Alle wedstrijden zijn even belangrijk, maar er zijn van die weekenden die er wel erg uitspringen bij gemaakte competitieschema’s door de KNVB. Zo staan de vier regionale tweedeklassers op zaterdag tegenover elkaar op twee velden. Valken’68 ontvangt UVS en RCL is gastheer van DoCoS. Een dag later is het duel van Meerburg tegen RKDEO niet van minder belang. Een wekelijkse voorbeschouwing van onze regionale tweedeklassers, aangesloten bij Leidenamateurvoetbal.nl, is op zijn plaats.

Zaterdag, 2C

Valken’68-UVS

Arie van Duijn schaamde zich afgelopen zaterdag voor de geleverde (wan)prestatie van zijn manschappen tegen Kethel Spaland. Vorige week werd op eigen veld al verloren van Honselersdijk, dat vooralsnog nog genoeg zorgen heeft om weg te blijven bij de laatste vier ploegen. In Schiedam houden ze er al rekening mee dat Kethel volgens seizoen uit zal moeten komen in de derde klasse, maar dat weerhield de ploeg er niet van om Valken’68 pootje te lichten (3-2). Opvallend daarbij is dat de nummer laatst in de vorige speelronde ook al voorbij ging aan DoCoS op eigen terrein. Al met al is er weer een sprankje hoop voor de hekkensluiter om alsnog de dans te ontspringen, terwijl Valken’68 mogelijkerwijs de titelkansen heeft verspeeld. De Valkenburgers verloren eind oktober 2016 van Te Werve en morsten een week later twee punten tegen, jawel, Kethel Spaland. De achterstand op Te Werve leek daardoor schier onoverbrugbaar, maar na een fraaie serie deden de Valkenburgers een paar weken terug weer volledig mee. De beloning was de tweede periodetitel, maar daarna ging het dus twee keer fout voor de geelhemden. Door de twee bananenschillen is de achterstand op de leidende Rijswijkers weer gegroeid tot zeven punten, met nog acht speelronden voor de boeg. Op ’t Duyfrak lijkt evenwel niemand meer bezig te zijn met de koploper. Trainer Van Duijn: ,,Als we zo spelen als in de laatste weken dan maken we nergens aanspraak op dus laten we alsjeblieft niet meer over een kampioenschap praten. Er is geen reden voor paniek, laat dat duidelijk zijn. Maar als we nu nog niet wakker zijn geschud dan hebben we een probleem.”

Foto: Saam de Mooij (heenwedstrijd UVS-Valken’68)

UVS, zo mag gerust worden gesteld, heeft problemen. Dit van een andere aard dan de problematiek bij komend tegenstander Valken’68, want de Leidse ploeg is na een positieve reeks toch weer in de problemen geraakt. Afgelopen zaterdag werd verloren van Te Werve (2-3). Geen schande gezien het feit dat de ploeg van Huib van Oostrom Soede de beste papieren heeft op de titel, maar dat neemt niet weg dat de blauwwitten ondertussen zijn gezakt naar de twaalfde plaats. Vanaf de tiende positie en hoger zal na zesentwintig wedstrijden het sein ‘veilig’ tonen, maar eindigend op stek elf of twaalf wordt het verlengen na medio mei. Soccer Boys en Kethel Spaland ruiken echter bloed en zouden ook nog een aanval kunnen doen op de formatie van Jeroen Hoefnagel. Positief bekeken heeft UVS nog wel prima zicht op ploegen als SC Monster, Honselersdijk, LYRA en VDL. Het kan dus allemaal nog met een sisser aflopen, maar de opdracht voor UVS op ’t Duyfrak mag pittig worden genoemd. In de Kikkerpolder werd het maar liefst 1-5 en de thuisploeg kreeg geen poot aan de grond. Uiteraard is UVS daarmee niet kansloos voor de return, want Valken’68 haalt al weken niet het gewenste niveau. UVS knokte zich na een 0-2 achterstand tegen Te Werve, dat in de eerste helft beduidend sterker was, na rust terug. Het werd 2-2 via eerst een schuiver van Berend Verdoes en later een benutte strafschop van Tim van der Voort, nadat er, zo was de uiteindelijke uitleg, hands zou zijn gemaakt in de zestien. In de slotfase slalomde Ismael Blackshaw zich echter door de Leidse defensie om vervolgens Niels van den Burg kansloos te laten. De Leidenaren kunnen wel weer beschikken over Kris Menken en de van een schorsing terugkerende Bart van der Weijden. Daar staat tegenover dat Berend Verdoes geschorst is.

