Hoofdklasse A- Al vroeg in het seizoen stond de enige regionale derby op het spel. In eigen huis ontving FC Rijnvogels het Alphense ARC. De bezoekers speelden veelal wat makkelijker aan de bal, maar de thuisploeg kreeg meer en betere kansen in een niet al te hoogstaande derby. De 0-0 was voor Jimmy Simons wat teleurstellend, maar collega Mark Evers meende dat zijn ploeg niet onder deed voor de gastheren.

Evers: ,,We hadden de controle over de wedstrijd en hebben geen grote kansen weggegeven. En als het wat gevaarlijker werd dan kwam dat vooral voort uit dode spelmomenten. Ik merkte dat er bij hen meer druk op stond. Zij willen hoog gaan eindigen, maar ik heb geen tegenstander gezien die volle bak ging. Het was zelfs wat angstig en dat vind ik onze verdienste. Aan de bal waren wij beter en in de slotfase hadden we er ook nog met de zege vandoor kunnen gaan. Voor dit puntje had ik vooraf wel getekend.”

Een winstpartij voor de bezoekers was wat al te gortig geweest, want de opmerking Van Simons dat zijn ploeg meer en betere kansen kreeg was waar geweest. Enkel is het ook een kwaliteit om af te drukken en daartoe bleken de roodwitten dit keer niet toe in staat.

Bij de thuisploeg stond er één nieuweling aan het vertrek, maar Arno Dijkstra is tegelijkertijd geen onbekende op de Kooltuin. Ook bij ARC waren het veelal dezelfde gezichten van vorig seizoen, hoewel de rentree van Maurits Splinter na lang blessureleed genoemd mag worden.

Het duurde lang voordat er iets van importantie te beleven viel voor een doel. Een voorzet van Romano van der Stoep bereikte net aan Max van Steen niet. Even later kreeg de man van de assist zelf een kans op aangeven van Jaap van Duijn, maar Aäron Balk voorkwam Katwijks succes. De grootste kans kwam er echter via Van Duijn die vorige week een hoofdrol vertolkte in de zege op AZSV en ook nu de meest gedreven aanvaller was bij de equipe van Simons. De paal voorkwam een achterstand van ARC, dat zich verder vrij eenvoudig staande hield. Er kwamen nog wel wat mogelijkheden voor de FC, maar de overtuiging ontbrak.

Na de onderbreking bleef de thuisploeg gevaarlijker, maar dat nam niet weg dat de gasten ook gokten op een uitbraak. Ricardo de Vlugt had zijn handen vol aan Lionel Frederik, de gevaarlijkste aanvaller bij de promovendus. Dirk Jan van den Over knikte een keer naast en er kwamen wat schietkansen, maar Balk hoefde de gang naar het net niet te maken. In de eindfase, nadat Simons Yassin Kaabouni en Roy van Leeuwen bracht om iets te forceren, kwam juist ARC nog dichtbij een treffer. Frederik speelde zich onder meer een keer knap vrij, maar voerde zijn actie door waar schieten een betere optie zou zijn geweest.

Zo was het wel spannend gebleven tot het laatste fluitsignaal, maar de vonken waren er bij deze derby zeker niet vanaf gesprongen en dat was wat teleurstellend voor de neutrale kijker. De trainers met een slotwoord. Simons: ,,Wij hadden als enige recht op de zege op basis van het aantal kansen. ARC speelde vooral reactievoetbal, waarbij zij het organisatorisch wel goed voor elkaar hadden. Eigenlijk hadden we nu zes uit twee moeten hebben.”

Evers: ,,Voor ons een goed resultaat waarbij ik daar vooraf tevreden mee zou zijn. Het verbaasde mij wel dat zij ons niet bij de strot grepen. Je kunt de credits ook aan ons geven voor onze weerstand. We kunnen hiermee verder, hoewel het balbezit aan onze kant nog wel een beter vervolg moet krijgen.”

FC Rijnvogels-ARC 0-0. Scheidsrechter: Prooi

FC Rijnvogels: Verkerk, Van den Oever, Van Heiningen, Wijmer, De Vlugt, Slegt, Van der Stoep, Driebergen, Dijkstra (58. Kaabouni), Van Steen (68. Van Leeuwen), Van Duijn.

ARC: Balk, Duisterhof, Prins, De Graaf, De Groot, Arnoldus, Knoester, Samsom (88.Janszen), Splinter (74. Drexhage), Den Horder (79.Ouass), Frederik.

Foto’s: Piet van Kampen