

EERSTE KLASSE B ZONDAG

SJC- FC BOSHUIZEN

Bij de kadebewoners leek er in het vorig seizoen onder leiding van trainer Stefan Roodakkers al een frisse wind over de kade zijn gewaaid. De discipline werd aangescherpt en jongens die er vooral met de training hun pet naar gooiden werden bedankt voor hun ‘diensten’. Roodakkers wil het nieuwe seizoen beginnen met een team dat als collectief opereert en niet afhankelijk is van de grillen van enkele individuen. Tegenstander SJC, in de enige regionale derby, heeft de afgelopen seizoenen ook de intentie gehad om het hogerop te zoeken maar de missie mislukte. Het is voor de beide teams derhalve belangrijk om vanaf de eerste minuut te gaan voor de doelstelling: een trapje hoger. Maar de weg is lang en de ladder is hoog. Welk van de beide equipes zet de eerste stap in de goede richting? De laatste confrontatie tussen zwartwit en geelblauw in het seizoen 2012-2013 eindigde in Noordwijk in een 2-1 triomf voor de thuisploeg.