Voor het verslag van de eerste ontmoeting, zie:

Valken’68 eindelijk op schot, UVS slachtoffer

 

RCL-DoCoS

Op sportpark De Bloemerd wacht de kraker tussen de gedeelde nummers twee: RCL en DoCoS. Beide ploegen hebben een achterstand van vier punten op Te Werve, waarbij de Leiderdorpers de koploper op eigen veld nog zullen treffen en wel op 29 april. Zover is het nog lang niet en dus staan de schijnwerpers zeker ook op deze interessante ontmoeting tussen de regiogenoten. Het eerste duel werd een prooi voor RCL. In Leiden waren de roodwitten een groot deel van de wedstrijd beter, maar de thuisploeg nam wel brutaal de leiding. Na de rust stelde RCL nadrukkelijk orde op zaken en won met 3-5. Mede door dit resultaat beschikt RCL over een beter doelsaldo en zo bezien is het dus de nummer twee tegen drie op de ranglijst. Omdat Valken’68 afgelopen zaterdag voor de tweede keer onderuit ging en RCL en DoCoS wonnen is de voorsprong op de Valkenburgers drie punten. RCL komt voor de vierde achtereenvolgende wedstrijd uit op eigen bodem. Na gelijke spelen tegen Valken’68 (0-0) en LYRA (2-2) volgde een driepunter tegen HVC’10. De thuisploeg drukte in de slotfase door via het tweede doelpunt van Nick van Bemmel en een treffer van Nick Scheurwater (3-1). De equipe van Stefan Luykx en Henk Buyn mocht niet mopperen dat het in de fase daarvoor Vrouwe Fortuna aan de zijde had. De ploeg uit Hoek van Holland mikte onder meer tweemaal op de paal. In Leiderdorp is de wens om minimaal de nacompetitie te halen, hetgeen ook in het voorbije seizoen lukte. Daarin was Westlandia een maatje te groot. Voor volgend seizoen werden Sander Blijleven (Koudekerk) en Michael Schouten (VVSB) al binnen gehengeld en vorige week druppelde het nieuws binnen dat sterkhouder Van Bemmel zal aanblijven bij de Racing Club. Een verbetering naar de eerste klasse behoort tot de mogelijkheden, maar dan zal in eerste instantie opnieuw moeten worden afgerekend met DoCoS.

Foto: dhr. Van Abswoude (heenwedstrijd DoCoS-RCL)

De Leidenaren waren afgelopen weekend duidelijk de meerdere over SC Monster, waarbij Chris van Empel (2) en Oktay Gezici, met zijn eerste seizoensdoelpunt, de score bepaalden. De ploeg van Nico van der Salm herstelde zich daarmee van twee mindere beurten tegen Te Werve (3-0), maar vooral Kethel Spaland (1-2). De trainer had het tegen SC Monster aanmerkelijk meer naar zijn zin. ,,Het zag er weer goed uit, het was het DoCoS dat ik dit seizoen vaker heb gezien. Ik heb genoten van de goals en de aanvallen. We doen nog steeds prima mee en alles vanaf nu is mooi meegenomen. We zijn niet zo breed als onze concurrenten, maar blijven lastig te verslaan. De mindere wedstrijden hebben we nu hopelijk achter ons gelaten.” Na de winterstop vergaarde RCL tot dusverre acht punten en de withemden wonnen drie keer en gingen derhalve twee keer onderuit. In vergelijking met de twee andere regioclubs doen beide clubs het daarmee beter. Valken’68 veroverde zeven punten uit vijf wedstrijden en UVS kwam na de jaarwisseling tot vier punten. Bij DoCoS komt er tot nu weinig nieuws naar buiten aangaande de toekomst van de huidige selectie en eventuele versterkingen, maar woordvoerders van de club gaven recent aan dat er achter de schermen druk wordt gewerkt aan de toekomst.

Voor het verslag van de eerste ontmoeting, zie:

DoCoS rekent zich te vroeg rijk tegen RCL

Zondag, 2C

Meerburg is nadrukkelijk in de problemen na de grootste uitnederlaag van het seizoen. In Berkel en Rodenrijs werd met maar liefst 5-1 verloren van TOGB. De Rijndijkers gaven niet thuis, ondanks het feit dat er weer spelers terug waren van schorsingen. Ex-voorzitter Hennie Muller sprak in een tweet zelfs van een gênante vertoning. Joeri van der Voort bracht met een benutte strafschop-zie de foto hieronder-  nog wel even wat hoop (1-1), maar voor het overige was de thuisploeg heer en meester. Op vreemde bodem wil het sowieso niet erg vlotten met de Rijndijkers. In uitwedstrijden werd vier keer getekend voor een remise en vijf keer werd er verloren. Derhalve wachten de mannen van Ron de Roode nog steeds op een overwinning op verplaatsing. Dat winnen lukte thuis ook pas drie keer en dat maakt dat Meerburg ondertussen voorlaatste staat. Enkel DONK veroverde minder punten (16 om 9). Het wordt dus de hoogste tijd voor een ommekeer om zodoende niet na een seizoen weer terug te vallen naar de derde klasse. Komende zondag komt RKDEO op bezoek en dan zijn er zeker winstkansen voor de withemden. De ploeg uit Nootdorp won ook nog geen uitduel. Sterker nog; er werd slechts drie keer gelijk gespeeld en zesmaal verloren. Afgelopen weekend ging RKDEO thuis onderuit tegen Groeneweg (1-2), waardoor die ploeg voorlopig in een veilige zone terecht gekomen is. Onderin is de stand van zaken nu als volgt: Concordia (20), RKDEO (19), ROAC (19), Teylingen (19), DOSR (16) en de punten in de wacht gesleept door de ploegen onder de streep werd al aangegeven. Bizar is dat DOSR al tien keer gelijk speelde en vanaf eind november niet meer verloor. Frequente gelijke spelen geven echter geen enkele zekerheid voor lijfsbehoud en dat weet Meerburg ook. Winnen tegen RKDEO is zo zoetjes aan een must aan het worden.