zondag, april 28, 2024
HomeRedactioneelLopend vuurtjeLopend vuurtje, aflevering 10, 5-12 oktober

Lopend vuurtje, aflevering 10, 5-12 oktober

-

Het is ‘full swing’ wat de competitie 2023-2024 betreft. Er zijn clubs zonder puntenverlies, clubs die door magere prestaties plan B overwegen. Hoe dan ook, tot en met juni volgend jaar praat Lopend Vuurtje bij over de ontwikkelingen op de groene mat. De vorm van berichtgeving in deze rubriek is gevonden, die houdt LeidenAmateurVoetbal als richtsnoer aan. Dat hoeft niet in te houden, dat LeidenAmateurVoetbal niet open zou staan voor input. Blijf ons mailen en bellen, houd ons scherp. Laat gerust je mening weten, spaar ons je kritiek niet. In Lopend Vuurtje wordt de bal gespeeld, niet de man/vrouw. LeidenAmateurVoetbal blijft de websites van ‘onze’ clubs uitpluizen, X op de voet volgen en Facebook dagelijks raadplegen. Lopend Vuurtje is de ‘liefdesbaby’ van LeidenAmateurVoetbal. Mis je iets in Lopend Vuurtje? Vertel het de redactie. Heb jij een voor alle lezers belangrijk sportief, grappig of anderszins feit mee te delen? Aarzel niet, stuur een e-mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl, met als het kan een foto, én met je telefoonnummer. Je krijgt altijd een reactie.

Aflevering  10 – seizoen 2023-2024 – 05-12 oktober

 

LSVV ’70 adviseert: eet meer fruit

Op de foto staat heel uitnodigend Ariane de Jong, voorzitter van LSVV ’70. Ariane raadt mensen in het algemeen aan om veel verschillende soorten fruit te eten. Dat is gezond. De leden van haar club moedigt zij in het bijzonder aan om dagelijks een appeltje, banaantje of ander lekker stukje fruit te consumeren. Zij en LSVV ’70 laten het niet bij aanmoedigende woorden, het gaat om daden. Welaan, bij LSVV ’70 staat er altijd een rijk gevulde mand met vers fruit. ‘Tast maar toe,’ roept ze wervend. Daar wordt gretig gehoor aan gegeven, omdat deze met vele vitamines beladen soorten fruit gratis geheel gratis worden aangeboden. Een voorbeeld dat navolging verdient.

Ariane de Jong, voorzitter van LSVV ’70, met de overvloed aan fruit beladen mand

TAVV: Bij een topprestatie hoort een Toptaart

Het zal je als voetbalvereniging maar gebeuren: de 3 hoogste selectieteams halen op dezelfde dag de volle buit binnen. Bij TAVV vond dat succesvolle staaltje plaats. 3×3 = 9. TAVV-1, TAVV-2 en TAVV-VR1 winnen hun wedstrijd. ‘Een resultaat waar wij trots op zijn,’ staat er in een mail van de club aan LeidenAmateurVoetbal. Het bericht wordt versierd met foto’s van vrouwen en mannen, die hun vingers aflikken bij een heerlijk versierde taart. Het bestuur vroeg zich af op welke manier zo’n 3-op-een-rij gevierd zou kunnen/moeten worden. Een verrukkelijk idee werd werkelijkheid. ‘Een TAART, we laten speelsters en spelers genieten van het lekkerste van de banketbakker.’ Na de training werd er gesmikkeld en gesmuld. ‘Voor herhaling vatbaar,’ klonk het in koor. Let op, dit seizoen zal bij TAVV nog menigmaal een training smakelijk worden afgesloten. De  penningmeester kan de knip trekken, de tegenstanders zijn gewaarschuwd.

Talenten Youri Bakker en Stan van Smoorenburg van de TAVV selectie. Een traditie is geboren.

Scheidsrechter Rob van der Steen gaat met succes voor het hoogste

Elk seizoen organiseert Scheidsrechters Vereniging Leiden en Omstreken een Spelregelcompetitie, ook wordt Pietje Precies bijgehouden welke arbiters het meest trouw de trainingen bezoeken.  De arbiters die de hoogste cijfers halen ontvangen met enig ceremonieel een beker. In seizoen 2022-2023 ging één man met de eer en glimmende bekers aan de haal, de sympathieke Rob van der Steen. Uit handen van bestuurslid Joey Waleveld ontving hij de Trofee Super-Ref Rob heeft met voorsprong de meeste trainingen bezocht. Trainer Piet van der Meer overhandigde Van der Steen de Cup ‘Kampioen Spelregels 22/23’. Gerda van der Meer, de charmante en door elke arbiter gewaardeerde koffie-thee-water-of: bier gastvrouw zorgde voor een extra feestelijke versnapering. De 1ste Spelregelavond werd gewonnen door…. Rob van der Steen. Van de 10 vragen had hij er 10 goed. Er volgen nog ronden tot en met mei 2024.

