zaterdag, april 27, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseHoofdrol voor Jaap van Duijn bij uitzege FC Rijnvogels

Hoofdrol voor Jaap van Duijn bij uitzege FC Rijnvogels

-

Hoofdklasse A (zaterdag)- Als je een lange busreis naar Aalten in het uiterste Oostenvan het land onderneemt wil je niet met lege handen thuiskomen. De missie van FC Rijnvogels slaagde. Een zwaar bevochten maar verdiende 1-3 overwinning staat aan het einde van negentig spannende minuten op de teller.

Trainer Jimmy Simons vertrouwt met zijn opstelling grotendeels op de bekende krachten. Alleen de dit seizoen teruggekeerde Arno Dijkstra staat als nieuweling aan de aftrap van het bloedhete hoofdveld op sportpark Villekamp. Aanvoerder Ricardo de Vlugt vervangt als linksback de geblesseerde Niek Ossevoort en de topscorer van vorig seizoen, Max van Steen, is net op tijd hersteld van een blessure. Na een sterke openingsfase van de bezoekers uit Katwijk is het juist deze Van Steen die een vrije trap van Jaap van Duijn binnen kopt. Rijnvogels neemt het heft nu nog steviger in handen. Vooral het middenveld met Jesse Driebergen, Luuk Slecht en Romano van der Stoep is op dreef. Na een klein half uur komt AZSV dan toch sterker opzetten. Vooral met lange crossballen wordt de achterhoede van de Katwijkers getest. Een onschuldig ogende situatie in de 31e minuut resulteert even later zelfs in een penalty voor de gastheren. Keeper Jeffrey Verkerk geeft een lichte duw mee aan de rechtsbuiten en scheidsrechter Elissen vindt het genoeg voor een pingel. Verkerk zelf herstelt de situatie door de strafschop uit de hoek te boksen. Rijnvogels verzuimt in de laatste fase voor rust de voorsprong te vergroten. Een aantal counters wordt te gehaast uitgespeeld en zo blijft het bij een kleine voorsprong bij rust.

Na de pauze blijft FC Rijnvogels in eerste instantie domineren, dit keer met succes: een AZSV verdediger maakt in de 53e minuut hands in de zestien en Van Duijn mag het vonnis voltrekken. Keeper De Kolste zit er nog aan maar kan de 0-2 niet voorkomen. De bezoekers zitten op rozen maar moeten al drie minuten later na niet opletten bij een vrije trap van AZSV de 1-2 incasseren. Als Arie de Vreugd na ruim een uur spelen na een onbesuisde tackle aan de zijlijn een directe rode kaart krijgt, is duidelijk dat de Katwijkers toch nog een lastig half uurtje tegemoet zien.

Er wordt met tien man voor elke meter gevochten en Simons brengt met Kevin Wijmer, Yassin Kaabouni en Dennis Bakker frisse krachten in het veld. Bij één van de spaarzame uitvallen van de Katwijkers krijgt Van Duijn tien minuten voor tijd een vrije trap mee. Op rond dertig meter van de goal gaat hij er eens goed voor staan. Met een schitterende curve vliegt de bal voor de beslissende 1-3 in de kruising. De ontlading aan Katwijkse kant is na deze beauty dan ook groot. AZSV probeert met veel hoge ballen voor de goal het tij te keren maar de Rijnvogels defensie geeft weinig weg en trekt de zege over de streep. De eerste drie punten kunnen worden bijgeschreven in een seizoen waarin de Katwijkers bovenin een woordje mee willen spreken.

Trainer Simons over de zege: ,,Het eerste duel winnen is belangrijk en vooral lekker als dat ook nog eens gebeurt in een uitbeurt. Ik ben van mening dat we verdiend hebben gewonnen. We maakten het onszelf enkel echter te lastig. Vooral in de omschakeling hadden we meer met de geboden ruimte moeten doen. De eindpass was echter vaak niet goed. Jammer, want we hadden de klus al voor de pauze kunnen klaren. Na de rode kaart was het oppassen geblazen, maar we hebben goed stand weten te houden. Over de rode kaart heb ik mijn twijfels. Misschien had Arie de overtreding niet moeten maken, maar ik begreep het ook wel weer. Er zijn scheidsrechters die er geel voor hadden gegeven. Dus de straf was zwaar, maar we hebben gelukkig geen averij opgelopen.”