Eerste klasse B (zondag)-Zowel FC Boshuizen als de Rotterdamse opponent VOC waren nog in de race voor een toetje dus was er wel degelijk iets om voor te spelen op deze prachtige voorjaarsdag die decennia lang in de agenda’s omcirkeld stond als landelijke feestdag. FC Boshuizen maakte vanaf het beginsignaal duidelijk dat er voor VOC niets te halen viel aan de Boshuizerkade. De ploeg uit 010 kon na een aftastende fase niets anders dan achter de bal aan hollen die aan Leidse zijde van voet naar voet ging.

In een klassieke 1:4:3:3 met een roulerend middenveld (Sammy Zandbergen, Bas Beijersbergen en aanvoerder Cristian Cabrera Ortega), twee snelle behendige vleugelspitsen (Mehmet Güngör en Ronnie de Roode) en een lange, balvaste spits (Mike Bekooij) als kapstok. Tel daarbij een zeer geroutineerd en betrouwbaar centraal duo (de gebroeders Jesper en Bart-Jan Neuteboom), twee snelle lichtvoetige backs (Lesley Kluivers en Kauzi Nomen), een sterk sturende keeper (Mitchel Zandbergen) en je hebt een zeer degelijk, moeilijk te kloppen elftal wat goed in elkaar steekt.

Daar kon VOC heel weinig tegenover stellen. FC Boshuizen gaf direct veel druk op de bal waardoor de Rotterdamse ploeg al snel tot de lange bal gedwongen werd. Vanuit de as hadden ze daar ook wel de mensen voor die de bal zomaar over dertig meter konden wegleggen op de snelle buitenspelers. Zo af en toe leverde dit ook gevaarlijke situaties op voor het doel van goalie Zandbergen waarbij hij tien minuten voor rust volledig gestrekt naar de hoek moest om een kopbal van Pieter Beereboom onschadelijk te maken. Knap van de Leidse doelman want voor de rest van de eerste helft hoefde Zandbergen niet of nauwelijks handelend op te treden. Dit kwam mede doordat de Rotterdamse aanvallers in de tang zaten bij de ervaren gebroeders Neuteboom en de twee talentvolle jonge backs.

Zoals gezegd, FC Boshuizen had de wedstrijd volledig onder controle en zocht rustig naar een kans om de Rmuur te slechten van de middenmoter. Daarbij hanteerden ze soms een te laag tempo om de zorgvuldigheid in stand te houden, hoe sneller de bal rond gaat des te meer risico op balverlies maar soms levert dat risico juist een kans op. Het hielp ook niet dat de snelle en ook uiterst vaardige Güngör op sommige momenten te veel zocht naar de individuele actie waarbij hij het spel vertraagde in plaats van versnelde. Dat was jammer want wanneer hij wel oog had voor zijn medespelers bleek dat FC Boshuizen in staat was om er razendsnel uit te komen via goede combinaties en leverde dat direct gevaar op via dan weer De Roode en dan weer via Bekooij. Uit zo’n snelle aanval, waarbij De Roode via rechts uitbrak en er een schot uit de tweede lijn tot corner werd gepromoveerd, ontstond uiteindelijk de 1-0. De betreffende hoekschop werd namelijk prima binnen gekopt door Jesper Neuteboom, die zijn blonde krullen tegen het leder plantte en doelman Theunessen kansloos liet. Een volkomen terechte voorsprong voor de ploeg van trainer Steef Roodakkers en zijn collega Ronald van Wattum.

Ook na de openingstreffer had VOC niet het vermogen om het de Leidenaren echt lastig te maken. De nadrukkelijk coachende Jesper Neuteboom en keeper Zandbergen hielden de ploeg bij de les. De ervaring van Zandbergen, de gebroeders Neuteboom in het hart van de verdediging en captain Cabrera Ortega er vlak voor, zorgden er voor dat er op geen enkel moment enig spoor van onrust te bespeuren was binnen de lijnen. Op het juiste moment afstappen, op het juiste moment doordekken, duels 1:1, hoog vastzetten door VOC, niets bracht het elftal van de leg. Een verademing voor iedere trainer, die rust in het veld. Middenvelder Sammy Zandbergen koos op diverse momenten goed de diepte achter de laatste linie van de Rotterdammers. Terwijl de loopactie op het juiste moment gekozen was en een goede eindpass Zandbergen alleen voor de keeper had gezet bleef die uit. Helaas voor de middenvelder bleef het bij ‘had’. Uiteindelijk moest er weer een corner aan te pas komen om de 2-0 op het scorebord te krijgen. En wederom speelde Jesper Neuteboom een belangrijke rol met zijn kopkracht waardoor de bal bij Güngör terecht kwam die de tweede goal van de middag kon binnenschieten.

