zaterdag, april 27, 2024
HomeRedactioneelLopend vuurtjeLopend Vuurtje (9), 28 september- 4 oktober

Lopend Vuurtje (9), 28 september- 4 oktober

-

De maand september is voorbij, de competitie is begonnen, de 1ste punten al dan niet gepakt. Tot en met medio juni 2024 wekelijks ons Lopend Vuurtje. De vorm van berichtgeving in deze rubriek is gevonden. Dat hoeft niet in te houden, dat LeidenAmateurVoetbal niet openstaat voor input. Blijf ons mailen en bellen, houd ons scherp. Laat gerust je mening weten, spaar ons je kritiek niet. In Lopend Vuurtje wordt de bal gespeeld, niet de man/vrouw. LeidenAmateurVoetbal blijft de websites van ‘onze’ clubs uitpluizen, X op de voet volgen en Facebook dagelijks raadplegen. Lopend Vuurtje is de ‘liefdesbaby’ van LeidenAmateurVoetbal. Mis je iets in Lopend Vuurtje? Vertel het de redactie. Heb jij een voor alle lezers belangrijk sportief, grappig of anderszins feit mee te delen? Aarzel niet, stuur een e-mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl, met als het kan een foto, én met je telefoonnummer. Je krijgt altijd een reactie.

Note redactie: deze week vervalt de rubriek Langs ’t Lijntje, maar is ons Lopend Vuurtje nóg uitgebreider. Eenmalig en dit keer op woensdag in plaats van vrijdag.

Aflevering  9 – seizoen 2023-2024 – 28 september- 4 oktober

 

T/m 8 oktober: De Week van de Scheidsrechter

Wanneer er iemand is die het verdient om aan het begin van een nieuw voetbalseizoen in het zonnetje behoort te worden gezet, is dat de scheidsrechter, de arbiter, de man-in-het-zwart, de fluitist. Hij/zij verdient waardering en respect. Zonder hem/haar kan er geen wedstrijd worden gespeeld. Thuis zal hij/zij extra verwend worden, dat is zeker. In functie kan hij/zij rekenen op een extra warm welkom, misschien wel op een creatief cadeautje. Hoe dan ook, het volgende laat de KNVB weten:

‘De Week van de Scheidsrechter is niet meer weg te denken in het Nederlandse voetbal. Tot en met 8 oktober krijgen opnieuw veel (assistent-) scheidsrechters in ons land de extra aandacht en waardering die zij zo hard verdienen. Want zonder deze mannen en vrouwen en hun assistenten, geen voetbal en fairplay op de velden en in de zaal.

Dat er elk weekend of in de week iemand klaar staat om wedstrijden in goede banen te leiden lijkt misschien vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. In het afgelopen seizoen 2022/’23 heeft de door de KNVB opgeleide scheidsrechters en spelbegeleiders liefst 552.657 wedstrijden gefloten. Meer dan een half miljoen voetbalduels! Door heel Nederland, op allerlei velden en in vele zalen. In al deze wedstrijden stond er iemand aan de aftrap die veel plezier beleeft aan zijn hobby: voetbalwedstrijden fluiten. Daarom kan er niet vaak genoeg worden gezegd: #scheids bedankt.

De Week van de Scheidsrechter is een breed gedragen initiatief waarbij het uitspreken van waardering voor de arbiter centraal staat. Tijdens deze week willen KNVB en ARAG zoveel mogelijk voetballers en voetballiefhebbers de (assistent-) scheidsrechters laten bedanken voor hun waardevolle inzet. Dit jaar wordt er naast bedanken gefocust op het respect met betrekking tot de arbitrage.

Wil jij ook jouw scheidsrechter bedanken? Doe dan mee! Deel je actie op social media met #scheidsbedankt. Onder alle acties en bedankjes die gedeeld worden met #scheidsbedankt verloot de KNVB  15 vrijkaarten voor Nederland-Ierland op 18 november. De club/het team wordt na afloop van de Week van de Scheidsrechter bekend gemaakt.

