Ook dit seizoen plaatst onze redactie eens in de zoveel tijd een interview met een jeugdspeler van ADO Den Haag. Dit in verband met de onderlinge samenwerking. De speler moet wel afkomstig zijn uit deze regio. Dit keer komt Kilian Nikiema aan het woord.

2016-11-11-photo-00000702-small

Kilian: ,,Ik heb het erg naar mijn zin bij ADO Den Haag”

Het is voor veel jeugdige talenten een jongensdroom: profvoetballer worden. Ook de 13-jarige Voorschotenaar heeft dit ideaal voor ogen. Ooit onder de lat te staan bij de Haagse profclub. Hij heeft echter nog een lange weg te gaan om dit doel te bereiken maar de ambitie is er. Kilian heeft er veel voor over en traint zes keer per week. Dat is heel andere koek dan toen hij als vijfjarige zijn eerste voetbalkistjes bij Voorschoten ’97 onder bond.

2016-11-11-photo-00000699-small

Aanvankelijk trapte hij als veldspeler zijn balletje en werd op 9-jarige leeftijd door de scherpe blikken van de Haagse scouts ontdekt. Hij mocht een stage doen maar viel helaas door de mand. Drie jaar later echter – hij was toen 12 jaar – zagen de speurende ogen echter wel een talent in hem toen hij inmiddels zijn positie onder de lat had ingenomen. Nu verdedigt hij de kooi van het team van de jonge Ooievaars onder de veertien. Hij gaat bij dat elftal de concurrentie aan met Dani van den heuvel. ,,Het is jammer, maar het gaat met ons team nog niet zo best in de competitie. Maar ik heb het wel naar mijn zin en krijg goede trainingen van Tonny Kamperveen, Raymond Mulder en Leo de Boer. Mijn hoofdtrainer is ex-prof Cedric van der Gun.”Het viertal dat hem onder handen neemt om de mogelijke prof in hem klaar te stomen voor het grote werk.”

2016-11-11-photo-00000697-small

Trainen en studie

De vraag kan worden gesteld of het allemaal is te combineren, de school en het voetballen. De jonge student is leerling aan het Stedelijk College in Leiden . ,,Ja, dat is nog steeds geen probleem”,  is de spontane reactie van de jongeling die voor de trainingen met het ADO busje wordt opgehaald. Hij focust zich met name op zijn favoriete sport en heeft nog geen enkel idee wat hij later wil worden als er geen profcarrière voor hem is weggelegd. ,,Het is wel zwaar maar toch wel goed te doen”, antwoordt hij nuchter. Een leuke ervaring voor hem was in ieder geval een internationaal jeugdtoernooi in Lunteren waar hij tegen FC Groningen speelde en ook tegen teams uit Tsjechië (“Ik weet helaas de naam niet meer”). Heeft hij de talenten van de ouders? Nee, dat niet. ,,Wel heb ik een sportief zusje dat bij Forescate hockey speelt.”

img_4403-small

Ballenjongen

Kilian heeft in ieder geval aan het Haagse gras in het Koycerastadion geroken. Als ballenjongen wel te verstaan. Wel leuk natuurlijk maar ballen rapen langs de zijlijn is wellicht een voorproefje van hetgeen hij voor ogen heeft. Maar dan liefst niet uit het net als het ooit zover met hem mag komen. Als het echter wel zover komt zal Tommy Beugelsdijk, zijn favoriet bij de Ooievaars, wellicht niet meer voor hem als verdediger zijn mannetje staan. Maar ach, je weet maar nooit. Tommy is ook nog niet versleten. Kilian volgt zijn favorieten op de voet en gaat ook regelmatig naar het stadion waar hij ooit ook furore hoopt te maken, al is de weg nog lang voor hem. Maar hij heeft een doel voor ogen: ooit het doel van de groengelen te mogen verdedigen. Een doel wat hij wil nastreven en waar hij veel voor over heeft.”

Huidige stand bovenin: 1. Feyenoord 6-16, 2. AZ 6-15, 3. Ajax 6-13, 4.PEC Zwolle 6-10. Onderin: 10. Brabant United 7-6, 11. FC Twente 6-4, 12. ADO Den Haag 6-0.

Uitslagen ADO tot dusverre: ADO-PEC Zwolle 0-2, Volendam-ADO 4-0, ADO-PSV 1-2, Brabant United-ADO 3-0, ADO-FC Twente 0-1, AZ-ADO 6-1.

Komende zaterdag speelt ADO op het eigen complex tegen Sparta Rotterdam. Aanvang 14.30.

2016-11-11-photo-00000700-small