LAV Cup, poule E: Peter Selier, Paul Kerkhof, Ramses van Bostelen, de gebroeders Bink, Peter Bekkering, Maurice van Berkel, Robin Verhoeven en Johan Teske. Zo maar een aantal namen van de gouden lichting van VV Leiden waar ondergetekende halverwege de jaren 90 deel van mocht uitmaken. Een echt groot succes werd het niet, maar het was gisteravond goed om te zien dat de heer Ed Immink (voorzitter), Rien van Staveren (elftalbegeleider, of moet ik zeggen teammanager?) en Hans van Loo (gisteren assistent scheidsrechter) nog steeds actief zijn binnen deze warme vereniging.

Voor de Morschbewoners was het gisteravond een uitgelezen kans om weer eens een overwinning bij te schrijven, maar Roodenburg zondag wilde hier natuurlijk maar al te graag een stokje voor steken. Na een 1-0 ruststand werd het uiteindelijk 5-2 waarbij Rick Boot de grote man werd aan de zijde van de thuisclub, hij wist namelijk 4 maal het net te vinden. Tel daarbij een eigen doelpunt van de mannen uit Leiden-Noord op en het kwintet is vol. Voor de blauwzwarten wist Mohamed Rahou tweemaal raak te prikken, waarbij de 2-1 het mooiste doelpunt van de avond was. Met een fantastische trap in de kruising bracht hij de spanning weer terug in de wedstrijd.

Door blessures en andere omstandigheden kreeg een aantal spelers van het tweede bij de thuisclub de kans om zich in de kijker te spelen, en dit lukte gedeeltelijk. Positief was de spelopvatting om zoveel mogelijk voetballend de oplossing te zoeken, voor verbetering vatbaar dat dit niet altijd goed ging waarna spelers van Roodenburg een aantal keer een vrije doortocht hadden. Daarnaast werden er wel heel veel kansen gemist. ,,We moeten hier een stuk efficiënter worden want in de competitie zullen we er in sommige wedstrijden niet heel veel krijgen”, aldus Leiden trainer Cees van Tongeren. ,,Het prettige aan dit soort wedstrijden is dat je een aantal spelers uit het tweede een kans kan geven en dat kan twee kanten opwerken. Ze kunnen laten zien dat ze tegen het eerste aan zitten, of ze laten juist zien dat wij terecht (nog) geen beroep op hen doen voor het eerste”.

De bezoekers lieten bij vlagen zien veel voetballend vermogen te hebben, alleen conditioneel kon dit nog niet de volle negentig minuten worden opgebracht. Zeker in de tweede helft ging een aantal spelers uit hun positie lopen en dat was ook de periode dat VV Leiden uitliep en eigenlijk nog meer had moeten uitlopen. De blauwzwarten hebben hun huid in ieder geval duur verkocht, en ook dat maakte dat het gisteravond een nuttige oefenwedstrijd. Complimenten gaan zeker nog uit naar scheidsrechter Marnix van der Weide die deze wedstrijd uitstekend onder controle had.

,,Ik wil me zeker niet verschuilen achter blessures, maar feit is wel dat het tot nu toe niet echt heeft meegezeten in de competitie. Dit vrije weekend komt dan ook echt wel gelegen, om ons daarna te focussen op de weken van de waarheid. Koudekerk en Blauw Zwart zijn de komende tegenstanders en daar moeten we een goed resultaat tegen halen willen we wegblijven uit die onderste regionen. Ik vertrouw er zeker op dat het goedkomt, er zit nog volop rek in deze spelersgroep en een overwinning in de komende weken kan wel eens het zetje zijn in de juiste richting”, aldus de enthousiaste en realistische trainer van de thuisclub. En dat hoopt ondergetekende ook, want ondanks dat niet zo succesvolle seizoen heeft deze warme vereniging wel een plekje in mijn hart veroverd.

En voor Roodenburg? Zij kunnen trots zijn dat ze bij vlagen uitstekend voetbal op de mat hebben gelegd en daar moeten ze op voortborduren. Conditioneel wat sterker worden, en de discipline wat aanhalen en dan gaan zij dit seizoen zeker nog voor een aantal verrassingen zorgen. Zowel in competitieverband als in de strijd om de LAV Cup.

VV Leiden – Roodenburg (zo) 5-2 (1-0). 38. Boot 1-0, 58. eigen doelpunt 2-0, 67. Rahou 2-1, 69. Boot 3-1, 74. Rahou 3-2, 75. Boot 4-2, 87. Boot 5-2.