Tweede klasse C (zaterdag)- De verschillen in deze klasse zijn en blijven klein. Details zijn praktisch elke week doorslaggevend en de ploegen blijven stuivertje wisselen op de ranglijst. Vooral de plekken twee tot en met twaalf wisselen bijna wekelijks van ‘eigenaar’. Ook opvallend: geen enkele regioclub wist tot nu toe tweemaal te winnen van een andere regioclub. Zo won Voorschoten’97 eerder eenvoudig en soepel van UVS en was het nu de beurt aan de blauwwitten om aan de haal te gaan met de zege. Op Adegeest werd het 1-2 voor de Leidenaren.

Voor de pauze mocht de thuisploeg niet klagen dat het slechts 0-1 was, maar na de doelwisseling kwam de formatie van André Lourens bepaald anders voor de dag. De gelijkmaker was op dat moment logisch en de 2-1 kwam dichtbij, maar uiteindelijk kroonde Bart van der Weijden zich tot matchwinnaar. UVS ‘pikte’ twee plaatsen in de rangschikking over de rug van SVC’08 en Lugdunum en Voorschoten’97 blijft RCL, de nieuwe nummer twaalf, slechts voor op doelsaldo. Het sprokkelen gaat dus onverminderd voort.

Bij de thuisploeg was Peer van Paasen niet fit genoeg om de gehele wedstrijd te spelen. Voor de pauze verving de middenvelder wel de geblesseerd geraakte Hamza Apaydin. Richard Bakker begon en eindigde op de bank. De vormgever was eigenlijk niet inzetbaar en Sem Simonis ontbrak zelfs op de bank. Zo kreeg jongeling Jasper Mol een kans als rechtsback. Nick Scheurwater ontbrak onder meer aan Leidse kant, maar Steef Roodakkers had genoeg keuze gezien het feit dat Youssef Ait el Houssi, toch ex-speler van Ter Leede, onder meer op de bank begon.

UVS zorgde voor het eerste gevaar via Thom de Vries en Bart van der Weijden en daarmee werd de toon gezet. Voorschoten’97 liet zich even zien via Kevin Koek en Mol, maar UVS trok al snel de regie naar zich toe tegen een slap ogende gastheer. Niet toevallig werd het na tien minuten al 0-1. Stefan van der Niet kwam onnodig zijn doel uit, De Vries ging ervan door en was te sterk in het duel met Illias Bahri.

 

De grootste kans had na ruim een kwartier kunnen ontstaan voor de thuisploeg, maar Tim Koning stak Hamza Chikhi te laat weg om zo alleen voor Jesse Haak te kunnen verschijnen. Vervolgens kreeg UVS de kans op de 0-2, maar nu stuitte de doelpuntenmaker van de 0-1 op Van der Niet. Zes minuten voor rust wierp Apaydin zich in de baan van een gevaarlijk schot van Van der Weijden. Zijn redding was belangrijk, maar de verdediger moest er wel geblesseerd af.

In de tweede helft kwam de ijverige Sem Plezier, de middenvelder liep in de eerste helft een lichte kwetsuur op, niet meer in actie en zo mocht El Houssi alsnog zijn minuten maken. Hij moest met zijn teamgenoten toezien dat Voorschoten’97 feller en overtuigender voor de dag kwam. UVS moest vaker terug en kwam diverse keren in de verdrukking. In ongeveer dezelfde minuut als bij de 0-1 in de eerste helft zorgde Koek voor de gelijkmaker met een inzet vlak voor de neus van Haak. Voorschoten’97 proefde dat er meer te halen viel en Koning kreeg een ideale gelegenheid om er 2-1 van te maken. Dat lukte niet en aan de overkant moest Koek redding brengen bij een actie van William van Vliet.

Geleidelijk aan kon de wedstrijd beide kanten op. Met een gelijkspel werd geen genoegen genomen. Nick Guijt brak een slordige twintig minuten voor tijd uit en kreeg de bal wel langs Haak, maar de ex-speler van RCL kon geen collega vinden. Aan de overzijde bracht De Vries bijna zijn tweede treffer van de middag op zijn naam, maar nu kwam de gastheer met de schrik vrij.

 

De laatste zes minuten waren eveneens boeiend en bepalend, zo bleek achteraf. Eerst dacht het thuispubliek aan de 2-1 bij een schot van Van Paasen. Haak was geklopt, maar de paal stond succes voor de vorig seizoen nog eersteklasser in de weg. UVS kon zo opgelucht adem halen. En even later zelfs een feestje vieren. Axel Pison had een versnelling in huis op links, hield het overzicht en bezorgde het leder door de lucht bij Van der Weijden. De middenvelder bedacht zich niet en nam de bal op zijn pantoffel. Van der Niet stond aan de grond genageld en ook de Voorschotense aanhang moest de handen op elkaar brengen voor deze schone goal. Dit dan wel als de bekende boer met kiespijn.

Daarna bleek de thuisploeg niet meer bij machte om zich op te richten en zo veroverde UVS drie belangrijke punten en lijkt een positie in de top vijf een zekerheid te worden. Voorschoten’97 zou maar al te graag ruilen, maar gezien het spel in de tweede helft is er geen reden om te wanhopen. De vraag blijft enkel waarom de brigade van Lourens zo slap aan de derby begon. UVS had niets op met die vraag en is bezig aan een indrukwekkende reeks.

Interviews van na dit duel werden al eerder geplaatst op deze website.

Voorschoten’97- UVS 1-2 (0-1). 10. De Vries 0-1, 56. Koek 1-1, 86. Van der Weijden 1-2. Scheidsrechter: Van der Stelt. Toeschouwers: 200.

Voorschoten’97: Van der Niet, Mol, Koek, Apaydin (41. Van Paasen), Valies, Manuputty, Bahri, Koning, Guijt, Constancia, Chikhi (77.Vijlbrief).

UVS: Haak, Verlaan, Maaskant, El Houari (88.Boogmans), Pison, Leugering, Van der Weijden, Verdoes (66.Walcott), Plezier (46. Ait el Houssi), De Vries, Van Vliet.