Scheidsrechter Rob Wielinga verkoopt weer stroopwafels voor het goede doel, maar dat terzijde.

Jeugdvoetbaldagen sv ROAC op 19 en 20 oktober

In de herfstvakantie kan de jeugd van sv ROAC zich uitleven tijdens de 2-daagse Jeugdvoetbaldagen. Alle kinderen vanaf 5 tot en met 15 jaar kunnen hieraan deelnemen. Van keeper tot spits, iedereen is welkom. Ook als je geen lid bent van welke vereniging dan ook, je bent welkom. Beide dagen beginnen om 10.00 uur, de afsluiting is om 16.15. De totale kosten zijn € 69,50. Voor dat bedrag krijg je een onvergetelijk voetbalfeest. Meld je aan via: https://www.jeugdvoetbaldagen.com/komende-jeugdvoetbaldagen.

Roodenburg: een apart plekje voor ballenschenkers boven de bar

Ramon Paardekooper van Stomerij Zuid West heeft onlangs een wedstrijdbal geschonken aan Roodenburg. Ramon koos daarvoor de wedstrijd Roodenburg –  FC Oegstgeest (0-4). ‘Altijd een beladen ontmoeting,’ zegt Paardekooper, ‘met veel strijd. Daar houd ik van.’  Vanaf de tribune genoot Ramon de volle 90 minuten, na afloop werd er nagepraat in de bestuurskamer. Daar vertelde Leon Kloos, voorzitter van Roodenburg, dat ballen vrij duur zijn en dat elke geschonken bal met vreugde en in dank wordt ontvangen. Ook liet Leon weten dat er zich meerdere ballensponsors hebben gemeld. Met een glimlach: ‘De gulle gevers moeten wel snel zijn, op gevaar dat ik ‘nee, we zijn vol’ moet zeggen.’

Ramon Paardekooper (met bal) en Roodenburg voorzitter Leon Kloos (met bordje). Dit bordje met de naam van de ballensponsor wordt boven de bar gehangen. Een heel seizoen naamreclame.

Kagia bedankt scheidsrechter met een schnitje

De week van de Scheidsrechter, die tot en met zondag 8 oktober duurde, heeft het nodige losgemaakt. Er werd nog eens extra aandacht gevraagd voor de mannen en vrouwen zonder wie er geen voetbalwedstrijden kunnen worden gespeeld. Tal van verenigingen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de KNVB om de fluitisten te bedanken voor hun inzet om elke wedstrijd op een prettige en sportieve wijze te laten verlopen. Bij KAGIA ging een 3-tal op de foto, elk met een overheerlijk schnitje. De geste werd zeer op prijs gesteld. Wil jij ook scheidsrechter worden of vind je het leuk om in Kagia’s scheidsrechterscommissie zitting te nemen? Neem dan eens contact op met Paul van der Lans, Maarten van der Niet of Mark Scholte.

• Scheidsrechters van Kagia die door de club werden verrast en smakelijk bedankt voor hun wekelijkse inzet. Vlnr: Twan en Miranda Hulsbos en Nol Gresnigt.

Ted van Duivenbode (Kagia):

‘Pupil-van-de-week net zo leuk als mijn verjaardag of Sinterklaas’

Wat was hij enthousiast, Ted van Duivenbode, toen hij hoorde de pupil-van-de-week te zijn bij de belangrijke ontmoeting Kagia-SCW. Dat kwam ook door het feit dat een speler van het 1ste én de voorzitter hem een hand kwamen geven. Afijn, voor Ted werd  het een heerlijke middag, met alles erop en eraan. In de kleedkamer ontmoette hij de sterren van Kagia, was erbij toen trainer Koen van der Vlugt zijn mannen de laatste instructies gaf en beleefde de wedstrijd vanuit de dug-out. Dat het 2-2 werd, daar kon Ted mee leven. ‘Maar,’ ‘analyseerde’ hij, ‘er had meer ingezeten.’ De 9-jarige Ted speelt zijn partijtjes in JO11-1, staat daar spits en schieten en passen zijn zijn sterkste punten. De aftrap vond hij het hoogtepunt van de middag, ‘net zo leuk als mijn verjaardag en Sinterklaas’.