FC Oegstgeest Zilveren KNVB-speld voor scheidsrechters

Tijdens de onlangs gehouden en druk bezochte Algemene Leden Vergadering van FC Oegstgeest stond er ‘Huldiging?’ op de agenda. Ja, met een vraagteken. Zo’n aankondiging maakt nieuwsgierig. De opstellers moeten ‘masters of suspense’ zijn. De huldiging stond als laatste punt op de agenda. De spanning liep dus bedenkelijk op. Drie scheidsrechters kregen de schijnwerper. Daar bleef het niet bij. Jeroen Tillekens, Koos Blankenstijn en Cor van Steijn ontvingen van de KNVB de Oorkonde en Zilveren Scheidsrechterspeld. Een waardering voor het 10 tot 20 jaar actief zijn als (assistent-)scheidsrechter van de KNVB of als opgeleide en geregistreerde clubscheidsrechter. Applaus, felicitaties en bloemen voor de fluitisten. Het eensgezinde bestuur in koor: ‘Bedankt voor jullie inzet en op naar de Gouden Oorkonde.’ Het 3-tal knikte instemmend.

Jeroen Tillekens, Koos Blankenstijn en Cor van Steijn ontvingen van de KNVB de Oorkonde en Zilveren Scheidsrechterspeld.

ABBA Tribute naar jubilerende FC Rijnvogels

Volgend jaar (dat is sneller dan je denkt) bestaat FC Rijnvogels 20 jaar. Dat jubileum wil de club niet geruisloos voorbij laten gaan. ‘Niet geruisloos’ betekent in dit geval dat er tijdens de Familiedagen flink wordt uitgepakt. Er wordt nu al een tipje van de feestsluier opgelicht. Tipje? TIP! Op vrijdag 31 mei 2024 wordt het podium op Sportpark de Kooltuin omgetoverd tot een sensationele setting en gaat iedereen feestelijk terug naar de muzikaal gouden jaren ’70 en ’80 met de ABBA Tribute Band. Om 20.00 uur wordt het startsein gegeven voor een sfeervolle avond met klassiekers als Dancing Queen, Mamma Mia, Chiquitita en Waterloo. Voor alle bezoekers die avond op het Evenementenplein zal gegarandeerd gelden: The winners takes it all.

Met ABBA zegt het FC Rijnvogels-bestuur Save the date en S.O.S. De kaartverkoop start in januari 2024.

SJZ: bescheiden Ali Kus gestopt

Na zo’n 20 jaar is het voor clubbladbezorger Ali Kus (spreek uit: Koes)  mooi geweest. Hij bezorgde zo’n 40 weken per seizoen De Groen Witter in de wijk Tranendal en een deel van de Zuidbuurtseweg. Steevast op maandagavond als de drukinkt nog nauwelijks droog was, ging Ali op pad. Zijn wijk had vrijwel als 1ste het gretig gelezen clubblad in de bus. En dat dankzij Ali. Misschien was het niet zo veel werk, maar het kwam iedere week terug en Ali verzaakte nooit. Daar spreekt Gerard van der Hoeven namens SJZ haar lezers van het clubblad een woord van dank uit aan Ali Kus. Zijn ‘taak’ wordt overgenomen door Debbie van Schooten.

Lopend Vuurtje vroeg een foto van bezorger Ali. ‘Wil hij niet, vergeet het maar,’ luidde de reactie. Maar wat dan? ‘Ali zou het leuk vinden een paar clubbladen en een bal op de foto te zien en graag in het doel,’ aldus Gerard. Nou, dat is een makkie als dank.

SJZ, bezorger Ali gaat en Debbie komt.

Debuut 3e generatie Piket uit Leiderdorp in 100ste Taptoe

Na enig creatief rekenen werd afgelopen maandag de 100ste Taptoe aan de vooravond van 3 oktober gelopen. Ditmaal ook met verenigingen uit omliggende gemeenten, onder meer RCL uit Leiderdorp. Het werd een prachtige presentatie, zoals door vele andere voetbalverenigingen. Bij RCL paradeerde een telg uit de Piket-dynastie, Roel. Opa Wim liep vanaf zijn 8ste mee met korfbalvereniging Fides Pacta, zoon Mark liep als kleine jongen mee met UVS en de daarop volgende 25 jaar in het tenue van de korfbalclub. De zoon van Mark, Roel, debuteerde dit jaar in de Taptoe, als kranig voetballertje van RCL. Opa Wim concludeert in de 3 October Feestwijzer: ‘Ik vind het prima hoor, Leiden, Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest, Zoeterwoude, het is één pot nat als je het mij vraagt. Maar vroeger kon zoiets nooit.’ Opa Wim en vader Mark stonden – dat is traditie – op de Doezastraat. Trots zwaaiden ze naar Roel, die óók trots lachend terugzwaaide.

