zondag, april 28, 2024
HomeColumnEn toen was er de aansteker (column)

En toen was er de aansteker (column)

-

Woensdagavond was het dan zover. De bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax kwam stil te liggen, nadat Davy Klaassen een aansteker op zijn achterhoofd had gekregen.
Geworpen uit het vak, waar geen net hing om spullen op het veld te gooien. Een net, dat daar ontbrak omdat de TV anders geen shots meer kon maken van het wedstrijdgebeuren en het publiek. Publiek, dat grotendeels achter de mazen  mag gluren naar de spelers.

Na het incident viel iedereen over elkaar heen en werd er gezocht naar de schuldige. Niemand had een eenduidig antwoord, maar het is niet zo moeilijk : veel heeft te maken met  GELD en het belangrijk maken van de betaalde voetbalsport. Geld van sponsors, van televisierechten, van merchandising en als laatste van het publiek.

Bij voetbal gaat het om het winnen en wie meer heeft dan de ander , heeft een grote kans om dit te realiseren.  Het “betaalde voetbal “ is steeds belangrijker gemaakt in de media.
De ene naar de andere voetbalshow verschijnt op de TV zender, het aantal analisten is vertienvoudigd, maar dat geldt ook voor de te spelen wedstrijden. Speelden vroeger de meeste clubs om 14.30 uur, tegenwoordig is men de hele zondag verzekerd van een wedstrijd.  Het is de belangrijkste reden, dat het zondagvoetbal naar de knoppen is gegaan.

Het belangrijk zijn heeft ook een keerzijde. Als het mis gaat door bijvoorbeeld een degradatie, dan kost dan vele banen en inkomsten. Het zorgt voor spanning, voor tranen en frustratie. Niet iedere supporter kan een dergelijk trauma aan. Die heeft zich niet meer onder controle en gaat gooien, sprint het veld op, waardoor hij/ zij de frustratie kan afreageren.

Trainers en clubbestuurders moeten het ontgelden. Ziet u het al aankomen?
Groningen naar de Keukenkampioendivisie en het aardgas. Een broeinest voor het ontstaan van frustratie. De supporters gingen vrijdag al te keer na de wedstrijd tegen FC Utrecht!

In TV sportprogramma’s worden de raddraaiers als malloten afgeschilderd, die niet thuis horen in een stadion. Waar het aan ontbreekt bij het gehele circus om het betaalde voetbal is : zelfreflectie. Wat is onze invloed op het “groter maken van het voetbal?
Waarom is er iedere dag een journalist nodig in de Arena? Waarom gaat het iedere dag over transfersommen? De reden: “het wordt gretig afgenomen”,   De voetbalpropaganda doet niet veel onder voor de propaganda om een oorlog te voeren.

Kenneth Perez, verbaasde zich dat er nog zo weinig gezinnen naar het stadion gaan. Als ik naar het stadionpubliek kijk, dan zijn het vooral jongeren, die zich betrokken voelen bij een groep. Ze zijn anderhalf uur aan het zingen, zolang het goed gaat. Maar het kan zo omslaan in een dreigende situatie.

Het vrouwenvoetbal is momenteel nog niet zo belangrijk als het mannenvoetbal. De vrouwen willen wel, maar toch. De transfers voor vrouwen liggen beduidend lager dan de mannen. Dat minder belangrijk heeft als je er goed naar kijkt ook voordelen. Ouders met kinderen durven wel naar dergelijke wedstrijden en daardoor zie je hier het publiek, dat vroeger de stoeltjes innam in de stadions.

Is het samen kijken naar wedstrijden dan niet meer mogelijk? M.i. moet er toch iets mogelijk zijn als plaatsen bestellen en een vak en een stoel aanwijzen. Lekker door elkaar heen. Gezichtsherkenning? Of blijft iedereen anoniem en speelt de privacywet een rol?

Het professionaliseren van het voetbal heeft haar weerslag op het amateurvoetbal. Waar eerst nog schande werd gesproken over het betalen van spelers, is dit nu de normaalste zaak geworden. Hennie de Klerk had het er deze week nog over tijdens de vergadering van de archiefgroep. Hij speelde destijds voor RVC van Karel Jansen en toen er geruchten kwamen , dat er flink werd betaald, moesten spelers en bestuur naar Zeist om het een en ander te weerleggen. Het betalen op amateurniveau is vervolgens stap voor stap ingevoerd. Er zijn in de loop van de jaren heel veel enveloppen met inhoud in binnenzakken verdwenen.

De één tekent daarvoor een contract, de ander doet het in het geniep, maar je kunt er vanuit gaan, dat als je als club niet wenst te betalen, je niet hoger komt dan de 2de klasse.
Praat je over divisieniveau, dan past de term semi-prof veel beter.

Het professionaliseren door de KNVB, waarbij alles centraal wordt geregeld vanuit Zeist en clubs alleen nog inspraak hebben via een vertegenwoordiger, kan gaan zorgen voor onvrede bij menig club, uitkomend op lager niveau.

Wij worden niet gehoord. Het wachten is op een soort Caroline van der Plas, die het gaat opnemen voor hen, die zich niet gehoord voelen. Voor het “boerenvoetbal“.
Door de vele clubs, die van zondag naar zaterdag konden overwippen, geldt in het zaterdagvoetbal een versterkte degradatieregeling. Opgedrongen door de KNVB.
Degraderen gaat tegenwoordig makkelijker dan promoveren en steeds meer clubs worden straks aangeduid als “kelderclub“. Kelderclubs, die qua prestatie niet belangrijk zijn.
Het zijn de losers, en bij KNVB gaat het vooral om de winnaars.

Het klinkt misschien raar, maar als je niet gehoord wordt en alles moet slikken, dan zou het mij niet verbazen als men in opstand komt.

De KNVB is het alleenrecht om voetbal te organiseren aan het verliezen
In 16 grote steden waaronder Leiden ontstaan 7 tegen 7 competities. Footy organiseert dit en heeft al twee eigen play yards in Amsterdam en Utrecht.
Footy wordt er gespeeld bij Roodenburg en het aantal deelnemende zeventallen is groeiende. Het gaat er ontspannen aan toe en wie zich niet gedraagt, daar wordt afscheid van genomen.

Waarom zoeken mensen deze vorm van sportbeoefening? Het spelplezier zonder geldelijk gewin is de belangrijkste drijfveer om voetbal te spelen. Voetballen met je vrienden en je vriendinnen. En aan het slot van het toernooi, een gezamenlijke maaltijd. Zo kan het ook!

Jan Lovink, nieuwsbrief Roodenburg

Must Read