maandag, februari 26, 2024
HomeRedactioneelLopend vuurtjeLopend Vuurtje (aflevering 27), 2-9 februari

Lopend Vuurtje (aflevering 27), 2-9 februari

-

Van de competitie 2023-2024 is het eerste gedeelte afgesloten en is nu in ‘full swing’ bezig aan het 2e bedrijf. Tot en met juni 2024 praat Lopend Vuurtje ook jou bij over de ontwikkelingen op de groene mat en in de zaal. De berichtgeving in deze rubriek wordt mede door de vele foto’s gewaardeerd, dat blijkt uit de bezoekcijfers. LeidenAmateurVoetbal staat ook bij deze rubriek open voor input. Blijf ons mailen en bellen, houd ons scherp. Laat gerust je mening weten, spaar ons je kritiek niet. In Lopend Vuurtje wordt de bal gespeeld, niet de man/vrouw. Nooit. Lopend Vuurtje is de ‘liefdesbaby’ van LeidenAmateurVoetbal. Heb jij een voor alle lezers belangrijk sportief, grappig of anderszins feit mee te delen? Aarzel niet, stuur een e-mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl, met als het kan een foto, én je telefoonnummer. Je krijgt altijd een reactie.

Aflevering 27- seizoen ’23-’24’,

2-9 februari

Trainingsweekend Foreholte VR1 stutte de teambuilding enorm

De vrouwenselectie van Foreholte bracht een trainingsweekend door in het Zeeuwse Burgh-Haamstede. Een oord van rust, één uitnodiging om met elkaar op te trekken, te trainen en wandelen en ook volop plezier te maken. Teambuilding in optima forma, verbinding om het eens modieus te zeggen. Een selectie die streeft naar ‘nog beter’ en het woord ‘samen’ als een werkwoord vertaald, is al verbonden. Desalniettemin is het goed om er even tussenuit te zijn. Ongestoord elders vertoeven. De focus op wat er aan het eind van het seizoen bereikt moet zijn. Burgh-Haamstede dus. Een weekend met elkaar. Dat betekende een spelletjesavond met de nodige hilariteit, een strandwandeling, uitwaaien, in groepjes of alleen, met z’n 2-en of meer luisteren naar het ruisen van de zee en praten met elkaar, heerlijk voluit gaan tijdens het zaalvoetbaltoernooi en een disco-avond betekent heerlijk uitleven, dansen, zingen, springen.  Over een gevarieerd programma gesproken. Bij thuiskomst werd één woord veelvuldig gehoord: ‘Geslaagd’.

 

Voetballen in een zaaltje met John-van-de-Rellenclub in Oegstgeest

Wat een goed nieuws voor wie op dinsdagmiddag met gelijkgestemde leeftijdsgenoten lekker wil bezig zijn en tegelijk de conditie op peil houdt. Ze zijn nog met een klein clubje, maar daar gaat wis-en-waarachtig verandering in komen. Wat is er onlangs vol enthousiasme begonnen? Het woord is aan Marcel Kroes, een van de initiatiefnemers van – met respect – het groepje-mannen-op-leeftijd: ‘Sinds  een paar jaar kom ik elke dinsdagmiddag naar een zaaltje om er een balletje te trappen. Zaalvoetbal? Nee, zo zou ik het niet willen noemen. Het gaat puur om in beweging blijven.’ Ooit was de club-zonder-naam gelieerd aan een welzijnsorganisatie, maar die zag er geen heil meer in, toen steeds minder deelnemers kwamen. ‘Vanaf dat moment zijn  wij toen zelf gaan organiseren,’ zegt Kroes. Zelf is hij er later bijgekomen, bij de ‘Rebellenclub’, zoals er voorlopig voorzichtig naar buiten wordt getreden. Dat voorzichtig moet met een korreltje zout worden genomen. De rebelse mannen treden nu flink naar buiten. Onlangs nog bij Sleutelstad, de mediapartner van LeidenAmateurVoetbal.

In plaats van zaalvoetbal heeft Marcel Kroes het bij voorkeur over ‘voetballen in een zaaltje’. Het is dan partijtjes kiezen, of paaltjesvoetbal, bij een mindere opkomst. Graag  wat mannen erbij, is de boodschap van Kroes. Geen 10-tallen, heel groot groeien is niet de bedoeling. Is dit sporten alleen voor mannen? Marcel veert op: ‘Ben je mal, vrouwen zijn ook van harte welkom.’

