Voorbeschouwing

Voorschoten’97-Die Haghe

Net zoals in de voorbije jaren levert de redactie van Leidenamateurvoetbal.nl eenmaal per week een bijdrage aan het Leidsch Dagblad waarbij het Leidse regiovoetbal centraal staat. De bijdrage wordt doorgaans op woensdag geplaatst. Deze week ruim baan voor Voorschoten’97 (zaterdag) in de persoon van doelman Stephan van der Niet. Voor de volgelingen van het Leidse regiovoetbal die geen LD lezen hierbij alsnog het interview en zelfs iets uitgebreider.

Noordwijker Stephan van der Niet verkaste een slordige tien jaar terug naar Voorschoten’97. De toenmalige trainer van Noordwijk, Hein van Heek, vroeg hem mee en zo geschiedde. De jonge doelman werd derde keeper en mocht ervaring opdoen om later door te kunnen stoten. Zijn debuut op Adegeest kwam er, maar diverse seizoenen moest de sinds kort communicatieadviseur bij het LUMC genoegen nemen met een bijrol. Zo werden in de loop der jaren Matthijs Keemink, Steven Verstraeten, Robbert van der Post en vorig seizoen Justin van Look als beter bestempeld door de diverse trainers. Dit seizoen keepte de nu dertigjarige doelman alle competitiewedstrijden.

Van der Niet plukt een bal uit de lucht in het thuisduel tegen BVCB. Het bleef bij 0-0. De doelman hield tot nu toe driemaal de nul.

,,Ik zat er altijd tegenaan. Soms kreeg ik het voordeel, maar de hoofdmacht was niet altijd voor mij weggelegd. Dat is nooit leuk en ik heb dikwijls de smoor in gehad. Toch moet je je eigen weg er in vinden om de gemaakte keuze te accepteren. Je moet kijken naar de rol die je dan in kunt nemen want je bent wel met een groepsproces bezig en die wil je niet verstoren.”

Van der Niet stelt dat hij in het kampioensjaar ’18-’19 weldegelijk een rol had achter Van Look. ,,Ik trachtte de boel scherp te houden, want dat ontbrak er nogal eens aan. Er was kwaliteit genoeg, maar er is meer nodig om het beste uit jezelf te halen. Uiteindelijk slaagden we erin om de titel te pakken en met nu nog meer bagage in de selectie is duidelijk dat die scherpte er in de eerste klasse altijd moet zijn. Daarin heeft Voorschoten’97 zichzelf zeker verbeterd. Voor mij is het heerlijk om nu weer eerste doelman te zijn. Ik heb rust en krijg vertrouwen.”

Afgelopen zaterdag speelde Voorschoten’97 uit bij Forum Sport. De ploeg van Van der Niet leek af te stevenen op een 0-1 zege door een benutte pingel van Ronnie Verplancke, maar in de extra tijd kwam er alsnog evenwicht. Van der Niet keepte meer dan uitstekend. ,,Het ging zeker lekker, ja. Jammer dat we de 0-1 niet over de meet konden trekken. Overigens was er nog een keeper goed bezig. Justin keept daar namelijk. Het is ook gewoon een goede doelman. Nee, ik heb hem niet echt gesproken.”

       Neptunus scoort op sportpark Adegeest. Er kwam met 2-2 geen winnaar tegen de Rotterdammers.

Met de nieuwkomer gaat het crescendo op het vierde amateurniveau. ,,De organisatie staat goed. De trainer heeft al diverse keren mutaties moeten doorvoeren, maar op zich maakt het niet uit welke poppetjes er staan. Iedereen weet wat hij moet doen en laten en ik heb een uitstekende wisselwerking met de verdedigers. Er is een duidelijk plan en qua uitvoering hebben we het tot nu toe goed gedaan. Als ik de wedstrijden nog eens de revue laat passeren dan had het puntentotaal nog groter kunnen zijn. Met een beetje pech hadden we anderzijds wat minder punten verzameld, maar al snel in deze competitie bleek dat we goed mee zouden kunnen. Voetballend gezien horen we bij de beste drie, schat ik in. Van de ploegen waartegen we tot nu toe speelden vind ik dat ook van Heinenoord, maar zij staan slechts voorlaatste. Dat zegt wel wat. Al met al is de huidige zesde plaats, kort achter de nummer drie, niet gestolen. We hebben niet voor niets als enige gewonnen van koploper Poortugaal.”

De sluitpost heeft het al die jaren onder aan de streep prima naar zijn zin bij de club. ,,Er staat een leuke groep en onze trainer (Theo Ducaneaux, HK) is hier goed op zijn plaats. Hij zit kort op de groep en houdt ons scherp en zorgt ervoor dat we focus hebben. Het is een prima keuze van de club geweest en dat is niets ten nadele van zijn voorganger André Lourens. Hij zorgde voor ontspanning en nam druk weg bij spelers. Na verloop van tijd is het echter voor elke groep goed om een nieuwe trainer te mogen verwelkomen. Dit seizoen heb ik het wel extra naar mijn zin. Ik pendel doordeweeks op en neer vanuit Noordwijk en dat kost tijd. Dan is het prettig dat je kunt zien dat iedereen een stap extra voor elkaar doet. Kwaliteit is er zat, zoals ik al stelde, maar we brengen als groep veel meer op.”

De groengelen spelen nog drie duels voor de winterstop. ,,Onze komende tegenstander, Die Haghe, staat bij ons in de buurt. We kunnen verder uitlopen op deze ploeg. Daarna komt VELO, een oude bekende uit de tweede klasse, naar Voorschoten toe. We sluiten af tegen Nootdorp. Een bekende uit het verleden. Wanneer we de eerste seizoenshelft goed kunnen afsluiten, zit er een plek in bij de beste vijf. Dat zou mooi zijn.”

Over zichzelf wil Van der Niet ook nog wel wat kwijt. ,,Ik anticipeer veel beter op spelsituaties, het positioneren gaat veel beter en ik zet de organisatie van achteruit neer. Daarnaast kom ik niet te ver meer uit mijn hok als dat niet nodig is. Dit niveau is voor mij prima. Mocht er nog wat moois komen dan kan ik daar over nadenken. Belangrijker is dat ik nog meer ervaren word, want het is dus niet zo dat ik hier seizoenen lang in het eerste heb gekeept.”