Drie generaties Piket met een liefde voor de Taptoe, Opa Wim, vader Mark en Roel van RCL.

‘Steun onze club en red het milieu’

Een noodkreet op de website van sv Aarlanderveen. Daar wil iedereen het fijne van weten. Wat staat er te lezen? ‘Wist je dat je onze club kunt steunen én het milieu kunt helpen? Het is eenvoudig! Als je bij ons bent, gooi dan je lege blikjes en plastic flesjes in de oranje containers. Zo geef je deze materialen een tweede leven én help je onze club floreren.

Vergeet niet om ander afval in de juiste bakken te doen, want samen kunnen we het verschil maken. Onze inzamelbakken zijn nu ook duidelijk gemarkeerd. Verder hebben we posters en andere materialen in de kantine om je te herinneren aan de impact die wij samen kunnen hebben. Laten we samenwerken voor een groenere toekomst, voor onze club en onze planeet!’

Ajax en Ajax sluiten partnerovereenkomst

Begeleid door de nodige bubbels tekenden twee van de oudste voetbalclubs van Nederland een samenwerkingsverband. Vertegenwoordigers van Ajax Sportman Combinatie (A.S.C.) en profclub Ajax ondertekenden op een zonnige zondagmiddag de partnerovereenkomst. Wat het uniek maakt is dat hiermee het oudste Ajax van het land (A.S.C. opgericht in 1892) de gelegenheid krijgt met haar bekende naamgenoot (opgericht in 1900) op verschillende gebieden samen te werken. En andersom natuurlijk. Sparren, ideeën uitwisselen, samen ad hoc activiteiten organiseren. Cor Stols, die eerder dit jaar bij A.S.C. is begonnen als Hoofd Jeugdopleiding laat per e-mail weten: ‘We zijn er trots op dat A.S.C. door een grote club als Ajax is uitgekozen om partnerclub te worden en hopen dat een vleugje Amsterdamse branie het plezier en de prestaties op de Oegstgeester velden ten goede zullen komen.’ Het belangrijkste doel is dat beide verenigingen elkaar zullen versterken door het verder uitrollen van dit initiatief.

Julius Janssen, jeugdvoorzitter A.S.C.: ‘A.S.C. Voetbal gaat samenwerken met Ajax om de jeugdtrainers meer mogelijkheden te bieden zich verder te ontwikkelen. Dat kan gebeuren door het volgen van trainingen en het doorlopen van stages bij Ajax.’ Daardoor zal het niveau van de trainingen voor alle jeugd – selectie, breedte en meisjes) verbeteren en het technisch jeugdbeleid nog beter verankerd wordt binnen de organisatie. Stols: ‘’ Ook biedt het partnerschap de mogelijkheid voor jeugdige A.S.C.-ers om wedstrijden tegen de jeugd van Ajax te spelen en deel te nemen aan prestigieuze toernooien bij Ajax. In ruil daarvoor wordt Ajax actief op de hoogte gehouden over talenten die zich bij A.S.C. aandienen. Je reinste win-win.

De handtekeningen zijn gezet, de samenwerking A.S.C. – Ajax beklonken. De 23 is het jaartal dat het partnerschap werd gesloten. Cor Stols (links), Hoofd Jeugdopleiding A.S.C.) en Julius Janssen, Jeugdvoorzitter van de Oegstgeester voetbalclub. Beiden in koor: ‘We gaan mooie jaren tegemoet.’

Vroeg donker? Zorg voor goede fietsverlichting!

Nu de dagen weer vroeger donker worden en het weer wisselvalliger, is het essentieel om op de fiets goed zichtbaar te zijn. Dus zorg voor goede fietsverlichting, zodat je voor automobilisten en andere  weggebruikers goed zichtbaar bent. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit advies is op diverse websites te lezen. Om er aan toe voegen: om na een training door een bromsnor te worden aangehouden en een prent te krijgen omdat de verlichting niet in orde is, is een vervelend slot van een avond lekker sporten.