Het groepje wordt getraind door John Rodenburg, die een afwisselend maar duidelijk traject afwerkt. Warming-up, rekken, strekken. John weet wat hij moet aanbieden om  het gezellig te houden en toch zijn doelen te bereiken.  Er wordt op een vaste dag gesport (dinsdag), op een vast tijdstip (vanaf 14.00). Dat vaste is belangrijk, de middag krijgt daardoor een vaste plek in de agenda. Meer weten? Bel John Rodenburg (06-291 654 20) of mail sieraadjohn@hotmail.com

Leden van de nieuwe Oegstgeestse club, die elke dinsdagmiddag in het ‘zaaltje’ sporten. Gehurkt: John (links) en Isjo; staand vlnr: Paul, Marcel en Ed.

Vrijwilligersavond Kickers ’69 werd een uitbundig feest

Wie wil zien hoe de Vrijwilligersavond bij Kickers ’69 uitgroeide tot een spontaan feest met zang, dans en polonaise, moet een bezoek brengen aan de website van de club. Daar geeft een filmpje een uitstekend beeld van hoe deze avond verliep. FEEST, in hoofdletters. Het dak ging eraf, volgens zeggen, maar dat kan betwijfeld worden. Het hele gebouw dreunde op zijn grondveste en die bleek bestand tegen het muzikale geweld. De Vrijwilligersavond werd gegeven als een dank-je-wel aan al die mannen en vrouwen, jongens en meisjes, zonder wie de club niet zou kunnen reilen en zeilen. Conclusie: een warme en hechte vereniging is Kickers ’69.

Aan de polonaise op de klanken van Hollandse hits leek tijdens de Vrijwilligersavond van Kickers ’69 geen einde te komen.

FC Rijnvogels: Potters & Vooijs Makelaardij gulle gevers voor MO17-1

Wat zullen ze het lekker warm hebben wanneer ze naar de wedstrijd komen. De meiden van FC Rijnvogels MO17-1 kregen een lekkere, dikke winterjas, gesponsord door Makelaardij Potters & Vooijs. De meiden zijn in de 3e competitie-fase nog ongeslagen en staan samen met VVSB aan kop van de ranglijst met 9 punten uit 3 wedstrijden. Deze sponsoring geeft ze kracht om keihard te blijven werken, op de trainingen en in de wedstrijden. Potters & Vooijs Makelaardij hebben een slogan: ‘Van woning kopen tot zeker wonen.’ Dat is geen loze kreet, nee, dat wordt ook waargemaakt. Potters & Vooijs zijn persoonlijke adviseurs voor makelaardij, hypotheken en verzekeringen. Of het nu gaat om de verkoop van een huis, een passende hypotheek, een verzekering of een schadegeval, Potters & Vooijs gaat altijd voor het beste resultaat. En dat gaan de meiden van FC Rijnvogels MO17-1 ook. Nu helemaal in die lekkere jassen van Potters & Vooijs.

                      FC Rijnvogels MO17-1 in prachtige winterjassen gesponsord door Potters & Vooijs.

G-voetballer Leendert te gast bij Vrouwen 1 FC Rijnvogels

Afgelopen zaterdag speelde Vrouwen 1 van FC Rijnvogels tegen landskampioen FC Eindhoven. Bij voorbaat al een heerlijke wedstrijd, waarvoor je als liefhebber graag naar de club komt. Dat was ook nu weer het geval. Wat maakte deze middag tot het zonnetje-van-de-week? Nee, niet de pupil die hand in hand mee het veld op mag  komen. Ook geen team spelertjes dat collectief met de dames de grasmat betreedt, geen vlaggenzwaaiers. Maar wat gebeurde er wel? Bij thuiswedstrijden van de vrouwen wordt steeds een andere G-voetballer uitgenodigd de voorbereiding mee te maken, te luisteren naar de peptalk van de trainer, de wedstrijd vanuit de dug-out volgen en mee te genieten van een glaasje met een hapje. Dat overkwam Leendert van Beelen, aangekondigd als ‘gastspeler’. Gastspeler? Speelde hij ook mee? Nee, hij deed de aftrap. Afijn, voor Leendert leek het hele gebeuren op een verjaardagspartijtje vol verrassingen. Na afloop nam hij de wedstrijdbal met handtekeningen en een oorkonde in ontvangst. Kitty,  uitgeroepen tot ‘Speelster van de Wedstrijd, werd  verwend met bloemen van Kralt Bloemenhandel en een cadeaubon van Wimper XL. Het feestelijke moment kreeg nog meer kleur toen Leendert ook nog op de foto ging met Susan. Van Beelen lachte van oor-tot-oor en zei: ‘Dit jaar kan niet meer stuk.’

