Voorafgaande aan en na afloop van de wedstrijd tegen Alphense Boys was er de nodige commotie over een mogelijke beslissingswedstrijd tussen VELO en FC Boshuizen in het geval er een open plaats zou komen in de hoofdklasse, als Jong Achilles’29 daarin niet zou mogen uitkomen. Deze wedstrijd werd per mail van 1 juni door de KNVB aangekondigd.

In de dagen na de wedstrijd tegen Alphense Boys werd aan VELO via artikelen in de plaatselijke kranten en via de website van Achilles’29 bekend, dat er al enige tijd gesprekken gaande waren tussen Achilles’29 en de KNVB. Daarbij ging het niet alleen over de financiële problemen bij die club uit Groesbeek, de juridisch aangevochten degradatie uit de Eerste Divisie, maar ook over de status van Jong Achilles’29 na de degradatie uit de derde divisie.

Minder

In tegenstelling tot de KNVB beschikten VELO en FC Boshuizen dus over veel minder informatie, waardoor er bij die clubs een ander beeld is ontstaan over de status van deze ‘beslissingswedstrijd’. De clubs kregen tot en met vrijdagmiddag van de KNVB nog mails over deze wedstrijd, er was een accommodatie gevonden en een arbitraal trio aangesteld. Alles weliswaar nog onder het voorbehoud dat zaterdagmorgen pas de ultieme beslissing zou vallen over het wel of niet doorgaan van deze wedstrijd. En toen die beslissing – de wedstrijd gaat niet door – was gevallen, werd dat aan beide clubs door de KNVB per SMS medegedeeld.

Teleurstelling

VELO heeft daarop direct bij de KNVB haar grote teleurstelling laten blijken over de gang van zaken en gelijk gevraagd om tekst en uitleg. Bij e-mail van 16 juni heeft de KNVB daarop een reactie gestuurd. Deze komt er, kort samengevat, op neer dat op basis van besluiten van het Bondsbestuur van december 2014 en augustus 2016 aan clubs die degraderen uit de Eerste Divisie voor maximaal twee seizoenen dispensatie kan worden verleend voor het kunnen (blijven) uitkomen met een tweede elftal in de geoptimaliseerde voetbalpiramide. Achilles’29 heeft deze dispensatie aangevraagd en na overleg met het bestuur amateurvoetbal en het bestuur betaald voetbal heeft het bondsbestuur deze dispensatie ook daadwerkelijk verleend.

Valse hoop

Jong Achilles’29 degradeert dus niet naar de reserve hoofdklasse, maar speelt volgend seizoen in de hoofdklasse voor standaardteams. Daardoor kwam er geen open plaats vrij en moeten VELO en FC Boshuizen komend seizoen gewoon weer hun wedstrijden spelen in de eerste klasse. Een tegenvaller voor de Wateringers, zeker gezien er door de KNVB – blijkbaar onnodig – ‘valse hoop’ is gekweekt.

Bron: Haaglandenvoetbal.nl