zaterdag, april 27, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseFC Rijnvogels slaat driepunter aan de haak door magisch moment van Alljereau...

FC Rijnvogels slaat driepunter aan de haak door magisch moment van Alljereau Mercera

-

Derde divisie A (zaterdag)- Er zijn van die momenten dat de tijd even stil lijkt te staan en alles in slow motion beweegt. Dat seconden tot minuten worden gerekt. Zo’n moment was er ook in de wedstrijd tussen VV Eemdijk en FC Rijnvogels in de vierde minuut van de blessuretijd bij een 3-3 tussenstand. Alljereau Mercera schoot van ver op doel nadat de Vogels vanaf de rechterkant op kwamen stomen. De bal leek een eeuwigheid te zweven, de kunstgraskorrels en gevallen blaadjes zweefden ook nog door de lucht. Tot ineens: ‘kling’. De winkelhaak was daar.

Zoveel ontlading kwam er dit seizoen nog niet los bij FC Rijnvogels na een doelpunt. Mercera werd als gevierde man bedolven onder zijn medespelers, de stafleden van de Katwijkers sprintten de afgelopen maanden zelden zo hard het veld in. De van VV Katwijk overgekomen vleugelspits schoot FC Rijnvogels naar een 3-4 overwinning op sportpark De Vinken, waar veertien minuten eerder nog een vervroegd Sinterklaasfeest werd gevierd.

Een cadeautje zoals Kasper Michel die tien minuten voor tijd weggaf, zullen ze in Eemdijk niet vaak meer krijgen. Tijdens het opbouwen gaf de centrale verdediger de bal pardoes weg aan Sven Deen, die zijn ploeg daarmee op een tweede voorsprong van de middag zette. De zeldzame vlaag van verstandsverbijstering van de Katwijkse routinier was tekenend voor het bij vlagen zeer slordige opbouwen van FC Rijnvogels. Desondanks werden die momenten niet afgestraft door Eemdijk tot de ploeg van Dogan Corneille daar nog wat persoonlijke fouten aan toevoegde.

,,Het was eigenlijk een niets-aan-de-hand-wedstrijd”, vatte middenvelder Tom Bijen de middag samen. ,,Maar op het moment dat we 1-2 voor stonden maakten we onnodige fouten, zoals bij de 3-2. Maar hoe we dan weer terugkwamen, moet je me niet vragen.” Bijen haalde de wedstrijd van vorig seizoen tegen Harkemase Boys aan, die met 4-3 gewonnen werd en eenzelfde scoreverloop had. Ook in die wedstrijd draaiden de Katwijkers, toen nog onder leiding van Thomas Duivenvoorden, een achterstand in de laatste minuten van de wedstrijd om. Toen met goals van Dennis Bakker en Sieb Rutgers, nu van Jacco Scholten en Mercera.

Bijen is vanzelfsprekend blij met de punten, maar ook kritisch op zijn ploeg. ,,Ik dacht echt: het zal toch niet dat we weer in die sleur terecht komen.” We hebben een paar goede wedstrijden gespeeld waarin we weinig weggaven, maar vandaag gaven we ze wél weg. Eemdijk zelf creëerde bijna niets.” Op de vroege tegentreffer van Yannick Bouw was echter niets af te dingen. Met name na die treffer kwam Eemdijk in een sterke flow terecht, die vlak voor rust doorbroken werd door een doelpunt van, jawel, Mercera.

Het verdedigende optreden tegen Eemdijk zal, ondanks het goede resultaat, niet in de showreel van FC Rijnvogels terechtkomen. Bijen: ,,Misschien lag het tempo iets te laag. Misschien hadden we met de laagstaande zon wat moeite om de juiste kleur te vinden, maar in de eerste helft lag er nog ruimte. In de tweede helft kwam Eemdijk wat meer hoog druk zetten en werd het een ‘tweede bal-wedstrijd’.” Die strijd werd op het middenveld gewonnen door Peer van Paasen, Victor van Montfort en Bijen zelf.

Mercera staat achter Bijen als de middenvelder vraagt of de doelpuntmaker wist dat hij zou gaan scoren op het moment dat er werd geschoten. ,,Ja, ik raakte hem goed en kon hem zo nakijken.” In slow motion, wel te verstaan.

Eemdijk – FC Rijnvogels 3-4 (1-1): 6. Bouw 1-0, 41. Mercera 1-1, 61, Reyneveld 1-2, 70. Hilterman 2-2, 80. Deen 3-2, 87. Scholten 3-3, 90+4. Mercera 3-4

Eemdijk: Beekhuis, Beukers, Van Belzen (63. Hollart), Van Gulik, Van Groen (63. Van Dalen), Bouw, Deen, Blokhuis, Hilterman, Van de Dikkenberg, Van de Groep.

FC Rijnvogels: Van der Plas, Van den Oever (84. Rigters), Michel, Scholten, Van Paasen, Reyneveld (88. De Jong), Nwankwo, Mercera, Van Montfort, Bijen, Noordam (63. Jansen).

Beluister hier nog een vraaggesprek van mediapartner RTV Katwijk met FC Rijnvogels trainer Dogan Corneille: