Eind vorige week stond het navolgende interview in het Leidsch Dagblad. Voor degenen die dit nog niet lazen hierbij nog eens de weergave.

Voor assistent-trainer Huig Hoek werd 2019 een turbulent jaar. ‘Mister FC Rijnvogels’ beleefde roerige tijden bij zijn club en dat had vooral te maken met gebeurtenissen op bestuurlijk vlak en in de organisatie. Voorheen was er sprake van een oase aan rust op de Kooltuin, maar er ging in het voorbije jaar veel mis en dat leverde nogal wat scheve gezichten en wrijvingen op. Langzamerhand klimt de vereniging in de benoemde geledingen weer uit het dal en de Katwijkse rechter-en linkerhand van de na dit seizoen vertrekkende hoofdtrainer Jimmy Simons ziet de toekomst weer zonniger in. Dat laatste moet ook wel want de altijd spraakzame en vriendelijke Hoek (49) kreeg op privégebied nog veel meer voor zijn kiezen.

,,Hoe treurig persoonlijk leed ook kan zijn, het doet je wel relativeren en dat vermogen heb ik aangesproken. Mijn vrouw werd van de ene op de andere dag ziek. Ze kreeg sarcoïdose, een auto-immuunziekte die haar enorm beperkt in het dagelijkse leven. Opeens is er een rolstoel en een rollator in huis. Deze ziekte kan binnen twee jaar genezen, maar het kan ook chronisch zijn. Een onzekere tijd wacht ons dus. Helaas is er voor de feestdagen voor haar en ons nog een heel naar bericht gekomen uit het ziekenhuis en daar hopen we binnenkort meer duidelijkheid over te krijgen. Alles heeft er natuurlijk bij ons en onze kinderen ingehakt, maar we blijven vooral positief. Zo willen we in het leven staan.”

Hoek kan de ‘voetbal gerelateerde zaken’ en het ‘thuisfront’ goed van elkaar scheiden. ,,Als ik bij FC Rijnvogels ben, kan ik mijn gedachtes over mijn vrouw even parkeren. En andersom ben ik er thuis volledig voor haar. Om die reden ben ik recent ook niet mee op trainingskamp geweest naar Portugal. Dat had even geen prioriteit.” Toch is Hoek nog veelvuldig op de club geweest in de voorbije tijden. ,,Na dit seizoen ben ik assistent-trainer af en ga ik hier een functie bekleden in de technische commissie. Daar heb ik nu al een rol in, onder meer moesten we een nieuwe trainer aanstellen en zijn er gesprekken geweest met spelers met het oog op volgend seizoen, en daar was ik dus druk mee. In elk geval voelt het voor mij heerlijk aan dat ik aan de club verbonden blijf want ik loop hier al zesentwintig jaar rond en ik wil de club nooit laten zakken.”

Onrust was er volop en dat ging de eveneens oud-speler van de club niet in zijn koude kleren zitten. ,,Er zijn stromingen binnen de club gekomen en veel had te maken met geldzaken. Het mag duidelijk zijn dat het op een aantal vlakken anders had gemoeten, maar ik ben er niet de man naar om met modder te gooien. Iedereen, daar ga ik tenminste vanuit, heeft de beste intenties gehad. Het is jammer dat een aantal mensen de vereniging de rug heeft toegekeerd, maar ik hoop dat het hierbij gaat om een adempauze. In de laatste weken zie ik weer veel positieve ontwikkelingen en ik begrijp dat ook het trainingskamp een daverend succes is geweest. Ik durf mezelf wel een verbinder te noemen en ik had gehoopt dat ik in die rol partijen nader tot elkaar zou hebben kunnen brengen. Dat lukte me niet en dat heeft wel pijn gedaan. We moeten nu echter met zijn allen de club uit de negatieve spiraal halen. Het is goed dat er zorgvuldiger gewerkt zal worden en dat nieuwe commissies weer gevormd zijn of gaan worden. Deze club gaat mij aan het hart en met positivisme wil ik de toekomst in. Op de Kooltuin en uiteraard ook thuis.”

Vervolgend: ,,Het leven is al met al maar betrekkelijk en je moet de dag plukken. Ook als het even minder gaat. Daarom is muziek voor mij onder meer belangrijker geworden. Ik haal er kracht uit en soms komt er een traan uit het oog. Ik wil mijn waardering uitspreken voor het interim-bestuur die de nek heeft uitgestoken. Het is voorts jammer dat Jimmy vertrekt. Met hem heb ik een hele goede band, zoals ik dat ook had met zijn voorganger Hein van Heek. De aanstelling van Thomas Duivenvoorden voelt echter ook al goed. Hij past prima bij de veranderingen die de club al heeft doorgevoerd.”