Na de wedstrijd FC Rijnvogels VR1-FC Eindhoven VR1 (2-2) ging gastspeler Leendert van Beelen op de foto met de speelster-van-de-wedstrijd Kitty Susan.

Tante Jans verzorgt ontbijt zaterdag-selectie Sporting Leiden

Ongewoon druk, afgelopen  zaterdag bij Tante Jans in haar etablissement in de Stevenshof. Het was dan ook pas 10.00 uur, voor enkelen nog ‘nacht’, na de escapades van de avond/nacht ervoor. Maar gezelligheid troef. Iedereen had lekkere trek. De selectiespelers van Sporting Leiden verzamelden zich daar om aan te schuiven voor een overheerlijk ontbijt, aangeboden door gastheer Theo Annokee. Theo had zijn beste serveersters geroosterd om de vedettes en de staf van Sporting Leiden te voorzien van een uitgelezen ontbijt. Dat alles ter voorbereiding op de wedstrijden Sporting Leiden 1-Meerburg 1 en Ter Leede 5-Sporting Leiden 2. Het uitgebreide menu werd enthousiast ontvangen. De voorspellingen van de uitslagen duidelijk in het voordeel van de ontbijtgangers. Kortom, de sapjes gingen er  fruitig in en de koffie zorgde voor een veelbelovende energie. Dat de uitslagen niet meevielen (0-5 ging het 1ste over de knie en met 1-0 kwam het aanstormend talent terug naar Leiden) mocht de pret niet drukken. ‘Voor herhaling vatbaar,’ lieten de mannen het bestuur weten.

Bij Tante Jans in de Stevenshof bereidden de matadoors van Sporting Leiden zich voor op de duels tegen Meerburg en Ter Leede.

Voor de agenda: Warmunda Voetbalquiz op zondag 10 maart

Vragen over het internationale, nationale en streekvoetbal, inclusief vragen die de club betrekken, Petje op Petje af. Alle ingrediënten komen aan bod om van de traditionele voetbalquiz van Warmunda weer een heerlijk feest te maken. De leiding is weer in de vertrouwde handen van Hans Douw en Daan Lobel. Warmunda maakt zich op voor deze voetbalquiz die op 10 maart voor de nodige reuring zal zorgen. Dat Hans en Daan aan de hoge verwachtingen zullen voldoen is duidelijk. Dat zijn ze met al hun kennis en ervaring aan hun stand verplicht. Even de belangrijke details op een rijtje: het inschrijfgeld bedraagt € 5,00 per persoon, € 12,00 per koppel, te voldoen bij binnenkomst op 10 maart. Vooraf inschrijven wordt op prijs gesteld. Stuur een mail onder vermelding van Warmunda Voetbalquiz en de namen van je koppel aan Coby Pont. Kantine open: 13.30; aanvang: 14.00. geen partner? Geen nood! De organisatie zoekt er een voor jou.

• Mannen, (oud-) profvoetballers presenteren zich als personal coach. Scan de QR en je komt alles te weten.