De uitbundige Ted van Duivenbode, klaar voor zijn taak als pupil-van-de-week, met links 1ste elftalspeler Gijs de Graaf en rechts Elbert Hulsbos, de voorzitter van Kagia

Bij UVS kun je je op 16 en 17 oktober in het zweet trainen

Een Voetbal 2-daagse bij UVS, 16 en 17 oktober. Met een gevarieerd trainingsprogramma, verrassende animatie en een afsluitend toernooi. Dit alles onder de bezielende leiding van toptrainers van  Play2Improve. Beide dagen zijn niet clubgebonden, dus voor iedereen toegankelijk. Aankomst 08.30-09.00 uur; training 09.00-11.00 uur; pauze/animatie 11.00-11.30; partijvormen 11.30-12.30; lunch/animatie12.30-13.30; toernooivorm13.30-15.00; vertrek 15.00-15.30. locatie: UVS veld 1. De kosten € 75,00, inclusief limonade, gezonde lunch en diverse gezonde tussendoortjes. Inschrijven via voetbal.play2improve.nl/inschrijven/

Herinneringsmedaille voor gestaald kader van Meerburg

In september 1961 werd rkvv Meerburg na een bevriezingsperiode van 4 jaar weer actief. Ter gelegenheid daarvan werd een lumineus idee werkelijkheid. De leden die vanaf 1961 Meerburg trouw zijn gebleven werden verrast met een prachtige medaille. De namen van ‘toevallig’ allemaal mannen die met dit Eremetaal werden onderscheiden: Gijs de Groot, Hein Klein, Peter Zwetsloot, Piet Spierenburg, Ed Romijn, Jan Lovink, Jan Dolle, Jos Brouwer, Kees Boere, Cees de Rooij. Op verzoek van LeidenAmateurVoetbal ging Cees de Rooij, voorzitter van Meerburg, met zijn kleinood op de foto.

Cees de Rooij, die in rkvv Meerburg tal van functies heeft vervuld en nu voorzitter is, met zijn Herinneringsplak.

Liz Rijsbergen, van Voorschoten ’97 via ADO Den Haag naar FC Twente

‘Zij is een van de grootste talenten en aansprekende speelsters op de Nederlandse velden.’ Dat staat te lezen op de website van FC Twente. De lovende woorden slaan op Liz Rijsbergen, de 14 februari 2002 in Leiderdorp geboren voetbalster. Zij tekende een meerjarencontract bij de topclub. Zij is blij en trots en vol verwachting hoe haar carrière zich zal ontwikkelen. Na ondertekening van het contract vertelde de van Voorschoten ’97 afkomstige ster aan de verzamelde pers: ‘FC Twente is net als ADO Den Haag een heel familiaire club. Ik denk dat die ontspannen sfeer bij mij past.’ Over haar verwachtingen: ‘Ik wil hier verdere stappen zetten, mezelf ontwikkelen, hopelijk met veel doelpunten en assists. Belangrijk zijn voor het team, dát wil ik. Alleen dan kunnen we mooie resultaten behalen.’ Ze droomt ook: ‘Bovenin meespelen in de Eredivisie is voor mij een belangrijke factor geweest. Daarnaast natuurlijk het uitkomen in de Champions League. Daar droom je als klein meisje van en ik ben blij dat die droom nu uitkomt.’ Technisch Manager van FC Twente René Roord: ‘Wij zijn zeer gelukkig dat wij Liz naar de club hebben kunnen halen. Onze verwachting is dat ze zich bij ons naar de top van Nederland kan spelen.’

Het shirt van FC Twente. Wat een heerlijke foto van een sprankelende Liz Rijsbergen.

FC Oegstgeest: Na beraadslagingen werd André scheidsrechter-van-de-maand

Bij FC Oegstgeest krijgen scheidsrechters niet zomaar een goed rapportcijfer. Er moet wel van goed tot uitstekend worden gefloten. Dat betekent dat de lijstjes nauwkeurig worden bekeken en vergeleken. Zo komt de verkiezing van scheidsrechter-van-de-maand tot stand. Een hele procedure, dat wel, maar wel dé manier om de kwaliteit van het corps op peil te houden. Heel verstandig dus. Dat wetende, moet het een feestelijk (en trots) moment voor André zijn geweest, toen hij te horen kreeg de eretitel van  de maand september ten deel was gevallen. André – zo staat in het juryrapport te lezen – fluit vrijwel elk weekend een senioren- of juniorenwedstrijd. Daarbij is hij lid van de Commissie Scheidsrechters en zet hij zich in algemene zin in voor FC Oegstgeest.

André, een echte FC Oegstgeestenaar, neemt uit handen van Nathalie Jonkers het cadeau behorend bij de titel scheidsrechter-van-de-maand, met een brede lach in ontvangst.

FC Rijnvogels: Vandalen verpestten Oktoberfest!