Kagia’s Vertrouwenscontactpersoon beantwoord vragen

Een veilig sportklimaat. Het klinkt heel gewoon en toch is dat niet vanzelfsprekend. Kagia werkt aan een certificering voor een veilig sportklimaat vanuit de gemeente Haarlemmermeer. Eén van de voorwaarden is het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon. In haar Nieuwsbrief stelt Kagia haar Vertrouwenscontactpersoon voor.

  1. Wie ben je en wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik ben René Nieuwenhuizen en ben sinds 2016 een officieel gecertificeerde Vertrouwenscontactpersoon (VCP) voor vv Kagia. In het dagelijks leven ben ik wijkagent en vanuit deze functie heb ik te maken met veel verschillende mensen die complexe problemen hebben. Voor veel van deze mensen kan ik hun eerste contact zijn, voor hun problemen heb ik in mijn netwerk veel contact met hulpverleners en hulpverlenende instanties. Dit varieert van de huisarts, het maatschappelijk werk, de verslavingszorg, GGD, GGZ tot en met Jeugdbescherming en de reclassering.

  1. Wat houdt de functie van VCP in?

Mijn jarenlange ervaring vanuit mijn werk kan ik toepassen in mijn rol als VCP. Als VCP ben ik bij vv Kagia voor iedereen het eerste aanspreekpunt als je te maken hebt met problemen. Dat kan variëren van onder meer pesten, grensoverschrijdend gedrag, uitsluiting, agressie.

  1. Wat is voor jou de belangrijkste reden om deze functie te bekleden?

Voor mij is het belangrijk dat iedereen zich prettig en veilig voelt bij de vereniging. Mocht er desondanks toch iets zijn, schroom dan niet mij te benaderen met je vraag of probleem.

  1. Hoe kunnen (ouders van) leden jou bereiken?

Je kan mij bereiken op het mailadres vertrouwenspersoon@kagia.nl. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact op. Uiteraard hoop ik dat ik zo weinig mogelijk mails ga ontvangen, maar krijg ik een mail, zal ik mij voor de volle 100% tot de afzender richten.

Vertrouwenscontactpersoon René Nieuwenhuizen heeft alle vertrouwen dat Kagia een veilige sportomgeving is en blijft.

Schapen houden velden onkruidvrij

Er zijn robots die natuurgrasvelden glad als een biljartlaken houden. Voor het verwijderen van onkruid wordt nog naar een oplossing gezocht. Er zijn al verenigingen die teruggrijpen naar het ‘medicijn’ van vroeger: ze laten schapen los op de grasmat. Dat werkt. Zo signaleerde Rob Braun, voorzitter van de Scheidsrechters Vereniging Leiden e.o. maar liefst 17 schapen die genoeglijk grazend het gras kortwiekten en tegelijk – als toetje – zich het onkruid lieten smaken. Rob vond het een creatieve en duurzame oplossing van een steeds terugkerend probleem. Braun raadt verenigingen aan contact op te nemen met schaapherders, die vervolgens met hun kuddes van veld naar veld kunnen trekken. Wanneer er voor het herderschap een vakdiploma nodig is, hetgeen hij  niet uitsluit, moet het volgen van een cursus uitkomst bieden.

Rob Braun, voorzitter van Scheidsrechters Vereniging Leiden e.o., legde in Drenthe grazende schapen op de foto. De oplossing van een terugkerend probleem.

EMM ’21 zet scheidsrechters in het zonnetje

Natuurlijk is een week niet genoeg om waardering uit te spreken voor de scheidsrechter. Dat mag best vaker gebeuren. Dat is nog niet geregeld. Tijdens deze Week van de Scheidsrechter zullen de dames/heren-in-het-zwart-en-met-fluit alom met respect worden verwelkomd. Respect is ook het thema van deze week. EMM ’21 maakt er zaterdag 7 oktober een happening van. Hoe? Lees mee:

  • De eigen scheidsrechters, van bondsniveau tot jeugd, evenals de scheidsrechters die te gast zijn, zullen in het zonnetje worden gezet.
  • Na hun wedstrijd worden de fluitisten ontvangen in het clubhuis en ontvangen ze een heerlijke traktatie.
  • Spelers en coaches zullen na de wedstrijd de scheidsrechter persoonlijk bedanken.

Dat laatste zou het begin van een traditie kunnen worden. ‘Bedankt, scheids, voor je inspanningen.’