Een uitstekende ontwikkeling: Bij RCL fluiten ‘oudere’ spelers wedstrijden

Op de website van de club worden 2 16-jarige spelers in het zonnetje gezet. Het zijn Gi en Thije, die wedstrijden van JO13 hebben geleid. Hiermee geven de spelers van JO16-1 een heel goed voorbeeld. RCL mag graag een beroep doen op oudere spelers om eens een wedstrijdje mee te pikken. Zeker wanneer het niet eenvoudig is arbiters voor bepaalde teams te vinden. Nu staan spelers niet in rijen van 4 te trappelen om aan een dergelijk verzoek te voldoen. Dat weet elke voetbalclub. Maar GI en Thije deden een stap naar voren en maakten hun debuut. Nog niet in het zwart-met-embleem, dat niet, maar wel met veel enthousiasme. Een goede zaak dat RCL beide boys even in de schijnwerper zet. Goed voorbeeld doet goed volgen. Wordt er in de wereld van scheidsrechters wel eens gezocht naar verse krachten? Wordt  er gescout ?

Gi en Thije van RCL JO16-1 floten wedstrijden van RCL JO13. ‘Het smaakt naar meer,’ zeiden  de boys.

Oud-voorzitter van Zwammerdam geeft recept erwtensoep prijs

Dat erwtensoep in deze maanden ‘leeft’ en op veel liefhebbers kan rekenen staat wel vast. In dit Lopend Vuurtje veel aandacht voor dit medicijn tegen mogelijke narigheid die Koning Winter verspreidt. vv Zwammerdam onthaalt bezoekers aan de clubsite op de ‘enig-echte’ erwtensoep, de erwtensoep zoals de moeder van oma maakte. Het recept dat tot voor kort een groot geheim was, wordt nu onthuld. Niemand minder dan Jozef Kindt doet dat. Jozef is niet zomaar iemand, hij bekleedde 9 jaar lang de functie van voorzitter van vv Zwammerdam. Hij zet zich in voor een grotere productie van huizen en maakt zich sterk voor de multifunctionele accommodatie in Zwammerdam. Dat Kindt ook koninklijk onderscheiden is, mag geen verrassing heten. Lees het erwtensoeprecept en doe er je voordeel mee.

Nog iets. Vorige maand kon men bij de club Hutspot met spekjes en rookworst bestellen. Hiervoor zal men te rade zijn geweest in Leiden voor de smakelijkste kwaliteit. Hutspot is een uitvinding van de Leidenaars, sinds 1574.

Zie hier het erwtensoeprecept, dat zo lang geheim was en door Zwammerdams Jozef Kindt werd onthuld.
Jozef Kindt, 9 jaar lang voorzitter van vv Zwammerdam, de man achter het geheime erwtensoeprecept.

FC Oegstgeest: na wedstrijdsokken en aanvoerdersbandjes ook clubvaantjes?

Werd er vorige maand met veel tam-tam bericht dat de wedstrijdsokken eindelijk waren geleverd, nu kan FC Oegstgeest met blijdschap laten weten dat de nieuwe aanvoerdersbandjes zijn geland. Kleding is het visitekaartje van de vereniging. Die moet tot in detail in de puntjes zijn. Vanuit FC Oegstgeest kwam de vraag  of er ook clubvaantjes beschikbaar zijn. De vragensteller verzamelt alles wat met FC Oegstgeest heeft te maken. Wat kan hij nog meer wensen? Speldjes, vlaggen, tenues, handtekeningen… Vanaf 24 februari is men verplicht de wedstrijdsokken te dragen.

Wat zijn ze mooi, de aanvoerdersbandjes van FC Oegstgeest.
Een stralende en een enigszins beduusde reactie op de nieuwe aanvoerdersband van FC Oegstgeest.

Kickers ’69 – Football Factory 1-0 en erwtensoep toe

De ‘e’ is in de maand en dat betekent dat er ook bij Kickers ’69 kan worden genoten van Erwtensoep, met de hoofdletter E. Wanneer er bij de club over erwtensoep wordt gesproken, gaat het ook over erwtensoep. De mannen en vrouwen van De 12e Man van de club halen dan alles uit de kast (en kookboek) om een 10+ voor het gerecht te halen. Daar is dit unieke clubje binnen de club wederom in geslaagd. In de rust van de ontmoeting Kickers ’69-Football Factory gingen de kommen snert gretig over de toonbank. Gratis. Voor zo’n prijsje lust een mens wel meer. De 10+ werd gehaald en ook de 3 punten bleven bij Kickers ’69 (1-0). Geen punt voor de Leidse Glibbers, ze lieten zich de rijkgevulde snert goed smaken.

