Dinsdagavond heeft UVS zich geplaatst voor de finale van de Rabobank LAV Cup. Eerder speelde de zaterdagtak van Voorschoten’97 zich al naar de laatste twee overgebleven ploegen. De ploeg uit de Kikkerpolder zegevierde in de Leidse derby over FC Boshuizen (1-3). Bij rust leidde de eersteklasser nog met 1-0. Het duel vermaakte en leverde onder meer een beauty van een doelpunt op.

Marcel IJzendoorn liet de coaching op deze avond over aan Ronald van Wattum en Romano Seedorf. De thuisploeg kwam niet op volle oorlogssterkte voor de dag. Diverse spelers van de hoofdmacht zijn geblesseerd of hebben pijntjes en verdienen rust met het oog op de naderende nacompetitie. Toch stond er zeker een representatief elftal op het veld, want tal van spelers vielen dit seizoen al wel in of hadden vorig seizoen nog een basisplaats. Bij UVS was wel bijna iedereen beschikbaar.

De eerste helft was ronduit boeiend te noemen, hoewel het geruime tijd duurde voor de eerste serieuze kansen. Beide ploegen oogden gretig en gaven er blijk van graag te gaan voor een finaleplaats. Natuurlijk, FC Boshuizen gaat de nacompetitie in en UVS kan eventueel ook nog meesmullen met het toetje. Daar liggen vooral de belangen, maar het is natuurlijk allerminst zeker dat succes gegarandeerd is in de verlenging van het seizoen. De Rabobank LAV Cup is een te winnen prijs in het seizoen en krijgt steeds meer aanzien.

Het tempo lag vrij hoog bij beide ploegen. Dat maakte wel dat het af en toe slordig werd, maar zeker bezienswaardig. Tommy Sinteur kreeg de eerste mogelijkheid, maar de aanvaller had een inzet in huis die het doel niet haalde en die ook geen medespeler vond. Na ruim twintig minuten stuurde Daan van der Zwaan Isi Adima weg. De velugelaanvaller stuitte op Leroy Goedhoop. De terugspringende bal kon Adima niet bij de meegelopen Van der Zwaan krijgen.

Tien minuten voor de rust werd de doelman nog eens getest. Een ferme vrije trap van Bart van der Weijden kon uit de bovenhoek worden geplukt. In die fase kreeg UVS al de overhand, hoewel Samuel Matheus aan de andere kant meer had mogen doen met een splijtende pass van Sohrab Safi. Vlak voor de pauze zette Adima Sjoerd Winkelman weg en leverde de bal bij Van der Zwaan die door een polletje over de balde maaide. Even later mikte de spits in kansrijke positie over. Een paar tellen daarna lag de bal er aan de overkant wel in. Via een carambole kon Noah Voinov de score open breken.

Na de onderbreking waren de ploegen minder in balans. UVS kwam gretiger uit de kleedkamer en bij FC Boshuizen werd de bal steeds sneller ingeleverd. Lars Verlaan waarschuwde al met een kopbal uit een corner, die net over ging. Van der Zwaan miste vervolgens zijn derde kans, maar een minuut later was het wel bingo voor de blauwwitten. De sterk spelende Marvin Sloos had een prima assist in huis die door Thom de Vries keurig werd afgerond. Eindelijk dus een doelpunt voor UVS, dat de laatste weken (maar ook eerder) erg veel moeite heeft om kansen te verzilveren.

De gelijkmaker werd drie minuten later gevolgd door het hoogtepunt van de avond. Een vrije trap van Van der Weijden kwam uit bij Van der Zwaan. De puntspeler rondde op zeer technische en fraaie wijze af en daarmee werden zijn gemiste kansen naar de vergetelheid geschoten. UVS leidde dus opeens en vanaf dat moment controleerden de gasten het duel. In defensief opzicht werd vrijwel niets meer weggegevn en FC Boshuizen moest passen. Safi had nog wel eenmaal een heerlijke trap in huis, maar Niels van der Burg toonde zijn keeperskwaliteiten.

Halverwege de tweede helft werd de marge naar twee doelpunten getild. Vanuit een scrimmage schoof Tim van Dam binnen. De jongeling mocht op deze avond zijn talenten laten zien en mocht trots zijn op zijn prestatie. Dat gold ook voor Boy Tetteroo aan de andere kant van de frontlinie. De jongeling had onder meer een fraai schot in huis waaruit bleek dat er voetbalinzicht in zijn spel zit. De doelman van FC Boshuizen werd geklopt, maar de lat bracht soelaas voor de geelblauwen. Daarna speelde UVS het duel vakkundig uit en zo bereikte UVS, net als vorig seizoen, de finale van dit toernooi. Daarover in de komende weken meer. De Leidse derby mocht er zijn en de thuisblijver kreeg ongelijk, hoewel de temperatuur op deze avond niet aangaf dat we ons in de maand mei bevinden.

Basisopstelling FC Boshuizen: Goedhoop, Voorn, Winkelman, Uwimana, Fikki, Safi, Nomen, Maatoug, Matheus, Voinov, Sinteur.

Basisopstelling UVS: Van der Burg, Sloos, Verlaan, El Houari, Van Kempen, Van der Weijden, Leugering, De Vries, Walcott, Van der Zwaan, Adima.