Jeugd Hazerswoudse Boys te gast bij Telstar

Drie bussen met in totaal 186 enthousiaste voetballertjes reden afgelopen week richting Velsen-IJmuiden. Doel van de spannende reis: een bezoek aan wedstrijd van Telstar tegen Jong Ajax. Dit uitje vond plaats in het kader van het 80-jarig bestaan van Hazerswoudse Boys.

De spelertjes van Hazerswoudse Boys werden hartelijk ontvangen door de Witte Leeuwen,  zoals Telstar ook wel wordt genoemd. Voor 24 jeugdspelers  wachtten een verrassing, ze mochten gekleed in het Telstar shirt mee het veld oplopen met de voetballers van Telstar en Ajax en de arbitrage. Daarna moesten ze zich supersnel verkleden om niets van de  wedstrijd te missen. Het Hazerswoudse gezelschap zat in  het vak achter het doel, waar tot grote hilariteit van de jeugd de score werd bijgehouden. Dat ging als volgt: zodra er gescoord werd, hees een man van Telstar een mandje omhoog, waarbij een aantal ‘little boys’ mochten helpen. Er vielen in totaal 5 doelpunten, 3-2 voor de thuisclub. Na afloop kwamen de spelers van Telstar naar het vak van Hazerswoudse Boys om handtekeningen uit te delen en selfies te maken.

De 24 Hazerswoude kids die met de spelers van Telstar en Jong Ajax het veld mochten opmarcheren.

 

Na afloop van de wedstrijd Telstar-Jong Ajax deelden spelers handtekeningen uit en werden er selfies gemaakt.

Freek Jansen, het geweten van LSVV ’70, gretig uit de startblokken

Hij is weleens vergeleken met Henriëtte Davids, een cabaretière, die voor en na 1940-1945 voor zichzelf afscheidsavonden organiseerde. Bij die gelegenheden werd ze in de watten gelegd en overladen met bloemen. Fans huilden tranen met tuiten. Freek Jansen leek de opvolger van Heintje Davids te worden. Meerdere malen maakte hij kenbaar de voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Zonder afscheidswedstrijd, zonder afscheidsreceptie en zonder copieus diner als blijk van grote waardering voor zijn verdiensten. Freek bleef terugkomen.

Hij hunkerde naar de geur van het gras, de sfeer in de kleedkamer en de amicale omgang met de medespelers. De 40-jarige hoofdredacteur van VI is nog zo gretig als een bruid voor de huwelijksnacht. Dat bewees hij tegen SVV en Overschie. Als een jonge God vleugelde hij langs de lijn, strooide met passes alsof het pepernoten waren en scoorde tweemaal uit een onmogelijke positie. De gelouterde trainer Jan Nonkes kon het niet droog houden. Wat vertelde Jansen na afloop tegen het verzamelde journaille? ‘Kennelijk ben ik aan mijn 4e jeugd begonnen, ik ben zo blij als een jongetje van 10 jaar. Ja, dit geeft energie.’ Freek Jansen betrok zijn medespelers in de ontstane euforie, zij lieten hem schitteren en omgekeerd. ‘Die wisselwerking, hè,’ en hij struinde naar de kleedkamer, daarna naar de kantine. Eén pilsje liet hij zich smaken en daarna: fort weg. Werk wachtte. Een laatste quote: ‘Ik ben in 2006 bij LSVV ’70 gestart en pakte de titel. Nu voel ik dat het hoogste er weer in zit. Gevoel heeft mij nog nooit bedrogen.’

In 2006 kwam Freek Jansen bij LSVV ’70 en werd dat seizoen kampioen. Dat zou zich deze competitie kunnen herhalen.

sv Kickers ’69: steunpilaren worden Lid van Verdienste

Op de redactie klinkt er een hoeraatje op wanneer vrijwilligers voor hun vele werk worden geëerd. Dit maal een hoeraatje en een bravo omdat bij Kickers ’69 twee mannen naar voren werden geroepen om versierselen in ontvangst te nemen. Hans van Leeuwen en Patrick Möllers werden beiden tijdens de Algemene Leden Vergadering benoemd tot Lid van Verdienste. Een eerbetoon dat de mannen dik en dik verdienden. In het rapport van voordracht staat te lezen dat Hans en Patrick de vereniging in een reeks van jaren diverse functies hebben vervuld. Hans is al 15 jaar bestuurslid, waarvan 12 jaar als secretaris. Ook had hij zitting in de Commissie Kantine.  Patrick is al vele jaren assistent-leider van de selectie, hij beheerde de penningen en is een van de initiatiefnemers van het Kledingplan. Kortom, alle reden voor een extra drankje op deze feestelijk omrande vergadering.

