Op een zonovergoten Sportpark De Bloemerd ontving RCL zaterdag het nationale team van de Salomonseilanden. Onder het toeziend oog van de Ambassadeur van de Salomonseilanden Moses Mosé, Burgemeester Laila Driessen en Wethouder Willem Joosten boekte RCL een verrassende zege (3-2) op de nummer 139 van de FIFA-ranking. Nog los van de overwinning werd de Racing na afloop overladen met complimenten voor de perfecte organisatie van deze bijzondere wedstrijd.

Na het spelen van de volksliederen kwam RCL al vlot op voorsprong door een goal van Remy Libbenga (1-0). RCL speelde aan het einde van het seizoen met een aantal talentvolle jonge spelers die zich goed staande hielden in deze internationale match. Het nationale team van de Salomonseilanden beschikt over kleine en handige spelers en vond tegenover zich een ploeg met aanzienlijk meer lengte en fysiek. De boomlange verdediger Sander Blijleven en spits Thom Wijnalda zijn daarvan de belangrijkste exponenten. Nog voor de rust deed Gagame Feni wat terug voor de bezoekers. Hij omspeelde de sterk optredende keeper Rodney Beij en tekende voor de 1-1.

Diezelfde Feni schoot zijn ploeg kort na de rust op voorsprong (1-2), maar RCL toonde veerkracht en scherprechter daarbij was Kai Vijlbrief. Hij was na de rust ingevallen en besliste met twee gave treffers de wedstrijd in Leiderdorps voordeel (3-2). De bezoekers uit de Pacific verzuimden in die periode wel om een aantal grote kansen te verzilveren. Coach Wim Rijsbergen stipte die doeltreffendheid aan als een verbeterpunt. Toch was hij begripvol voor zijn ploeg: ,,Wij spelen vandaag de zesde wedstrijd van in totaal zeven in een kleine twee weken tijd. Eigenlijk is die belasting te zwaar, maar alles staat in het teken van de voorbereiding op de Pacific Games op het eiland Samoa in juli. Mijn huis in Leiderdorp ga ik voorlopig nog niet zien, want maandag vliegen we al naar Singapore voor een volgende wedstrijd.”

Aanvoerder Wijnalda sprak na afloop van een ‘jongensboekervaring’: ,,Ik ga er vanuit dat dit mijn enige interland in mijn voetballoopbaan zal blijven en als je die dan ook nog winnend afsluit dan is dat helemaal geweldig. Ik moet wel zeggen dat je aan die jongens kon merken dat de vermoeidheid wel begon toe te slaan, maar ik kan niet anders zeggen dan dat wij als ploeg heel goed hebben meegedaan!”.

Na afloop waren de spelers van de Salomonseilanden toch nog fit genoeg om in het clubhuis een traditionele zang- en dansvoorstelling te geven. De spelers van RCL wilden niet achterblijven en dansten spontaan de actuele hit ‘links-rechts’ voor hun gasten. Met een gezamenlijke maaltijd werd deze prachtige gebeurtenis afgesloten. RCL-voorzitter Dick van der Bijl stond er glimmend van trots bij: ,,Het vergt heel wat organisatie om dit soort ploegen op bezoek te krijgen, maar volgens mij hebben we gezorgd voor een mooi stukje Leiderdorp-promotie. Ik ben vooral hartstikke trots op de inzet van al onze vrijwilligers én sponsors die dit mogelijk hebben gemaakt. Zowel sportief als organisatorisch is alles perfect verlopen en ik wens Wim Rijsbergen en zijn team alle succes toe bij de Pacific Games!”.

Bron: RCL

Foto’s: J.P. Kranenburg