In de rust Kickers ’69-Football Factory kon iedereen genieten van een kommetje overheerlijke erwtensoep.

Vangt bij Roodenburg het ‘contant-geld-loze’ tijdperk aan?

Deze vraag kan – later dit jaar – met ‘ja’ worden beantwoord, dat laat Roodenburg in haar Nieuwsbrief Aktueel weten. In juli zal de eigen Clubcard met fanfare geïntroduceerd worden. En kijk ‘ns hoe de card er uit gaat zien: het clublogo staat erop, de sponsor wordt vermeld, de uitvoering is in de bekende clubkleuren. Over het waarom van de Clubcard zegt de club van Leiden Noord: ‘Met het introduceren van een eigen, digitale creditcard beoogt de club meer grip te verkrijgen op de financiën. Roodenburg komt door gebruik te maken van een Clubcard (al dan niet in combinatie met de vertrouwde pin) meer ‘in control’ op met name de inkomende kasstroom.  Tevens geeft het een direct inzicht en een meer te vertrouwen beeld van de ontvangen gelden op de eigen clubrekening, het kassaldo. Als bijkomend voordeel noemt Roodenburg dat er minder contant geld gereserveerd hoeft te worden, minder contant geld in bezit heeft, periodiek minder contant geld hoeft te storten op de eigen clubrekening en daardoor ook niet of minder hoeft te verantwoorden. Uiteindelijke doelstelling: toewerken naar een ‘contant-geld-loze’ omgeving.

Zo gaat de eigen Clubcard van Roodenburg er naar alle waarschijnlijkheid uitzien.

Stijn Driebergen versterkt het keepersgilde van FC Rijnvogels’ vlaggenschip

Er blijft maar ‘mooi nieuws’ binnenstromen van FC Rijnvogels uit De Kooltuin. De fotograaf heeft het er maar druk mee. Ditmaal moest de plaatjesmaker zich melden omdat Huig Hoek, hoofd Technische Commissie, de nieuwste aanwinst van de club voor de eeuwigheid wilde vastleggen. Stijn Driebergen komt over van Rijnsburgse Boys en versterkt daarmee het keepersgilde van FC Rijnvogels. De 22-jarige sluitpost liet eerder al weten toe te zijn aan een nieuwe uitdaging en dat hij bij de ‘uien’ zou vertrekken. Een moeilijke beslissing, Stijn is immers Rijnsburger. Op korte uitstapjes na (Quick Boys en Sparta Rotterdam) ging  Driebergen altijd in het

geel/zwart. En nu belandt de goalie in de kweekvijver van FC Rijnvogels. Bij de FC kan hij verder groeien, volwassen worden en wie weet naar nog grotere hoogte vliegen. Huig Hoek: ‘Stijn Driebergen is meer dan welkom in ons warme nest.’

De 22-jarige Stijn Driebergen ontwikkelt zich onder de lat bij FC Rijnvogels. Daar is Huig Hoek, hoofd Technische Commissie, 100% zeker van.

 

Wat is klaverjassen toch populair

Wat zijn clubs er druk mee en voetbalverenigingen, lijkt het, in het bijzonder. Naast voetballen is klaverjassen-in-clubverband razend populair. Kijk eens naar deze foto. Een volle kantine waar geconcentreerd gekaart wordt. Doorgaans 3 robbertjes per avond. Met een vaste maat of een wisselende partner. Soms hoor je (doorgaans achteraf):  ‘Joh, wat deed jij nou?’ of ‘Ik seinde toch harten’, waarop het verontschuldigend klinkt: ‘Sorry, ik zag het even niet.’ Zand erover. Dat er gestreefd wordt naar een hoge score, staat vast. Met een: ‘Ik kreeg geen kaart vanavond,’ is het meteen duidelijk waarom het puntenaantal tegen viel en buiten de prijzen werd gevallen. Pokeren? Prima.  Keezen? Doen. Darten? Uitstekend. Wat er ook wordt georganiseerd, het maakt niet uit. Als er maar activiteiten zijn. Het versterkt de onderlinge band, is een financieel extraatje en ook goed voor de gezelligheid. Maar… klaverjassen blijft met liefde voor het voetbal, nummer één.