Daar staan ze dan, Hans van Leeuwen en Patrick Möllers, door Kickers ’69 in de bloemetjes gezet en geëerd met de onderscheiding Lid van Verdienste.

Engerlingen: Een nabrander van Kickers ‘69

Het hoofdveld van Kickers ’69 heeft weer last van engerlingen. Dat hebben de mannen van de Commissie Onderhoud helaas moeten constateren. Om het gespuis  voor eens en voor altijd te verwijderen, zeg maar te verslaan, zal bestrijding gebeuren door middel van het inspuiten van aaltjes. Dat kan tot gevolg hebben, dat het veld niet bespeelbaar zal zijn. In dat geval heeft de KNVB bepaald dat de wedstrijden van het 1ste elftal op een ander veld gespeeld moeten worden. En de wedstrijden van andere teams afgelast of verplaatst moeten worden. Die engerlingen zijn de pest voor een veld. Vraag dat maar aan Roodenburg, dat twee jaar geleden met de handen in het haar zat. De natuurvelden waren voor het 5de achtereenvolgende jaar niet bespeelbaar. Engerlingen, zoals de larven van de meikever worden genoemd, ondergraven voetbalvelden. Op zich niet zo’n probleem, maar ze worden opgegeten door krekels, die het gras kapot trekken. Anderen noemen dat ‘omspitten’.

Houssin Bezzai bij mediapartner Sleutelstad: ‘Betaald voetbal in Leiden? Lastig.’ 

Het is nog niet in de bekende kannen en nog bekendere kruiken, maar noteer maar: Houssin Bezzai wordt de nieuwe voorzitter van Stichting Topsport Leiden. De sympathieke voormalige profvoetballer weet dat het startschot voor zijn nieuwe functie nog niet gegeven is. Maar hij staat al gretig in de startblokken. Bij Sleutelstad, mediapartner van LeidenAmateurVoetbal, vertelde hij dat ‘Topsport Leiden goed bezig is en dat hij die lijn zal doorzetten’. Als belangrijkste speerpunt van beleid noemde hij ‘nieuw talent kansen bieden om zich te ontwikkelen tot topsporter’.

Bezzai, die samen met voetbalcollega Tim de Cler uitbater is van ’t Koetshuis en het Grand Café De Burcht, gaat zich ook inzetten voor sporten die nog niet bekend staan als een topsport in Leiden.  Hij verklaarde als voorzitter van de stichting aan te zullen treden zodra het nieuwe sportcentrum 1574 officieel in  gebruik is genomen. Betaald voetbal in Leiden? Een tricky onderwerp. Daarover zegt Bezzai, die ook in dienst is van de KNVB: ‘Daar kun je stiekem van dromen, maar heeft geen prioriteit. Het is lastig. Het niveau is nog onvoldoende om die stap te maken. Dan moet je eerst een club hebben die een paar jaar een rol speelt op 2e divisieniveau. Je moet reëel blijven.’

Houssin Bezzai wordt binnenkort voorzitter van Stichting Topsport Leiden. Hij wil talenten kansen bieden om door te groeien.

SJZ: Neusvleugelvoetbal

De ontmoeting Stompwijk ’92 met SJZ heeft een nieuw woord opgeleverd: neusvleugelvoetbal. Hoe zit dat? Gerard van der Hoeven van de club van Sint Jan: ‘Na afloop was de stemming bij de SJZ-ers opperbest. Spelers en supporters bleven nog lang napraten over de eclatante 0-7. Het was gezellig en aan beide kanten een prima sfeer. Onder het genot van een biertje werd het nieuwe woord geïntroduceerd. Wij van SJZ spelen aanvallend via de vleugels en meerdere spelers hebben een neusje voor het maken van doelpunten. Leuk gevonden. Gerard die ook statisticus van SJZ is wist te melden dat SJZ-verdediger Dave Plooij (zoon van Peter-Niek Plooij die met 205 caps de doelman is met de meeste wedstrijden tussen de palen in de Zoeterwoudse hoofdmacht) speelde in Stompwijk zijn 150ste wedstrijd in de hoofdmacht. Opmerkelijk: Dave debuteerde in een wedstrijd die SJZ ook met 0-7 won. Dat was op zondag 4 november 2012. Toen noteerde SJZ in Den Haag een 7-klapper tegen VCS.

