Tweede klasse C (zondag)- Op een “smerig” sportpark Elsgeest traden Foreholte en Stompwijk aan voor de returnwedstrijd. Met smerig doelt uw verslaggever uiteraard niet op de accommodatie maar gaat het hier over het weer, maart roert zijn staart en dat maakt het grauw en guur. Hoe zou Foreholte omgaan met de teleurstelling van vorige week en hoe zou Stomwijk’92 voor de dag komen in de strijd tegen de degradatie?

Beide ploegen starten met een traditionele 1:4:3:3 formatie met dien verstande dat het middenveld van Stompwijk wat vlakker en meer op 1 lijn speelde dan die van Foreholte. Bij de Voorhoutse formatie waren de middenvelders veelvuldig in beweging, rouleerden regelmatig, zakten uit of speelden juist weer wat dieper tegen de spitsen aan waardoor de mannen van trainer Erik van Manen zoekende waren en naarmate de wedstrijd vorderde ook steeds minder grip kregen op het team van Frank Bloemheuvel.

Een thuisploeg met jonkies maar ook met ervaren mannen als keeper Matthijs Guyt, Tjeerd van der Zwaan, William van Vliet en Marouane El Idrissi. Die ervaring zorgde voor balans, de jonkies mochten op de juiste momenten dartelen en naar voren maar werden ook steevast teruggehaald naar de positie zodat er bijvoorbeeld geen gaten vielen in de laatste linie. Niet onbelangrijk als je weet dat Stompwijk gezegend is met twee razendsnelle vleugelspitsen, Nick Ammerlaan en Enrico Geus.

De eerste fase was rommelig, ballen werden slordig ingespeeld of naar voren geramd waardoor het onrustig oogde. In die fase leverde een strak genomen vrije trap van Geus een hectisch moment op voor goalie Guyt zonder een doelpunt op te leveren.

Niet lang daarna kreeg Foreholte een corner aan de ander kant van het veld, die werd slecht genomen met een trage lage bal over de grond. Echter de Stompwijkse centrumspits Dennis van der Linden raakte de bal volkomen verkeerd waardoor het leder achter de verbouwereerde doelman Jesper van Leeuwen eindigde, 1-0 op het scorebord.

Vanaf dat moment kantelde de wedstrijd in Voorhouts voordeel want niet lang daarna ging aanvoerder Sten Admiraal goed door op links, bracht de bal slim bij collega El Idrissi die zich knap vrijspeelde en met diagonale schuiver de 2-0 binnenschoot. Daarmee bracht hij Stompwijk in zwaar weer want niet lang daarna kregen in één aanval zowel Ton Arroyo als van Vliet de mogelijkheid om Stompwijk de genadeklap toe te dienen maar uiteindelijk eindigde de bal in de handen van sluitpost Van Leeuwen.

Zoals gezegd heeft Foreholte een ploeg in balans, in elk geval in deze wedstrijd. Twee jonge backs die met enige regelmaat opstomen om de aanval te ondersteunen, korte combinaties worden afgewisseld met een crossbal dan wel een lengtebal op de lopende mensen. Trainer Van Manen probeerde zijn manschappen compact bij elkaar te laten spelen maar dat lukte onvoldoende, telkens werden de vrije mensen tussen de linies gevonden. Tevens wilde hij dat zijn spelers sneller de eigen voorwaartsen zouden zoeken i.p.v. op te bouwen van achteruit want dat lukte niet tegen een hoog druk zettend Foreholte. Bij zo’n opbouw vanuit de  keeper ging het dan ook fout. Foreholte kwam heel snel in balbezit en rechtsbuiten Jelle Geerlings wist daar wel raad mee, met een prachtige lob verschalkte hij doelman Van Leeuwen, 3-0, gejuich op de tribune.

Niet lang daarna vuurde Geus weer één van zijn vrije trappen op het hok van Guyt. De bal kwam vanuit een mêlee van spelers bij Guyt terecht, die kon de bal onvoldoende verwerken waardoor Van der Linden nu in het goede goal kon scoren, 3-1, Stompwijk terug in de wedstrijd???? Helaas voor de Stompwijkse gasten werd dit geen realiteit. Via een snelle counter, waarbij uw verslaggever een randje van buitenspel meende te zien maar het vlagsignaal werd genegeerd door scheidsrechter Van Sprang, kon linksback Olle Roffelsen het lot van Stompwijk bezegelen met de 4-1 ruststand.

In deze stand kwam geen verandering meer, het spelbeeld bleef hetzelfde. De thuisploeg bepaalde in hoge mate de wedstrijd en Stompwijk deed zijn uiterste best om daar iets tegenover te stellen, wat onvoldoende lukte. De spaarzame momenten dat ze eruit konden komen, werden ook nog een keer onterecht afgevlagd maar dat deed niets af aan de terechte overwinning van de Voorhouters.

Basisopstelling Foreholte: Guyt, Van Dam, Van der Zwaan, Spreeuw, Roffelsen, Bloemendaal, Geerlings, Admiraal, Arroyo, Van Vliet, El Idrissi.

Basisopstelling Stompwijk’92: Van Leeuwen, S. van der Salm, Van Veen, Van den Bosch, Van Marwijk, Van Benten, Geus, Knijff, Van der Linden, Onderwater, Ammerlaan.