Oktoberfest, een traditie waar weer naar werd uitgekeken. Iedereen had er zin in. Een uitverkocht huis, bezoekers in gepaste kledij (Lederhosen, Dirndls), trouwe vrijwilligers met hartelijke lach achter de bar, verse broodjes worst & schnitzel. Volop gezelligheid in de Bierstube. Hossen, dansen, zingen. Alle ingrediënten waren aanwezig om er spontaan een uitbundige avond van te maken. Dat werd het ook, totdat…. bemerkt werd dat enkele ‘feestgangers’ het woord ‘feest’ een andere uitleg hadden gegeven. Moedwillig werden de wastafel en andere sanitaire voorzieningen gesloopt. Het bestuur zoekt uit wie de daders zijn. Beter (veel beter) is wanneer de vandalen zichzelf melden en samen met het bestuur – na een mea culpa – naar een oplossing zoeken. Dat zou het bestuur echt stoer vinden. Wanneer dat niet gebeurt en de aanstichters worden gevonden, dan volgen er maatregelen die ernstig zijn. Mét het bestuur roept LeidenAmateurVoetbal de slopers op zich te melden via evenemenen@fcrijnvogels.nl.

Zie hier de trieste ravage, aangericht tijdens het Oktoberfest van FC Rijnvogels. Om te janken.

Woensdag 18 oktober Jeugdvoetbal clinic bij Hazerswoudse Boys

Een uitdagende Jeugdvoetbal clinic wordt de jeugd tot en met 015 (5 tot en met 15 jaar) aangeboden. Iedereen kan zich aanmelden. Het dagprogramma ziet er als volgt uit:

10.00 aankomst – 10.15 inleiding – 10.45 training – 12.45 pauze + voetbalquiz -13.45 wedstrijden – 16.15 afsluiting.

Meer weten? Surf naar www.jeugdvoetbaldagen.com. De kosten voor deze dag zijn € 32,50. Inschrijven:

https://www.jeugdvoetbaldagen.com/meld-je-nu-aan/jvd-hazerswoudse-boys

Stoptober – De laatste van Leo

Oktober is de maand, uitgeroepen om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen te stoppen met roken. De gevolgen van het opsteken van rokertjes zijn bekend, bij iedereen. Ooit gaf Johan Cruijff het slechte voorbeeld, nummer 14 stak de ene sigaret met de andere aan. Zo ook Leo Beenhakker. Hij ging over op ‘gezondere’ filter en daarna stak hij de brand in kleine sigaartjes. ‘Ik rook niet over mijn longen,’ vertelde hij in menig interview. Aan mijn hoela. Roken is gewoon slecht. Beenhakker, die een riant appartement tegenover De Kuip bewoont, volgt nu de wedstrijden van ‘zijn’ Feyenoord zonder sigaret of sigaartje tussen de lippen. ‘Ik ben overtuigd,’ zegt de ex-succescoach. ‘Ik raad iedereen aan te stoppen met roken. Niet weken lang afbouwen naar nul per dag. Nee, nu meteen alle tabak in huis in de container flikkeren.’ Volg het voorbeeld van ‘Don Leo’.

Het heeft bij Leo Beenhakker lang geduurd voordat hij besloot resoluut te stoppen met roken. In deze Stoptobermaand hakte hij de knoop door.

In Memoriam Gé Klaassen

Eerst nu bereikte ons het verdrietige bericht dat de in 1932 geboren Gé Klaassen is overleden. Gé speelde in het 1ste elftal van SVLV en was 10-tallen jaren vrijwilliger. In 1980 werd hij om die reden tot Erelid benoemd  van de Katholieke vereniging, die later opging in de fusieclub. Gé begon op 13-jarige leeftijd met voetballen, op voetbalschoenen uit Engeland. Die waren meegenomen door zijn neef, die bij de Royal Airforce (RAF) werkte. In de 2de Wereldoorlog luisterde hij naar Radio Oranje en verspreidde hij op zeer jonge leeftijd op zijn fiets met luchtbanden illegale stencils met berichten over het verzet. Vanaf zijn 24ste speelde Gé in het 1ste elftal van SVLV. In het seizoen ’56-’57 maakte hij deel uit van het legendarische elftal dat kampioen werd van de 1ste klasse van de Leidse voetbalbond.

Gé was ‘ontelbare’ jaren vrijwilliger, jeugdleider van A1, met 26 jaar de jongste jeugdvoorzitter ooit. Hij zat 20 jaar in het hoofdbestuur van SVLV, stond ook aan de wieg van de Pico bello’s, de carnavalsvereniging van SVLV. Hij werd kantinebaas en stond 100 procent achter de fusie. De laatste jaren van zijn leven nam Gé’s gezondheid af, hij zag dementerend zijn wereld kleiner worden. (Lees het langere In Memoriam door Hans Douw op de site van Voorschoten ’97).

 

Zondag 29 oktober begint de wintertijd en moet de klok een uur terug. Voor in de agenda.

Must Read