Verbroedering bij Stompwijk’92- SJZ

Nog meer over de derby: voorafgaand aan de competitiewedstrijd speelden de beide clubs ook nog potjes tussen 35+ en 45+. De uitslagen zijn niet bekend op onze redactie, maar veel belangrijker: het werd beregezellig. Rik van der Geest, wie kent hem niet in Zoeterwoude en leiden, stuurde ons enkele foto’s toe. Verdere uitleg lijkt ons overbodig. Mooi om te zien die verbroedering. En zo hoort het!

DoCoS, 33ste Haring & Wittebrood Jeugdvoetbal Toernooi

Voetbalclubs van buiten Leiden gingen er met de glimmende bekers vandoor. Excelsior pakte de grootste, je weet wel: de trofee met de grote orde; de iets minder maar niettemin ook fraaie cups werden gewonnen door ARC, Quick Den Haag en FC Lisse. Teleurgestelde gezichten bij de rest van de JO13 jeugdselectieteams? Vergeet dat maar. Iedereen keerde huiswaarts met teamfoto als aandenken aan het grootste jeugdvoetbaltoernooi van Leiden en omstreken.

Het Haring & Wittebrood Jeugdvoetbal Toernooi, georganiseerd door DoCoS, de sportieve aanloop naar de herdenking en viering van Leidens Ontzet. De 33ste editie die zondag 1 oktober werd gehouden, is smetteloos verlopen. Maar liefst 12 verenigingen, vanuit Leiden en van heinde en ver, waren enthousiast en ook wel met een beetje in spanning naar het complex van DoCoS gekomen. Het traditionele toernooi is best pittig. Er wordt in twee poules van zes teams aangetreden. Elk team speelt 5 wedstrijden van 20 minuten. Dat houdt in dat alles gegeven moet worden binnen een redelijk kort tijdbestek, 5 keer een warming up, 5 keer fel sportief aan de bak. Dat vraagt veel van JO13-voetballers. Het liep als een zonnetje, letterlijk en figuurlijk, de jongens en meisjes waren niet voor niets tot de selecties doorgedrongen.

Haring met/zonder ui

Er werd flink op los gescoord. In poule A 40 keer, in poule B werd 52 keer het doel getroffen. In de 8 finalewedstrijden zetten de verdedigingen alle zeilen bij. Met succes, slechts 10 keer moesten de keepers vissen. Dat alles onder leiding van 10 scheidsrechters, die ook als lijnrechters aantraden.

Het toernooi dat onderdeel uitmaakt van de 3 oktoberfeesten, werd bezocht – zeg maar: uitbundig meegemaakt – door bestuursleden in vol ornaat (hoge hoed, billentikker en paraplu tegen zon/regen). De vereniging der verenigingen (14.000 leden telt de 3 October Vereeniging) heeft zich niet onbetuigd gelaten. De gesponsorde haringen (met/zonder ui) lieten de voetballertjes zich goed smaken Tijdens de demonstratie PannaKnockOut vielen de monden open. De trucjes die werden gepresenteerd, werden gretig gevolgd en – hoe is het mogelijk ? – overgenomen.

Klokke half 5 betrad sportwethouder Fleur Spijker de grasmat. Voor wie de geschiedenis nog niet kende, gaf zij uitleg over het Beleg en Ontzet van Leiden. Bij de prijsuitreiking ging er steeds heel sportief een hoeraatje op. Terecht. De winnaars hadden hun bekers zwaar bevochten, dus ook verdiend. ‘Volgend jaar weer, meneer?’ werd er aan een DoCoS-bestuurslid gevraagd. ‘Ja, volgend jaar weer.’ Tevreden rende het spelertje naar zijn team en riep: ‘Volgend jaar weer, jongens.’ De bus stond ronkend op hun te wachten.

En tenslotte….

 

Must Read