                       Klaverjassen in clubverband blijft de nummer één activiteit, naast het voetballen.

Foreholte feliciteert Jan-Piet Does met dik verdiend lintje

Jan-Piet Does heeft tijdens het ‘kuipzwammen’ van Carnavalsvereniging de Bokken een Koninklijke Onderscheiding opgespeld gekregen. Hij werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje werd door burgemeester Carla Breuer opgespeld. Jan-Piet is meer dan 20 jaar in alle mogelijke functies op vrijwillige basis actief bij Foreholte. Hij staat al jaren op de zaterdag achter de bar, tijdens toernooien is hij de speaker en de jaarlijkse Foreholte Quiz  presenteert hij als een ware entertainer. Ook is hij een meester in het veilen van items tijdens de Foreholte Veiling. De burgemeester noemde Jan-Piet ‘bescheiden, enthousiast en bevlogen, kortom een sieraad’.

Foreholte’s Jan-Piet Does, met een stralende lach, zo blij, terecht onderscheiden voor zijn vele verdiensten.

RCL-meiden verkopen zelfgemaakte lekkernijen en ‘dingetjes’

Wat een drukte zaterdag bij RCL. Heren 1 ontmoette Nieuwkoop (0-0), na afloop draaide het Rad van Avontuur op volle toeren en was er muziek, veel muziek. Maar  er was meer. De meiden 13-1 hadden de dagen ervoor aan huisvlijt gedaan. Ze hadden lekkernijen gebakken, armbandjes en sleutelhangers geknutseld. Dat alles uitnodigend uitgestald en voor vriendelijke prijsjes aan de man gebracht. En wie kan meisjes-van-13 iets weigeren. Op de achtergrond klonk tussen de bedrijven door het  zo toepasselijke liedje ‘Meisjes van 13’ van Paul van Vliet, als laatste zetje voor twijfelende klanten. Grappig klonk het : ‘Wie maakt ons los.’ Dat hielp, maar ook omdat de omzet in de pot voor het Paastoernooi gaat. Dat is een uitstekend doel.

 

Keeperstrainer Jan Valk (E.M.M. ’21) gaat weer een jaartje door

Jan Valk is ook in 2024-2025 actief als keeperstrainer bij de herenselectie van E.M.M. ’21. In het seizoen 2019-2020 begon Jan zijn klus bij DOSR en inmiddels gaat hij alweer aan zijn 6de seizoen beginnen bij de vereniging aan het Sportpad in Roelofarendsveen. De doelmannen en de huidige staf werken erg graag samen met Valk en daarom was er vanuit beide kanten geen spoortje van twijfel over een contractverlenging. Vanuit het Technisch Hart van E.M.M. ’21 wordt Jan Valk alle succes toegewenst voor dit resterende en ook het volgende seizoen.

Alom tevredenheid bij E.M.M. ’21 over de aanpak van keeperstrainer Jan Valk. Ook komend seizoen houdt hij de mannen-onder-de-lat messcherp.

Scheidsrechters ondergaan een ‘snerttraining’

Dit zou een kop-in-chocoladeletters kunnen zijn van de ‘wakkere krant’. Dat dagblad heeft een aparte koppenmaker, die kreten moet bedenken die lezers graag lezen. Deze door Lopend Vuurtje iets aangepaste kop stond in de Nieuwsbrief van de Scheidsrechtersvereniging Leiden en omstreken. Op 22 februari vindt de traditionele ‘snerttraining’ plaats. Het woord snerttraining is voor verschillende uitleg vatbaar. Deze snerttraining heeft alles te maken met het smakelijke, typische Hollandse gerecht waar ook voetbalscheidsrechters zo dol op zijn. Deze  erwtensoep wordt bereid door Gerda van der Meer, de keukenprinses van de-mannen-in-het-zwart. Erwtensoep is haar specialiteit en wordt na de training geserveerd. Dat laatste gebeurt op verzoek van Piet van der Meer. Piet is Gerda’s echtgenoot en tevens trainer van de fluitisten. Waarom na de training pas genieten? Daarover hullen Gerda en Piet zich in zwijgen.

          Deze verrukkelijke erwtensoep krijgen de scheidsrechters na de training op 22 februari geserveerd.

 

Must Read