Na de 2-0 creëerde FC Boshuizen nog twee goede mogelijkheden voordat ze aan de thee konden.
De Roode gaf goed druk op de bal bij rechtsback Straetemans die het leder prompt verloor, de Leidse speler aarzelde niet maar stak de bal ineens weg op de weg startende Bekooij. De spits wist de bal niet te verzilveren door niet snel genoeg te handelen. Zijn afgeblokte schot kwam voor de voeten van Güngör terecht maar ook zijn schot werd geblokt door een VOC-er waardoor de kans verloren ging. Vlak erna ging Güngör goed door op rechts en leverde hij een scherpe voorzet af die maar net over de lat werd getikt door spits Bekooij.

Na de pauze koos VOC ervoor om met vier aanvallers te gaan acteren en overal 1:1 te gaan spelen. Het was geen enkel probleem voor de thuisploeg, ondanks de hoge druk konden ze zich met enige regelmaat door middel van slimme driehoekjes onder de druk uit spelen. Soms leverde dat een probleem op omdat de backs te hoog gingen staan of omdat de middenvelders zich te laat lieten zien. Ook hier had de ploeg van Roodakkers geen moeite mee, Zandbergen beschikt over een goede trap dus legde hij de bal dan rustig op de diep staande backs dan wel de vleugelspitsen zodat de druk van VOC geen effect sorteerde.  Kort en goed: VOC kreeg geen poot aan de grond. Daardoor verdween ook steeds meer de hoop op een goed resultaat bij de gasten uit de havenstad.

Een kwartier na rust besloot Güngör maar eens een schot te lossen in plaats van te gaan dribbelen. De bal had een rare stuit maar werd ook nog eens niet goed getaxeerd door de VOC-doelman waardoor de 3-0 op het scorebord kwam.  In de rest van de tweede helft ontstonden er diverse dreigende situaties voor de goal van VOC zonder het door FC Boshuizen gewenste resultaat. Hierdoor verveelde de wedstrijd nooit ondanks de beperkte tegenstand van VOC. Doelman Zandbergen moest nog eenmaal redding brengen op een schot van invaller Jose Jorge Minarro Sanchez. Na negentig minuten kon de goed leidende scheidsrechter Toonen tevreden op zijn fluit blazen voor het einde van de wedstrijd.

Als FC Boshuizen volgende week weet te winnen van concurrent VELO is de nacompetitie een feit. Na afloop gaf Jesper Neuteboom aan dat hij op voorhand meer tegenstand verwacht had van VOC. Hij beaamde dat het baltempo op bepaalde momenten te laag was maar dat het ook een bewuste keuze is om zorgvuldig te bouwen en niet te gehaast te zijn. Dit om het risico van balverlies tot een minimum te beperken. ,,Opbouwen van achteruit is een middel, geen doel. Als we vastgezet worden, hebben we met Mitchel een keeper met een goede trap dus kunnen we daar ook gebruik van maken om ons onder de druk van de tegenstander uit te spelen. Volgende week kunnen we ervoor zorgen dat het toetje wordt behaald en daar zullen we voor gaan.”

FC Boshuizen-VOC 3-0 (2-0). Jesper Neuteboom 1-0,  Güngör 2-0, Güngör 3-0.

Scheidsrechter: Toonen. Toeschouwers: 100.

Boshuizen: M.Zandbergen, Nomen, Jesper Neuteboom, Bart-Jan Neuteboom, Kluivers (Maachou), Cabrera Ortega, De Roode, Sammy Zandbergen (Maatoug), Güngör (Caicedo Mosquera), Beijersbergen, Bekooij.