Lange tijd was FC Boshuizen op zoek naar een capabele voorzitter. Joop von Oven werd via een vriend gepolst of de functie hem aansprak. Inmiddels is hij een tijdje ad-interim voorzitter en bij de komende ledenvergadering zal ‘ad interim’ vervallen en heeft de club een nieuwe leidsman. Een kort portret.

Von Oven heeft een ruime staat van dienst wat betreft het leiden van een organisatie. Hij werkte in die functie lange tijd bij ontwikkelingsprojecten in Ivoorkust, Bangladesh en Kaapverdië. Terug in Nederland zette hij voor de Stichting Rijnland de bouwopleiding mede op poten. ,,Vooral het werken met jonge mensen heeft me altijd getrokken. Ik wil graag dat iedereen de kans krijgt het beste in zich naar boven te halen. Dat geldt niet alleen maatschappelijk gezien, maar zeker ook wat voetbal betreft.”

Wat deze tak van sport betreft kent Von Oven alle geledingen van haver tot gort: ,,Tot mijn zestigste heb ik bij Voorschoten’97 gevoetbald. Daarnaast heb ik allerlei functies bekleed, zo ben ik op dit moment lid van de Sponsorcommissie. Nee, voorzitter ben ik nog nooit geweest. Ik ben er dan ook niet zo maar ingestapt. Praten met die en praten met die, jezelf oriënteren en je verdiepen in de structuur, het verleden en de pijnpunten van Boshuizen was het eerste wat ik deed voor ik mijn jawoord gaf.”

IMG-20160417-WA0001 (Small)

Over de redenen daarvan zegt Von Oven in het sponsorblad van Boshuizen: ,,Ik erger me eraan dat het in Leiden maar niet lukt om een gezonde hoofdklasser met topklasse ambitie op de grasmat te brengen. Redenen zijn de uittocht van de jeugd naar clubs buiten Leiden en de toenemende kosten. Deze constatering moet ons aansporen het verloren terrein terug te winnen.”

 

Von Oven lijkt zeer ambitieus met deze woorden, maar hij baseert ze wel op een visie. ,,Boshuizen heeft een jaar hoofdklasse gespeeld, maar werd daar met de neus op de feiten gedrukt. Daar hebben we leergeld betaald; de fouten van toen zullen we vermijden als we promoveren. Dit jaar vielen de puzzelstukjes op zijn plaats mede  doordat we de goede mensen op de goede plek hebben. Met IFC duelleren we nu om de titel van de eerste klasse B; wie heeft de langste adem? Ik was oh zo graag met deze selectie aan de slag gegaan in de hoofdklasse. Helaas moeten we constateren dat we een aantal dragende spelers kwijt raken. Dat is de tragiek van een kleine club met beperkte financiële middelen. In de toekomst wil ik dan ook zo spoedig mogelijk wat grotere sponsors binnen halen. Dan kunnen we de concurrentie beter aan. Inmiddels zijn we daar  druk mee bezig, evenals met het versterken van de selectie van het komende seizoen.”

De nieuwe voorzitter van Boshuizen is een groot voorstander van fusies en daarmee de sanering van het Leidse voetbal. ,,Talent, organisatie, deskundigheid; het is allemaal veel te versnipperd. Pas als er een paar sterke nieuwe clubs ontstaan zullen we de financiële daad- en draagkracht hebben om het Leidse voetbal echt gezond te noemen.”

Boshuizen lijkt een man aan het roer te krijgen die organisatorische ervaring en inzicht koppelt aan een gezonde ambitie. Dat is een fenomeen waar de Kadeclub behoefte aan had.